Niz prigovora

Netransparentno raspolažu s čak pola milijarde kuna

Niko Bulić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
11.11.2013.
u 19:15

Anketni upitnik ne uvažava specifičnosti sustava, da su kontaktirali s nama, izbjegli bi zaključke koji ne daju stvarnu sliku našeg rada, odgovaraju iz HTZ-a

Način na koji turističke zajednice raspolažu sa svojih više od pola milijardi kuna godišnje za Samostalni sektor za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa daleko je od uzornog; poslovanje ima nedostataka, nije transparentno i njime bi se ozbiljno trebao pozabaviti tim predstavnika najmanje četiriju ministarstava. Turističke zajednice, piše u izvještaju, ne objavljuju financijska izvješća, županijski TZ-i ne provode javnu nabavu, zapošljava se bez javnih natječaja, ne objavljuju se ugovori s fizičkim i javnim osobama, kao ni izvještaji nadzornih odbora, popis korisnika donacija... Glavnom se uredu na dušu, recimo, stavlja da je lani bez jasnih kriterija na donacije i sponzorstva potrošio 12 milijuna kuna.Usto se ni revizija ne provodi redovito. U TZ-u Sisačko-moslavačke županije, recimo, revizori su zadnji put bili 2004.

Sastali se samo dvaput

Jedan od bisera jest i činjenica da se Nadzorni odbor HTZ-a u 2012. sastao dvaput, a članovi su po 2000 kuna primali svaka tri mjeseca. U Sektoru za suzbijanje korupcije, istina, konstatiraju da su samo četiri županijska TZ-a obveznici Zakona o javnoj nabavi. Ipak, smatraju da je nužna veća usklađenost u radu županijskih TZ-a međusobno i s HTZ-om te da je puno i razloga i prostora da poslovanja bude vidljivije.

Prigovori dolaze u nezahvalnom trenutku. Glavni ured u svojevrsnoj je tranziciji nakon odlaska dugovječnog Nike Bulića, a u sklopu priprema za temeljit redizajn cijelog sustava nedavno se ispostavilo i da ga 84% predstavnika privatnog sektora i 64% lokalnih vlasti ne smatra dovoljno učinkovitim pa se mnogi u sektoru pitaju gdje je kraj lošim vijestima.

Donacije su potpore

– Radi se o tome da je sustav zastario i kao takav netransparentan i neefikasan. Žalosno je jedino da se morao čekati nalaz Ministarstva pravosuđa ili ne daj Bože USKOK-a koji će na to javno upozoriti. To je davno morala uočiti neka vlada i prije krenuti s prilagođavanjem sustava novom vremenu. Sustav se hitno mora osloboditi politike i birokratiziranja, mora se profesionalizirati i prilagoditi logici biznisa, a moraju se pojačati i kontrolni mehanizmi – kaže Miroslav Dragičević iz Horwath Consultinga čiji su stručnjaci angažirani na restrukturiranju turističkih zajednica.

Iz Glavnog ureda HTZ-a, koji je na vrhu piramide, ali bez ovlasti “generalnog direktora”, odgovaraju da izvješće Samostalnog sektora za suzbijanje korupcije ne pruža objektivnu sliku. Turističke zajednice su samostalne pravne osobe, a anketni upitnik, kažu, ne uvažava specifičnosti TZ-a čije je poslovanje bitno drugačije nego gospodarskih subjekata, državne uprave ili javnih ustanova.

– Svi procesi i sve odluke u Glavnom uredu donose se transparentno, prema zakonu i uz propisane kontrole – piše u odgovoru iz HTZ-a. – Donacije i sponzorstva vode se pak u računovodstvenoj skupini kao potpore, a vrste i iznosi definirani su programom rada. Početkom godine na našoj internetskoj stranici objavljuju su i javni pozivi i kriteriji i primatelji, a našim su stranicama dostupni podaci za posljednje četiri godine – poručuju iz HTZ-a gdje žale što iz Ministarstva pravosuđa nisu s njima kontaktirali prije objave izvješća “čime bi zasigurno bili izbjegnuti zaključci koji ne predstavljaju stvarnu sliku rada sustava turističkih zajednica, a posebno HTZ-a”.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Jorge
Jorge
19:26 11.11.2013.

Mogao bi se HTZ oglasiti zahtjevom Vladi da obnovi vizne olakšice za Ruse i Ukrajince. Neće valjda oko 1. srpnja? Ljudi sada planiaraju ljetovanja.

Avatar mijan
mijan
07:46 12.11.2013.

Ovaj i slicni clanci o HTZ-u precesto podsjecaju na transparentnost u HGK-u. Zasto ? Vjerojatno zbog one narodne : Gdje se tovar valja mora dlake ostati !!!

TO
Tobogan
10:39 12.11.2013.

Niko Bulićje Nadanov brat blizanac, ali dvojajčajni. Za vrijeme vladavine Nike milijarde su završavale preko "granice". Kada će USKOK pretresti poslovanje HTZ-a? Stotine milijuna je završilo u Italiji i gdje sve ne. U stvari, gdje god je veliko H ispredispred riječi ili kratice pronači će se stotine lopova. Temelj ove države su Nadani, Bulići, Todorići, Vlahovići i mnogi drugi uglednici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije