Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uveli im obvezu

Bez liječnika potpisali novi kolektivni ugovor za zdravstvo!

Ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
02.12.2013.
u 14:15

U ime Vlade kolektivni ugovor je potpisao ministar zdravlja Rajko Ostojić, a među potpisnicima sa sindikalne strane nije bilo Hrvatskog liječničkog sindikata koji je štrajkao sve dok im Vlada nije uvela radnu obvezu.

U Ministarstvu zdravlja u podne je potpisan kolektivni ugovor  za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, a potpisali su ga ministar Rajko Ostojić te predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek i predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Vlasta Vuković Hoić.

Hrvatski liječnički sindikat na čelu s Ivicom Babićem nije pristao na novi kolektivni ugovor zbog čega štrajk i dalje traje unatoč uvođenju radne obaveze. Liječnicima su sporna dva članka koja se odnose na dežurstva i pripravnost.

- Prema novom kolektivnom ugovoru svaki prekovremeni sat će se evidentirati i platiti sukladno s pozitivnim zakonima i praksom u Europskoj uniji - rekao je ministar Ostojić.

Prema novom kolektivnom ugovoru dežurstvo se smatra radnim vremenom ako je odrađeno u sklopu redovnog mjesečnog fonda sati, a iznad toga plaćat će se kao prekovremeni rad. Prema ranijim kolektivnim ugovorima, dežurstva su se plaćala kao prekovremeni rad sa svim dodacima - rad vikendom i blagdanom.

- Imamo dobar kolektivni ugovor koji je pravičan i ne sadrži nikakve zasjede, a sve odredbe stupaju na snagu od 1. prosinca 2013., rekla je Spomenka Avberšek.
Zadovoljni su i u strukovnom sindikatu. - Ugovor je donio nova poboljšanja i očekujemo da će nastupanjem boljih ekonomskih uvjeta doći i do obećanih izmjena i dopuna, rekla je Vlasta Vuković Hoić.

>>Bolnice uhljebile 6500 računovođa i čistačica

Komentara 12

JO
johnmalkovich
13:51 02.12.2013.

Potpisan novi kolektivni ugovor sa Croatia Airlines, ops piloti nisu bili prisutni ali to nema veze jer za njih su potpisale stjuardese.Ugovor za zdrastvo potpisan bez lijecnika. Da nije jadno bilo bi vic desetljeca. Ovakva diktatura je bila samo kod Staljina i u sjevernoj Koreji. Najnakaradnija vijest u zadnjih 20 godina, bravo vlada.

AN
Antiflašist
15:27 02.12.2013.

A lijeciti ce vas osobno drugarica spomenka. Ahahahahahahaha.

ĆA
ćaćaća
17:21 02.12.2013.

preočito je da je ova spomenka avberšek igračica sdp.ove vlasti..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije