Mirando Mrsić:

Vlada u četiri godine "minimalac" povećala za oko 300 kuna

Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.12.2015.
u 13:35

Minimalna plaća bit će u idućoj godini viša za 90,45 kuna u bruto inosu, dok će radnik u neto iznosu dobiti pet kuna manje od 2500 kuna, kazao je Mrsić

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je da je aktualna vlada u protekle četiri godine povećala minimalnu plaću za oko 300 kuna bruto te da s posljednjim povećanjem udio minimalne u prosječnoj plaći iznosi oko 38 posto.

Mrsić je nakon sjednice vlade za donošenje uredbe kojom je povećana minimalna plaća na 3120 kuna bruto za 2016. rekao da je to bila zakonska obveza jer uredba za ovu godinu istječe sa zadnjim danom godine. "Da nismo danas donijeli uredbu nastala bi pravna praznina koja bi onemogućila da se u određenom dijelu sustava stvari izračunavaju", rekao je Mrsić.

Minimalna plaća bit će u idućoj godini viša za 90,45 kuna u bruto inosu, dok će radnik u neto iznosu dobiti pet kuna manje od 2500 kuna, kazao je Mrsić.

Ispričao je da su socijalni partnerti imali oprečno stajalište iako je vlada željela da sindikati i poslodavci zajedno s vladom definiraju iznos „minimalca“. No, u četiri godine ni u jednom slučaju nije  postignuto sugalasje između socijalnih partnerta. Sindikati su, kaže Mrsić, zahtjevali nešto veće povećanje, dok su poslodavci smatrali da nema potrebe za povećanjem „minimalca“.

Kad je vlada krajem 2011. stupila na dužnost prema Mrsićevim riječima bilo je više od 70.000 radnika koji su primali „minimalac“, dok taj broj po zadnjim podacima iznosi oko 20.000. Cilj vlade, dodao je, bio je da minimalna plaća pređe 40 posto udjela u prosječnoj plaći.

Iako minimalna plaća u prosječnoj plaći sada sudjeluje s oko 38 posto, Mrsić kaže da - kada se promatraju dijelovi ekonomije, u prvom redu prerađivačka industrija u kojoj se „minimalac“najviše korisiti - udio minimalne plaće u prosječnoj plaći u prerađivačkoj industriji je 43 posto.

Sadašnja vlada je minimalnu plaću povećala za tri posto iz dva razloga. Jedan je porezno rasterećene koje nije zahvatilo minimalnu plaću jer je ona neoporeziva. 

S druge strane, kaže, procijenjeno je da će se sljedeće godine nastaviti rast ekonomije i da će rasti BDP i plaće. 

Za novu vladu je rekao da se nada da će joj biti do boljitka građana. Smatra da posljedica rada nove vlade mora biti smanjenje broja radnika koji primaju minimalnu plaću i povećanje iznosa minimalne plaće u iznosu prosječne plaće, što su HDZ i Most obećavali u kampanji.

„Nadam se da će se u ovom ritmu s ovim projekcijama rast minimalne plaće nastaviti i u sljedećim godinama jer je to jedna od najefikasnijih zaštita radnika od siromaštva“, rekao je Mrsić.

Zaključivši kako Hrvatska svoj gospodarski rast ne može temeljiti na jeftinom radu, rekao je kako se nada da će to i nova vlada uvažiti.

>> Vlada: minimalna plaća 3.120 kuna bruto

Komentara 5

NN
Nikola-Nino
14:25 30.12.2015.

Minimalna plaća od 2500 kn?!?!?!?! volio bih iskreno da svi političare koji sudjeluju u izradi takvoga zakona da probaju u Hrvatskoj preživiti s tim novcem. sram vas može biti.

Avatar Cinco
Cinco
14:47 30.12.2015.

300 kuna BRUTO u 4 godine? Standard je za to vrijeme jako srušen. Režije su enormno porasle, cijene osnovnih artikala... U svakom slučaju, jadnije je nego 2011. godine.

PA
pajokola1
16:17 30.12.2015.

Sve ispod 3500kn neto sapada u socijalu,ali recimo kad bi se u sve firme uveo pod normalno odnos 1 na prema 3 (naj niža i naj viša plaća),vidjeli bi veoma brzo pravo stanje stvari ,a to je kako bi naj niža plaća naglo porasla.Ovako neki lijepo žive na radnikovoj grbači.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije