za 360 milijuna kn

Uspjela prodaja, mirovinski fondovi sada drže 45% Končara

prosvjed končar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
03.06.2016.
u 19:30

Postignuta cijena za 20 posto udjela je 360 milijuna kuna.

Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju donijelo je odluku o prodaji 20,4 posto udjela u Končaru-EI mirovinskim fondovima, za iznos od 360 milijuna kuna. Naime, sva su četiri društva za upravljanje mirovinskim fondovima jedina i podnijela ponude za kupnju udjela u Končaru.

Transakcija će se obaviti putem Zagrebačke burze, a mirovinski fondovi tada će imati oko 45 posto udjela u Končaru.

Smjena uprave?

Premijer Tihomir Orešković najavio je još prije nekoliko mjeseci da će od prodaje državne imovine Vlada u ovoj godini uprihoditi oko dvije milijarde kuna – 1,6 milijardi od udjela u tvrtkama te 684 milijuna kuna od prodaje imovine, a radi smanjenja javnog duga i deficita. Iako se najavljivalo da će se taj novac namiriti prodajom udjela u turističkim tvrtkama, bilo je odmah jasno da takvo što nije moguće jer ti se udjeli bezuspješno prodaju godinama.

Tako da je bio jasan potez preslagivanja tvrtki iz liste od posebnog i strateškog interesa na listu CERP-a, tvrtki spremnih na prodaju. Tako su prvi na redu Končar i Croatia osiguranje, a zbog otpora sigurno će se još pričekati s prodajom udjela u ACI-ju, a posebno u Podravki. Već je i zbog prodaje Končara održan prosvjed, no zasigurno narod može utješiti informacija da su dionice dobili mirovinski fondovi, odnosno da su građani, od kojih velik dio uplaćuje novac u drugi stup, došli neizravno do udjela u Končaru.

Iako su udjeli u Imperialu i Maestralu prodavani u više navrata, krajem prošle godine pristiglo je 15 neobvezujućih ponuda, no ovaj put na stol bi mogle doći i obvezujuće ponude, što će se znati već sljedeći mjesec. O prodaji Končara trebalo je biti odlučeno na Upravnom vijeću još u četvrtak, no naišlo se na prepreku jer navodno nisu svi članovi Vijeća, u kojem su predstavnici ministarstava, sindikata i poslodavaca, bili za prodaju.

No na sjednici koja je sazvana za petak odluka je jednoglasno donesena. S udjelom koji sada imaju mirovinski fondovi i s dva predstavnika u Nadzornom odboru, nije isključeno da se ide i na promjenu uprave Končara, jer nekima od njih, kako se znalo čuti iz krugova mirovinaca, nisu bili zadovoljni. Fondovi sada imaju dva predstavnika u Nadzornom odboru, a taj će se broj sigurno povećati na četiri.

Ova uprava vodi Končar već 18 godina. Prije toga gubici tvrtke bili su 50 posto tržišne vrijednosti tvrtke, a nakon toga gubitak više nije iskazivan. U tom razdoblju od 18 godina vrijednost dionice porasla je od 15 do 17 puta, a dobit na kapital oko pet posto. Što znači da je netko tko je uložio u Končar zaradio pet puta više. Dobit na promet je oko šest posto, što je isti rang sličnih kompanija u Europi. Lani su prihodi rasli 15 posto, u dvije godine prosjek tog rasta bit će 8,8 posto, dok je u svijetu taj rast na razini 3,1 posto, a u Europi oko dva posto.

Najviše u izvoz

Končar je osnovan 1921. godine, a strateški interes je elektroenergetika i transport. U prijenosu i distribuciji više od 90 posto elektroenergetskog sustava u zemlji odnosi se na Končar. I više od 90 hidroelektrana u zemlji su Končareva proizvodnja, a proizvode i vlakove i tramvaje. U svom sastavu Končar grupa ima 17 ovisnih i jedno pridruženo društvo s oko 3700 zaposlenih. Najvažnija izvozna tržišta su EU, susjedne zemlje, Bliski istok, Afrika...

Ove godine predviđa se daljnji rast izvoza od 3,5 posto. U siječnju je Končar potpisao ugovor za tri hidroelektrane – u BiH, Africi i Južnoj Americi. Predstavnici Končara nedavno su bili na poslovnom forumu u Iranu, gdje naime Končar već posluje, štoviše, radili su i za vrijeme sankcija. Tamo je Končar proizveo cijeli niz trafostanica i hidroelektrana, a sada postoje interesi i za tramvaje i vlakove...

Tvrtka je aktivna i na domaćem tržištu – potpisali su ugovore s HEP-om, HŽ-om, produljili ugovor s Gradom Zagrebom za održavanje tramvaja, a nije isključena ni gradnja novih tramvaja. Lani je HŽ PP-u isporučeno 16 elektromotornih vlakova za regionalni i gradsko-prigradski promet. Ove godine isporučena su još četiri elektromotorna vlaka.

>>Počeo prosvjed protiv privatizacije Končara

Ključne riječi

Komentara 29

KA
KaNiDora
13:03 03.06.2016.

samo deri

ST
stefj
13:51 03.06.2016.

Eh da to bar ide za povrat dugo, onda bi to imalo nekog smisla. Ali ovo opet ide u plaće i mirovine, ništa drugo. Još jedna prodaja radi potrošnje.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
13:09 03.06.2016.

Sad će vlada u ništa potrošiti papriku.....Ma nema bede ima još firmi...Idemo dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije