Smjena

Perica Jukić bit će privremeni šef HEP-a

HEP
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
11.09.2014.
u 07:15

Vrdoljak: Šerić se nije znao nositi s konkurencijom, dobit nije jedini cilj

Perica Jukić bit će predložen za v. d. predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede, potvrđeno je Večernjem listu, a imenovanje će biti realizirano na današnjoj sjednici Vlade. Iz uprave odlaze Tomislav Šerić s mjesta predsjednika uprave te Ivan Matasić i Krunoslava Grgić Bolješić s mjesta članova uprave.

Ipak, to nije kraj kadrovskim križaljkama u najvećoj javnoj kompaniji. Nova uprava pod Jukićevim vodstvom bit će tek prijelazno rješenje jer se traže stručnjaci iz privatnog sektora koji će voditi komunalca. Među njima bi mogao biti i Stanko Kežman, bankar iz Varaždinske banke, koji se sada spominje kao mogući član uprave zadužen za financije. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak za Večernji list objasnio je svoje razloge za Šerićevu smjenu.

"Restrukturiranje i transformacija HEP-a odvijaju se presporo"

– Dio uprave smjenjujemo jer se HEP pod njihovim vodstvom nije transformirao u tvrtku koja se dovoljno dobro nosi s konkurencijom u tržišnoj utakmici. Restrukturiranje i transformacija HEP-a u kompaniju koja je sposobna boriti se s jakom konkurencijom odvijaju se presporo. Visoka dobit HEP-a nije jedini pokazatelj uspjeha u tržišnoj utakmici niti bi visoka dobit trebala biti primarni cilj poslovanja HEP-a. Ciljevi poslovanja HEP-a također su i što niža cijena energenata za građane i industriju te, prije svega, stabilna i pouzdana opskrba energijom – izjavio je Vrdoljak. Također odbacuje insinuacije da je Šerića smijenio jer se protivio gradnji termoelektrane Osijek.

– Priče o navodnim sukobima zbog TE Osijek kao razlogom za smjenu su podmetanja. Nikakva sukoba te vrste nije bilo jer nisam ja taj koji donosi odluku kakva će se elektrana graditi u Osijeku. Kakva elektrana i koje snage – to su bila i ostala pitanja na koja odgovore daje isključivo struka – kazao je Vrdoljak. U srijedu su se oglasili i Hrvatski elektrogospodarski sindikat i Nezavisni sindikat radnika HEP-a podržavajući mogući izbor Perice Jukića jer poznaje elektroenergetski sustav sa svim njegovim karakteristikama i specifičnostima, što je bitno za normalizaciju stanja i odnosa u HEP-u, piše u priopćenju.

>>Elektroprivredu Crne Gore kupuje naš HEP?

>>Šef uprave HEP-a Šerić kažnjen sa 5000 kn

Komentara 5

PO
policajac125
10:25 11.09.2014.

"Čini nam se da su ovdje po srijedi viši politički interesi što je iznimno loše. Jer se spominje da je razlog termoelektrana, toplana u Osijeku koji je po našem mišljenju i mišljenju struke u HEP-u loš projekt", smatra Denis Geto, čelnik sindikata HEP Tehnos.

Avatar petrolio
petrolio
09:50 11.09.2014.

nastavlja se natezanje SDP-HNS za uhljebljivanje stranačkih kadrova

PO
policajac125
10:24 11.09.2014.

koga ovaj vrdoljak laže?razlog smjene je elektrana u osijeku koja od struke proglasena kao neisplativom a vrijedna je preko 400 milijuna eura!!!! sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije