TRGOVAČKI LANCI NIČU KAO GLJIVE

Imamo jednu trgovinu na 136 stanovnika

Trgovina
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/3
13.10.2016.
u 22:40

U Hrvatskoj je dva do četiri puta lakše otvoriti šoping-centar nego u Belgiji ili Njemačkoj, cijenu otvaranja velikim trgovcima platili su mali – ima ih samo 25 posto

Rijetka su područja u kojima Hrvatska prednjači ispred ostalih država članica EU, no istraživanje OECD-a i Svjetske banke pokazalo je da se to zbiva u djelatnosti trgovine. Hrvatska je u grupi zemalja s najmanjim stupnjem regulacije u maloprodaji, što je, vjeruju, i jedan od važnih razloga zbog kojeg su strane tvrtke investirale u trgovinu.

Indeks kojim se mjeri stupanj reguliranosti iznosi od 0 do 6, a kod nas je on 1,42, dok je u “krutoj” Belgiji taj indeks 4,06, Italiji 3,15, Njemačkoj 2,71, Austriji 2,40. OECD je u svojoj analizi uspoređivao prepreke za ulazak u maloprodaju, operativna ograničenja i kontrolu cijena od strane države. Po tome, u Hrvatsku je maloprodaju dva do četiri puta lakše ući nego na belgijsko ili njemačko tržište!

Stupanj rigidnosti u novim članicama EU niži je nego u starima, jer su u procesu pregovaranja nove članice liberalizirale svoje tržište više nego što su to stare članice EU i dandanas spremne učiniti, pa sad iz tih država pušu drukčiji vjetrovi.

Poljska želi oporezovati velike trgovačke lance kako bi pomogla malima, Mađarska priprema zakon kojim bi otežala poziciju stranih trgovaca, a Rumunjska i Slovačka žele zakonom obvezati supermarkete da prodaju više domaćih proizvoda. To žestoko osuđuju u Europskoj komisiji jer je protivno pravilima jedinstvenog tržišta. Po kojima loše prolaze – slabiji.

Cijenu hrvatskog otvaranja platili su mali sustavi čiji je tržišni udio pao na samo 25 %! Podaci DZS-a za 2014. godinu pokazuju da su u pet godina veliki lanci povećali udio u prihodima s 49 na 61 % hrvatske maloprodaje, srednje veliki pali su na 14 % tržišnog kolača, a mali s 30 na 25 %!

Hrvatska ima 31 tisuću prodavaonica, jedna dolazi na 136 stanovnika, odnosno sedam ih je na tisuću stanovnika! U ukupnom broju prodajnih mjesta i dalje dominiraju mali trgovački prostori – njih 20 tisuća, no glavnina novca slijeva se u nešto više od 6000 trgovina u sastavu velikih trgovačkih lanaca.

Svjetska banka smatra da je smanjivanje regulatornih prepreka put i za ostale uslužne sektore, primjerice sektor profesionalnih usluga, gdje smo prvi po krutosti. Svjetska banka smatra da je smanjenje zapreka u uslužnom sektoru važno za rast produktivnosti i BDP-a.

Sanja Smoljak-Katić, direktorica HUP-ove granske udruge, potvrđuje da se na naše tržište maloprodaje lako ulazi i iz njega izlazi, te da se slobodno odvijaju procesi spajanja poduzetnika u skladu s europskim direktivama o slobodi kretanja radnika, kapitala, robe i usluga.

– Svaka država, unatoč mogućnosti djelovanja na otvorenom tržištu, nastoji ugraditi mehanizme kojima želi postići svoje strateške gospodarske ciljeve, no kod nas su najčešći državni mehanizmi ad hoc zakoni koji se donose bez procjene učinaka propisa, što nije najbolje dugoročno rješenje – komentira Sanja Smoljak-Katić.

Stručnjak za trgovinu s Ekonomskog instituta Damir Anić vjeruje da nizak stupanj regulacije nema utjecaja na stanje u trgovini, ali do restrukturiranja tržišta dolazi zbog konkurencije.

– Tržište maloprodaje u RH se razvija pod utjecajem najvećih trgovačkih lanaca i kolač je već podijeljen – dodaje Anić.

Predsjednik Ceha trgovine HOK-a Mladen Malta navodi da je u zadnjih godinu dana nestalo 715 ili 6,5 posto obrta iz ceha trgovine, a u pet godina njih oko četiri tisuće.

– Ušli smo u tržišnu utakmicu dosta nespremno, nismo dovoljno pratili trendove u trgovini, nekontrolirano su su ulazili trgovački lanci, a šutjelo se o propadanju male trgovine i radnih mjesta – požalio se Malta.

– Najvažnija politika je zaštita tržišnog natjecanja, jer ona utječe na odnose između najvećih trgovaca i na to da ostaje konkurencija na pojedinim lokacijama i tržištima. Hrvatska ima relativno visoku razinu koncentracije u trgovini, s dominacijom velikih trgovačkih lanaca. Pad broja maloprodačava negativno utječe na zaposlenost i na trgovačku ponudu – tvrdi Damir Anić.

>> Veliki planovi: Njemački trgovački lanac osvaja američko tržište   

Komentara 6

DU
Deleted user
23:11 13.10.2016.

naravno trgovine samo i imamo jer šta nemamo? proizvodnju... a pošto nemamo proizvodnju šta trošimo? pozajmljeno,..

DU
Deleted user
08:58 14.10.2016.

Jesenti milu bigulicu, pa mi se neprestano razvijamo do neslućenih razmjera. Eto, uskoro ćemo u svom fenomenalnom razvoju dosegnuti magični omjer: imat ćemo jednu trgovinu na 10 stanovnika i jedno radno mjesto na 1000 stanovnika, kojih će zbog masovnog iseljavanja mladih za nekoliiko godina biti za trećinu manje. Tko će se moći mjeriti s nama?! Gospo'nu Plenki Andrašu sprema se sjajna budućnost - uvest će Hrvatsku među najprosperitenije zemlje na svijetu u pogledu siromaštva.

Avatar nekakav
nekakav
09:13 14.10.2016.

u procesu pregovaranja i ulaska u eu nove članice su se dobro naprčile i progutale sve što su veliki tražili. naravno da je jedna njemačka, belgija, austrija, svoje trgovačke lance godinama dobro zaštitila od ulaska strane konkurencije, a jedini rastt i širenje im se omogućilo 'primanjem' istočnog bloka. koji se onda razgolitio do kraja. uvjeti za pristupanje su bili otvaranje tržišta nekretnina, trgovine, industrije, skidanje barijera.. sve zamotano prekrasnom bajkom da će se novim članicama otvoriti tržište od 500 mil ljudi! prekrasno je to bilo slušati. al ona riječ razuma, koju su svi ugušili, je govorila da se istok u onom trenutku nema čime pojaviti na zapadnom tržištu, jako reguliranome i zaštićenome. ajd vi kupite francuski vodovod. nema šanse. ali kupite rumunjski, nema problema, dignete cijenu vode 10 puta, pa spustite 30%, kad vas počnu napadati. otvorite vi kamenolom u austriji. 30 godina budete skupljali papire, dozvole, i onda dobijete 5-10 godina pravo eksploatirati kamen. a kod nas, kuptie stari kamenolom, produženje koncesije u jednom danu na idućih 30 godina, nemate problema sa okolišem. pitajte holcim kako mu je poslovati kod nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije