PROTIV VEĆIH POREZA

Hrvati plaćaju poreze kao da žive u Australiji ili Norveškoj

hrvati
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/4
13.02.2014.
u 09:25

Smanjenje rashoda javnog sektora i veća djelotvornost postojećih poreza moraju biti u fokusu rebalansa

Hrvatska ubire više poreza nego što nam to dopušta porezni kapacitet i zbog toga rebalans proračuna treba provesti smanjenjem rashoda i većom djelotvornosti postojećih poreza, a nikako povećanjem ili uvođenjem novih. S tim je upozorenjem izašao Institut za javne financije, i to u trenutku kad iz Banskih dvora stiže sve više informacija da se ministri oštro protive Linićevu prijedlogu rezanja njihovih proračunskih stavki. Razina poreznog opterećenja u Hrvatskoj slična je bogatoj Norveškoj ili Australiji.

Linić se pozvao na EK

Rebalans proračuna predviđa smanjenje rashoda postojećih korisnika za 3,6 milijardi kuna, što će se uglavnom usmjeriti u zdravstvo. Bunt zasad anonimnih ministara vjerojatno će pratiti glasni prosvjedi interesnih skupina nakon što bude jasnije kome će se sve uzeti.

– Političkim strukturama teže je smanjivati javne rashode nego povećati poreze jer se porezi odnose na brojne i prilično raspršene ekonomske subjekte koji se teško ujedinjuju u homogenu grupu za pritisak – navodi analitičarka Instituta za javne financije Marina Kesner Škreb i upozorava da Vlada ne treba upasti u zamku i izbjegavati rezanje rashoda jer se Hrvatska nalazi među državama s visokim poreznim opterećenjem. Ministarstvo financija zasad planira i jedno i drugo.

Nedavno se ministar financija Slavko Linić pozvao na stav Europske komisije da je, mjerenom udjelom u BDP-u, naš udjel poreznih davanja niži nego u EU te zaključio da prostora za nove poreze ima. Ove se godine tako planira povećanje trošarina i oporezivanje svih dobitaka od igara na sreću, a od 2016. uveo bi se i porez na sve vrste kapitala, od štednje preko nekretnina do kapitalne dobiti.

No Marina Kesner Škreb u jučerašnjoj analizi ističe da je pogrešno porezno opterećenje u Hrvatskoj uspoređivati s ostalih 27 članica Europske unije, pa čak i samo sa zemljama sličnog BDP-a per capita, i to iz više razloga. Prvi je što podatak za Hrvatsku (32,9 posto poreznog opterećenja prema 36,4 EU prosjeka) nije statistički usporediv jer ne uključuje nenaplaćene poreze i doprinose, za razliku od ostalih država koje i taj podatak vode u statistici.

A nenaplaćeni porezi

Kada bi se podacima za Hrvatsku dodalo i oko 22 milijarde kuna nenaplaćenih poreza, Hrvatska bi se vjerojatno našla u skupini zemalja s visokim, a ne ispodprosječnim poreznim teretom. Usporedba sa zemljama sličnog BDP-a per capita poput Poljske, Letonije, Litve, Estonije, Slovačke ili Češke pokazuje da Hrvatska ima viši porezni teret od njih i do šest strukturnih poena. Marina Kesner Škreb poziva se na istraživanje Svjetske banke iz 2012. (a 2013. također je bilo povećanja poreza u nas) koje uključuje specifične makroekonomske, demografske i institucionalne osobine svake zemlje da bi se odredio porezni kapacitet pojedine zemlje.

Prema tom istraživanju Hrvatska spada među zemlje koje imaju stvarno ubrane poreze veće od procijenjenog poreznog kapaciteta te zbog toga nema prostora za povećanje poreza. Hrvatski indeks poreznog napora na razini je razvijenih zemalja, što znači da je i pritisak na porezne obveznike u Hrvatskoj na razini razvijenih zemalja poput Australije, Grčke ili Norveške. Fiskalnu konsolidaciju stoga treba usmjeriti na veću djelotvornost postojećih poreza i, još više, smanjivanje javnih rashoda.

Komentara 23

DU
Deleted user
10:00 13.02.2014.

U Hrvatskoj se ne isplati ništa radit jer ti sve uzme država, u startu ti odnesu pola plaće, potom 25 posto kad nešto kupiš i ostane ti tek za gablec i putne troškove. Vrhunac idiotizma bit će porez na nekretnine jer ćeš plaćat porez na nešto što nije prihod.

MA
Maja28
09:46 13.02.2014.

Sve je usklađeno sa EU i to boljim članicama - osim plaća i postotka zaposlenosti te standarda.

TV
Tvrdy
09:47 13.02.2014.

Kad sam vidio fotku, mislio sam da netko protestira protiv većih poreza. Sumnjam da ćemo taj film ikad gledati kod nas. Inače, ovo bi trebala biti glavna vijest u svim novinama i na TV-u, treba stalno ponavljati da je poreznoo opterećenje previsoko i da poreze treba smanjivati a ne povećavati. Ne znam da li su u onih 32% ubrojani svi parafiskalni nameti tipa HTV pretplata što je zapravio samo prikriveni porez. PDV na max 20%, isto s porezom na dohodak, maknuti sve te izmišljene namete (HTV, naknade za šume, vode, ..), proračun na 90-100 milijardi (makar je 80 vjerojatno optimum) i svi koji žive od proračuna nek se snađu u tom okviru. Za par godina bi realni sektor prodisao i mogao bi apsorbirati jedan dio onih koji bi bili višak u javnom. Sve nezarađene penzije na socijalni minimum, od onih s premalo staža, do invalidskih, braniteljskih, partizanskih, domobranskih, HAZU itd. Haha, da uvedu pola od ovoga, imali bi Oktobarsku revoluciju. Naravno da se to neće dogoditi, idemo mi u susret braći Grcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije