Masne cijene

Domaći se čvarci prodaju po 140 kn, skuplje od šunke i pršuta

\'za gradsku.....03. 04. 2009. bundek/sajam hrvatskog sela/rolana sunka i cvarci u pozadini Photo: Zeljko Hladika/Vecernji list\'
Arhivska fotografija
02.12.2010.
u 08:30

Otpaci svinjokolje žive u visokoj gastronomiji, a cijena im raste kako se prodaju dalje od svoje kolijevke – Slavonije. I nakupci zarađuju na čvarku, kupe za 20, a prodaju za 150 kn

Prave je čvarke, suhe i dobro stisnute teško pronaći, a sve je manje i mesara koji ih proizvode. Iako ih mnogi kupci traže makar dosežu i cijenu od 140 kuna za kilogram, u Mesnicama Fiolić kažu da ih ne rade jer "nemaju špeka i oko njih je puno posla".

Zagorski mesari u tvrtki Mraz također su obustavili proizvodnju čvaraka, a dok su ih imali, stajali su 75 kuna za kilogram. Mesnica Don Vito na zagrebačkoj tržnici Kvatrić prodaje čvarke po 90 kuna za kilogram, a ispod pulta kod prodavačica sira i vrhnja cijenu od 80 kuna imaju masni slavonski, a 140 oni posve suhi, stisnuti i tanki poput čipsa. Cijene su im najpovoljnije u njihovoj postojbini – Slavoniji. Zanimljivo je da su na tržnicama skuplji nego u mesnicama. Na osječkoj su tržnici 50, kod mesara 35, u Požegi 40, u mesnici 35, na vinkovačkoj tržnici su 50, u mesnici 40.

Kako čvarak putuje, tako mu i cijena raste pa je u Karlovcu na tržnici dosegla 120 kuna za kilogram, a u Koprivnici 109 kn. U tamošnjoj Podravkinoj mesnici prodaju se, kažu, odlično, no kupci poručuju da su preskupi.

Prekupci trže i sedam puta skuplje

– Radije biram one pravljene kod kuće jer je u trgovinama cijena previsoka – kazao je Dragutin Nemčić.

– U selima kraj Vinkovaca prekupci otkupljuju čvarke za 20 kuna po kilogramu, a prodaju ih četiri, pet, a u Zagrebu i sedam puta skuplje.

Sudeći po cijenama, čvarci, masni, slasni i slani komadići preprženoga svinjskog sala, začinjeni crvenom paprikom, nekoć hrana siromašnijih, otprije nekoliko godina uz bok su pršutu, lososu, pršutu, tartufu...

Realno – oko 25 kuna

Realna bi cijena čvarcima bila od 20 do 25 kuna za kilogram – kaže Stjepan Vusić, koji i sam proizvodi čvarke i zna koliki su troškovi. Za kilogram čvaraka potrebno je oko 8 kilograma sala koje ne stoji više od tri do četiri kune po kilogramu.

U Konzumu Klaromovi čvarci, rađeni, piše, po standardima EU, stoje 118,99 kuna, a u Merkatoru 120 kuna po kilogramu. Istodobno, kilogram jeftinijeg pršuta, koji se i najviše prodaje, ondje se može kupiti već za 80 do 89,65 kuna, 200 g dimljenog lososa stoji 69 kn, 30 je g crnoga mljevenog tartufa 88 kuna, komad je od 25 g 110 kn, a 30 g bijeloga mljevenog tartufa stoji 159 kuna.

Ključne riječi

Komentara 101

OB
-obrisani-
08:50 02.12.2010.

molim da ono sranje što prodaju kao pršut prestanu zvati pršut.

SW
swimm
08:50 02.12.2010.

biznis na hrvatski nacin. zarada od 10,20,30% je krajnje neisplativa...barem 200% zarade i tek onda mozemo reci da se jedna spaja kraj s krajem...hehehe

MA
Macaktom
09:18 02.12.2010.

ma domaći svježi čvarci sa Sopjanskim bošporom na bijelom luku ili paradajzu neprocjenjivo kupovni? još nisam vidio dobre

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije