Od svih luksuza na ljetovanju mnogima je ostao još samo jedan; kava. Riba je skupa, u restorane se rijetko izlazi, ali kune se na Jadranu svejedno tope brže nego doma. Kako i neće kad i ta kava zna biti paprena. Na onu s mlijekom po 12, 14, pa i 16 kuna već smo oguglali, ali 25 i više kuna?! Kao da su dotični ugostitelji zrno po zrno donosili ravno iz Brazila...
I zato je jadranska kava za pet kuna – espresso samo četiri – vijest. Kuha je u jednom pirovačkom kafiću, po istoj cijeni izvan sezone i u špici, Antonio Klarić iz Nove Gradiške. Skuhao ih je nebrojeno, cijena je već godinama ista, a nakon deset godina obiteljskog ugostiteljstva Klarići su ove sezone u Pirovcu otvorili i fast food. Cijene za jadranske prilike ponovno pristojne; hamburger 19, hot dog 12, mali ćevapčići 20, veliki 30 kuna...
Poduzetna, skromna i za jadransko ugostiteljstvo pomalo netipična obitelj ovog je ljeta zaposlila i 13 radnika, od šogora i šurjaka, kako kaže Antonio, do klasičnih sezonaca iz Pirovca, okolice Zagreba i Slavonije.
Mlađahni vlasnik kafića u kojem se pije jedna od najjeftinijih kava na Jadranu s posebnim ponosom ističe da nikome ništa ne duguju. Sve plaće, najam i druge račune podmiruju na vrijeme, a unatoč niskim cijenama u lokalu, kaže, zaradi se dovoljno i za zimske mjesece kad nema posla. Jasno mu je i zašto takva matematika, bez grabeži i pljačkanja gosta, ne funkcionira kod svih.
– Mislim da je najvažnije znati dobro raspolagati novcem. No, čim malo zarade, mnogi odmah počnu trošiti, rastu im apetiti, kupuju nove aute i slično. Mi ne težimo luksuzu, zarađujemo dovoljno da pristojno živimo.
Uostalom, šalica kave proizvod je koji nas košta nešto više od jedne kune, zar nije dovoljna marža od 300 posto? Nama je dovoljno – kaže Antonio, koji nerado govori o jadranskoj skupoći i primjerima bezobrazno visokih cijena.
– A što reći, ima nas svakakvih, mi se bavimo sobom i svojim lokalom...
I to, reklo bi se, mudro i na duge staze. Ambicije i planova ne manjka, a obitelj Klarić od ‘78. uz Pirovac veže i vlastita kuća.
Kad se očev privatni posao u Novoj Gradiški poljuljao, Pirovac i ugostiteljstvo bili su logičan put. Tim više što je Antonio završio ugostiteljsku školu. Danas je obitelj veći dio godine na poslovno perspektivnijem Jadranu.
>> Čokolada stoji kunu, ali se mora pojesti do sutra
Gospodo novinari zašto niste napisali ime ovog kafića ako ste već radili članak.Gazde lokala zaslužuju svaku reklamu,ako niste htjeli vi budem ja napisao,ionake čete izbrisati. Radi se o kafiću NAVIGATOR