Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog amandmana

Kome se neće naplaćivati porez na dividendu i udjele u dobiti?

linic
Patrik Macek/PIXSELL
27.09.2013.
u 13:40

Vlada predlaže amandmane s kojima zakon usklađuje sa presudom Ustavnog suda

Vlada je u Sabor poslala amandman na jučer izglasani Zakon o porezu na dohodak kojim je uvedeno oporezivanje dividendi. Amandmanom je određeno da se porez na dividendu i udjele u dobiti neće moći naplaćivati onima koji su ih ostvarili prije nego je takav porez reguliran zakonom, odnosno prije ožujka 2012.

- Prošli četvrtak završena je rasprava o prijedlogu zakona, i u toj raspravi Vlada je ostala na vrlo jasnom stavu da smatramo kako se porez na dividendu treba plaćati po načelu blagajne, a to znači u onom trenutku kad se isplaćuje. To je bila prijeporna točka s obzirom na zahtjev za ocjenu ustavnosti takvog stava Vlade. U petak je Ustavni sud donio presudu ne prihvaćajući stav Vlade o načelu blagajne. S obzirom na takvu odluku Ustavnog suda od petka, Vlada predlaže amandmane s kojim zakon usklađuje sa presudom Ustavnog suda – objasnio je ministar financija Slavko Linić. Podsjetimo, Ustavni sud je prije tjedan dana donio presudu kojim je ukinio odredbe Zakona koje su propisivale da se oporezuje dohodak od kapitala, odnosno svi primitci od dividendi i udjela u dobiti, koji se isplaćuju od 1. ožujka 2012. , a ostvareni su od 2000.

>> Zbog PDV-a će poskupjeti šećer, kruh, mlijeko, gorivo i cigarete

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije