HAC-ONC

Policija istražuje spornu zimsku službu

Snijeg na autocesti
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
24.03.2015.
u 13:00

Unutarnja kontrola utvrdila je da je ove sezone održavanje autocesta zimi dvostruko skuplje nego prošle sezone

Policija istražuje spornu dodjelu poslova zimskog održavanja autoceste koju je tvrtka Hrvatske autoceste – Održavanje i naplata cestarine (HAC-ONC) sklopila za sezonu 2014/2015. U HAC-ONC-u potvrdili su nam da su iz PU zagrebačke zatražili dokumentaciju o zimskoj službi.

Večernji list u više je navrata pisao o spornom natječaju za ovosezonsku zimsku službu, a povod je interesu policije za taj slučaj, prema svemu sudeći, i anonimna kaznena prijava podnesena protiv šefa uprave Gorana Grpca te ostalih čelnika HAC-ONC-a zbog zimske službe. Usto je i Unutarnja kontrola HAC-a utvrdila da je ove sezone HAC-ONC plaćao uslugu čišćenja autocesta od snijega vanjskim kooperantima dvostruko više nego prošle sezone. Tako je lani cijena pasive po kamionu bila 12.500 kuna, a ove godine čak 21.500 kuna. Kada bi snijeg pao, cijena sata njegova čišćenja s autocesta ove se sezone plaćala 800 kuna, a prošle sezone 450 kuna.

Unutarnja kontrola izračunala je da je do veljače HAC-ONC kooperantima za zimsko održavanje autocesta platio 4,8 milijuna kuna, dok bi prema cijenama iz prošlog ugovora taj trošak bio dvostruko manji – 2,4 milijuna kuna. Pri tome HAC-ONC ove sezone nije morao na sklapanje novog ugovora s kooperantima jer je još vrijedio četverogodišnji okvirni sporazum sa starim cijenama. No pod pritiskom kooperanata išli su na sklapanje novog ugovora. U HAC-ONC-u kažu da su ugovor za zimsku službu potpisali uz suglasnost Nadzornog odbora i da će na zimsku službu potrošiti ukupno oko 6,2 milijuna kuna.

>> Policija upala u HAC-ONC zbog tečaja za menadžere

Komentara 3

ZD
zdepar
17:36 24.03.2015.

dakle ne treba prodavati autoceste, samo pozatvarajte lopove

UI
uvijek i sve
10:17 25.03.2015.

Najbolje rješenje za autoceste je spajanje HAC-a i Hrvatskih cesta. Pri registraciji vozači bi doplatili 200-300 kuna i mogli bi se "besplatno" voziti autocestama cijelu godinu. Naljepnica tehničkog pregleda bi hrvatskim vozačima bila vinjeta, a turisti bi i dalje plaćali po prijeđenim kilometrima. - Uvijek i sve za Hrvatsku, a jedinu i vječnu nam Hrvatsku nit za što! -

OB
ObrenM
14:13 24.03.2015.

Hac se nikad nije rijesio "uhljebljenog"i lopovskog kadra.Osobno sam pred par godina pitao poznanika(kojeg je zaposlila sestra-saborska zastupnica),zaposlenog u Hac-u,vjerujte nije znao sto radi.To mu pitanje nebi niti postavio,da nisam vidio,da malo kada ne radi svoj maloobrtnicki posao u gradu u komu mu ja registriran obrt.Ode seka iz sabora a braco na startni polozaj.Kada bi se sve trulo iz cesta maknulo i zaposlile strucne osobe,ali duplo manjeg brojcanog stanja ,nebi trebalo monetizacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije