Danas u Večernjem

General Stipetić: Proslava Oluje mora biti u Kninu, ali i u drugim mjestima

Naslovnica
Foto: VL
02.05.2015.
u 00:01

Zadnjih desetak godina nisam išao jer su se te proslave pretvarale u nešto što one zapravo i nisu, pa puno i ne žalim što nisam išao - rekao nam je general Stipetić

Generala Petra Stipetića (77) pamtit ću uvijek po upečatljivoj epizodi iz operacije “Oluje” – onom trenutku kad mu, nakon vojne pobjede HV-a, pukovnik protivničke vojske RSK Čedomir Bulat predaje čitav 21. kordunski korpus. Stipetić je, naravno, i u toj prilici zapalio cigaretu, a od koje se ni danas ne odvaja, dok s njim razgovaramo u rodnom mu Ogulinu.

Par kilometara od grada general ima malu vikendicu, smještenu uz jezero kod Sabljaka. Vikendica je, naravno, skromna, on je vojnik “starog kova”. Vrijeme je obljetnica, prva je obljetnica “Bljeska”, a Stipetić je bio jedan od onih koji su ga isplanirali i vodili.

:: Od kraja rata prošlo je 20 godina. Hoćete li ove godine ići na proslavu u Knin, svi će doći?

Razmislit ću, dobijem li poziv. Zadnjih desetak godina nisam išao jer su se te proslave pretvarale u nešto što one zapravo i nisu, pa puno i ne žalim što nisam išao. Svoje sam dao za vrijeme rata, sudionik sam i operacije “Bljesak” i “Oluje”, u koje sam bio uključen, od planiranja do “terena”. Predsjednik Franjo Tuđman je od nas, kada smo pripremali te akcije, tražio da ih solidno pripremimo i brzo izvedemo. Jer nam je i međunarodna politika postavljala uvjete. Odmah poslije operacija koje smo izvodili 1991., u zimu 1991. već su bili stvoreni uvjeti da se zapadna Slavonija oslobodi, no došlo je do potpisivanja Sarajevskog primirja, 2. siječnja, i sve je obustavljeno. Premda je operacija bila spremna već tada. Za “Bljesak” smo, primjerice, samo malo doradili taj plan s kraja 1991. te u dva-tri dana očistili prostor zapadne Slavonije.

Cijeli intervju s generalom Petrom Stipetićem pročitajte u izdanju Večernjeg lista od subote ili prelistajte e-izdanje Večernjeg lista!

Foto: VL

Ključne riječi

Komentara 45

Avatar delminium
delminium
11:46 02.05.2015.

svaka bi kuća u norveškoj na ovakav dan imala zastavu .......... zašto nema u hrvatskoj

MO
mojazemlja
23:40 01.05.2015.

Ništa on nije planirao,niti mu je Franjo dao"blizu ".Kaže da je u Kninu postao "seljački dernek".A kako bi sebe nazvao kad kao školovani jugo-oficir nekulturno puši cigaretu,dok mu se "neprijatelj"(ex. brat po šapki) predaje poraženu vojsku.

DI
Diosiario
03:10 02.05.2015.

Ti Stipetiću nisi smio doći u Knin jer si 10 godina govorio da je Gotovina zločinac za razliku od tebe, i da u sektoru sjever nije bilo zločina za razliku od sektora jug. Mi koji smo bili u HV-u vidjelili smo tko si i što si kad si postao načelnik GS-a. Tad si se pokazao da si nepopravljiva jugooficirčina, a tvoj vrhovni komandant Mesić ti je sjeo kao naručen. Isti ste, ubačeni udbaši s ciljem da onemogućite našu pobjedu, ali su Tuđman, Šušak i Gotovina onemogućili vas i mi smo pobjedili, a vi to niste mogli prihvatiti pa ste preko Gotovine montirali haške optužbe Tuđmanu i Šušku ali i to vam je propalo pa sad patite...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije