STIGLA U KAMP

Katar donirao 50 tona pomoći za izbjeglice, Ostojić: Potpuno kontroliramo granice

Ranko Ostojić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/5
14.10.2015.
u 20:27

Donirana pošiljka sastoji se od nekoliko tisuća šatora, deka, hrane, medicinske opreme i namirnica za djecu

Nakon razgovora potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i veleposlanice Države Katar u Republici Hrvatskoj šeike Moze Bint Nasser Bin Ahmed Ali Al-Thani, danas je na aerodrom Pleso sletio avion sa 50 tona humanitarne pomoći namijenjene izbjeglicama od ove države. Prema riječima Ostojića, humanitarna pomoć je dopremljena u zimski kamp u Slavonskom Brodu i spremna je za korištenje.

– Donirana pošiljka sastoji se od nekoliko tisuća šatora, deka, hrane, medicinske opreme i namirnica za djecu, a koristit će se u zimskom tranzitnom centru u Slavonskom Brodu, kao i u prihvatnom centru u Opatovcu, rekao je večeras Ostojić u Opatovcu dodajući kako je riječ o pomoći velike vrijednosti, ali da je još važnije da je prijateljska vlada Države Katar pomoć poslala u roku od 72 sata od održanih razgovora. Ostojić je istaknuo kako policija, vojska i ostale službe angažirane na terenu situaciju oko izbjeglica drže pod kontrolom te da nema nikakvih problema. Kaže kako se i dalje ulazak izbjeglica u Hrvatsku održava na dogovorenim mjestima odakle se izbjeglice prosljeđuje u kamp u Opatovcu, a odatle i nazad u "Schengen". Podsjetio je kako se drugoga dana izbjegličke krize, kada su popunjeni svi domaći kapaciteti, odustalo od registracije po dublinskim pravilima. Još jednom govoreći o otvaranju kampa u Slavonskom Brodu, Ostojić je rekao kako on kao ministar neće dopustiti da se pripadnici policije, vojske, DUZS-a; Crvenoga križa, volonteri i izbjeglice smrzavaju.

– Svima koji s nekim nesimpatijama govore o preseljenju kampa valjda neće smetati da i naši ljudi, dakle policija, vojska i drugi, budu u humanijim uvjetima kako bi mogli obavljati svoj posao. Kao ministar ja osobno garantiram da nikakve štete za lokalnu zajednicu neće biti – rekao je Ostojić dodajući kako će sva nastala šteta biti pokrivena. Na novinarski upit da prokomentira izjave predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović kako će biti potrebno postaviti ogradu na granici sa Srbijom, Ostojić je rekao kako premijer Mađarske Orban ni s bodljikavom žicom i dugim cijevima nije uspio zaustaviti izbjeglice.

– Kontrola hrvatske granice je potpuna i u ovom trenutku ne bih se osvrtao na kreketanja i slušanje ovakvih stvari, Sjetimo se kako je na početku postojala ideja da hrvatski vojnici formiraju živi zid bez naoružanja i spase hrvatske granice. Ako nema odluke o donošenju i primjeni rigoroznih zakona, primjerice da svatko tko dotakne žicu završava na pet godina u zatvoru ili da se puca na te ljude, onda ne treba prijetiti praznom puškom. U ovih mjesec dana, dok se ljudi bore na prvoj crti, vrlo često nam se zabija nož u leđa – rekao je Ostojić. Prema posljednjim podacima večeras do 19 sati u Hrvatsku je ušlo ukupno 174.616 izbjeglica. Tijekom sutrašnjeg dana kamp u Opatovcu posjetit će i prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> Hrvatska ima tri scenarija kad Merkel izbjeglicama kaže: 'Dosta!'

Komentara 36

Avatar kravata
kravata
20:40 14.10.2015.

Zasto bogati katar nije primio 50 000 migranara u svoje krilo bilo bi hrvatskoj vise vrijedno.

ST
stric5
21:00 14.10.2015.

....katar dostavlja logostičku opremu na teren....koja donacija....

TE
TechnoCroat
21:13 14.10.2015.

Pa to sve imamo za ovdje kupit. Mogli su jednostavno poslati novac oko 40 miljona kuna. Jeftinije, jednostavnije i brze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije