MASTER PLAN

Kninska bolnica se spaja sa šibenskom, a vukovarska s vinkovačkom

Rajko Ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.03.2014.
u 21:19

Ordiniranje - 
Liječnici iz jedne bolnice pojedine će dane ordinirati u drugoj i obrnuto.

Opća bolnica “Hrvatski ponos” Knin spojit će se s Općom bolnicom Šibenik, a Opća županijska bolnica Vukovar s Općom županijskom bolnicom Vinkovci, predviđa među ostalim master plan koji će sutra biti predstavljen javnosti i ide u javnu raspravu.

Ta spajanja neće biti organska već funkcionalna pa će se smanjiti akutni kapaciteti gdje se preklapaju odjeli i poboljšati dnevna bolnica. Očekuje se brža mobilnost kadrova, odnosno pojedini će specijalisti iz jedne bolnice u određene dane u tjednu ordinirati u drugoj bolnici, pod egidom da liječnici idu pacijentima, a ne obrnuto.

Jedna županija – jedna bolnica

Da se ide po principu jedna županija – jedna bolnica, ministar Rajko Ostojić rekao je i prošli tjedan u Karlovcu, gdje je najavio da se master planom namjerava funkcionalno integrirati Opća bolnica Karlovac s ogulinskom bolnicom, gdje će se također neki odjeli ukinuti. Naveo je da je prošle godine karlovačka bolnica bila popunjena oko 64%, a ogulinska 51%, pa će spajanjem popunjenost biti optimalna, a troškovi će se smanjiti.

Prethodno su već spojene bolnica u Pakracu s požeškom, OB Nova Gradiška sa slavonskobrodskom, a Specijalna bolnica za kronične bolesti Novi Marof i Bolnica za plućne bolesti i TBC Klenovnik s varaždinskom. Takvih organskih spajanja, međutim, više neće biti.

Milinović: Bačen novac

Javnu raspravu o Nacionalnom planu razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Republici Hrvatskoj 2014.-2016., kako je službeni naziv master plana, napeto čekaju mnogi u sustavu. Bivši ministar zdravlja Darko Milinović ponavlja da se nije trebalo dati 200 tisuća eura inozemnim konzultantima, kad je on ostavio za sobom sve podatke na temelju kojih je master plan besplatno mogao napraviti HZZO ili Ministarstvo. Ostojić uzvraća: Išli smo po pravilima Svjetske banke, jer su prethodna iskustva kazivala da uvijek istrče parcijalni interesi.

>>Malo je bolnica u kojima su pacijenti toliko zadovoljni

>>Šef kirurgije brodske bolnice odstupio zbog loših zdravstvenih reformi

Komentara 26

NV
novo vriijeme
22:30 17.03.2014.

Nekidan moja teta u bolnici i na stolu letak i anketa o zadovoljstvu pacijenata a kad na letku slika u sjajnom koloru našeg dragog vođe prelijepog ministra Ostojića. Kako u se bolnicama liječi par milijuna pacijenata znači da je ministar štampao jedno 6-7 milijuna takvih sličica. Koliko to košta pitam se. Ako se zmisli ministar i kaže da je donacija onda je mogla biti i u novcu za zdravstvo ne u boji za njegove slike. Jedvna čekamo sutrašnje predstavljanje i štednje koje će iz toga proizaći. Da ima više novac za možda veće sličice.

HR
hrxxx111
22:30 17.03.2014.

i to ce rijesiti ogromne liste cekanja ?

CE
cenzura
07:50 18.03.2014.

Nikom ne želim zlo ali bi volio da naši ministri, političari, konzultanti i ostali pametnjakovići obole a do bolnice gdje se moraju liječiti imaju više od 100 km (kao ja i mnogi nakon ovog spajanja), pa da još k tomee čekaju 2-3 mjeseca na slobodam krevet i specijalistu koji dolazi da ih pregleda jednom tjedno, pa da na svaku pretragu čekaju po godinu dana.... Ne, ne moram se toga bojati. Ta će gospoda, državnim zrakoplovom na državni trošak u najbolje svijetske bolnice reda pet zvijezdica a narod nek umire ionako ima previše umirovljenika, nezaposlenih i korisnika socijalne skrbi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije