tri pitanja

Korado Korlević: Otkriće slane vode na Marsu nije novost

Korado Korlević
Foto: Borna Filić/PIXSELL
04.10.2015.
u 09:30

Razočaran sam tom NASA-inom konferencijom za medije jer je ista konferencija, s istim fotografijama i akterima, održana i 4. kolovoza 2011. u Washingtonu

Kako ste doživjeli ovotjednu vijest da se na Marsu povremeno pojavljuju rijeke - slane vode?

Razočaran sam tom NASA-inom konferencijom za medije jer je ista konferencija, s istim fotografijama i akterima, održana i 4. kolovoza 2011. u Washingtonu. I tada se znalo da je tamo voda slana, inače bi se smrznula na temperaturi od -40 stupnjeva. Tada se jedino nije znalo koje su soli unutar te vode.

Bi li Mars mogao postati prvi planet na kojem bi se mogle osnovati kolonije ljudi sa Zemlje?

Mislim da kolonija na Marsu može zaživjeti tek za 500-tinjak godina. Morat ćemo više razmišljati o rješavanju problema na Zemlji nego o naseljavanju Marsa. Kad se govori da Mars može biti rezervna varijanta za ljude ako nešto zabrljamo na Zemlji, ako na Zemlji nešto krene naopako i dođe, recimo, do velike katastrofe – to su gluposti. Mars se ne može koristi kao “druga” Zemlja jer on prije toga mora postati sličan Zemlji, mora se dogoditi terraforming, a za to treba puno vremena i to bi trebali odraditi roboti jer mi tamo ne bismo mogli ni disati. Naprosto, na Marsu bi morali imati prve kiše i tek onda bismo mogli reći da bismo mogli tamo otići.

Slažete li se vi s tezama da pronalazak vode znači i vjerojatno postojanje života na tom planetu?

Pronalaženje ove otopine to ni na koji način ne dokazuje jer je ta otopina toliko agresivna, zbog perklorata, da je sposobna uništiti bilo koji oblik života. A perklorat je sličan hipermanganu koji se koristio za dezinfekciju. Ako na Marsu postoji život, onda ga treba tražiti puno dublje, no ne radi se o metrima, već o kilometrima dubine. Ili život treba tražiti na drugim mjestima gdje perklorata nema. Sve se ovo događa zato što nekad konferencije za medije u NASA-i nisu zato što su ih htjeli znanstvenici, već zato što to diktira ured za odnose s javnošću.

>>Pronađena su četiri korita uskih rijeka, u njima teče slana voda

>>NASA: Na Marsu postoji tekuća slana voda. Moglo bi biti života

Komentara 4

FN
Fr@njo
11:42 04.10.2015.

ameri potrose milijarde , da bi ovaj nas kenjac imao to u malom prstu..hebote, ko je mi potencijale imamo..hrpetina ih ima jos koji cekaju svinjske polovice za zimu i u HAZU.

OK
okvarbudovič
13:31 04.10.2015.

ameri otkrili toplu vodu odmah nobelova nagrada

GU
gustirna
17:58 04.10.2015.

Kako to da NASA nije cula za ovog balkanca i dovela ga u ameriku umjesto sto trosi na rakete i satelite..,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije