Plenković:

'Hrvatska mora dosta lobirati za novo sjedište Europske agencije za lijekove'

plenković, marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
01.04.2017.
u 15:39

Cijeli proces trajat će, po mom uvjerenju, do kraja ove godine a mi ćemo staviti u prvi plan naše argumente, posebno našu tradiciju javnog zdravstva i činjenicu da smo nova članica EU, koja trenutno na svom teritoriju nema niti jednu EU-ovu agenciju, kaže Plenković

Premijer Andrej Plenković očekuje da će proces oko traženja novog sjedišta Europske agencije za lijekove (EMA), za koju se traži nova zemlja domaćin nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a, trajati do kraja godine, te poručuje da Hrvatska mora još dosta lobirati da bi dobila sjedište EMA-e.

"Cijeli proces trajat će, po mom uvjerenju, do kraja ove godine a mi ćemo staviti u prvi plan naše argumente, posebno našu tradiciju javnog zdravstva i činjenicu da smo nova članica EU, koja trenutno na svom teritoriju nema niti jednu EU-ovu agenciju. Međutim, to je proces u kojem ćemo morati još dosta lobirati", izjavio je Plenković u petak novinarima u Saboru.

Rekao je kako postupak prijava i argumentiranja traje, a zainteresiran je jako veliki broj zemalja EU. "U postupku odlučivanja gledat će se na brojne aspekte, prometnu povezanost grada u kojem bi agencija bila i svega onoga što je potrebno za, čini mi se, više od 1300 zaposlenika Agencije", rekao je Plenković. To uključuje i medicinske škole i zgradu s kapacitetom za brojne sastanke eksperata.

Podsjetio je kako je krajem pošle godine o zainteresiranosti Hrvatske da bude sjedište EMA-e pisao Europskoj komisiji i predsjedniku Europskog vijeća. Također je četvrtak o tome razgovarao s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i mnogih drugim europskim šefovima država i vlada na kongresu Europske pučke stranke na Malti.

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan izjavila je u četvrtak kako je svih 27 država članica EU iskazalo želju da bude domaćin EMA-e, jer to predstavlja golemi potencijal za svaku državu i stvar je financijskog i znanstvenog prestiža.

Kaže kako su neke države, poput Hrvatske, dosad poslale pismo namjere, dok su neke odmakle puno dalje u lobiranju, osnovale ekspertne timove i napravile elaborate o tome, a švedskom ministru bez portfelja trenutno je jedini zadatak da lobira za dovođenje EMA-e iz Londona u Stockholm.

Za EMA-u je važno da u zemlji postoji jaki sveučilišni centar, snažno malo i srednje poduzetništvo kao glavni pokretač inovacija u farmakologiji i hotelski kapaciteti koji mogu izdržati oko 36.000 noćenja godišnje, kazala je Borzan.

>> Utrka za novo sjedište Europske agencije za lijekove

>> Plenković prozvao SDP zbog Agrokora: Svima bi trebalo biti u interesu smirivanje situacije

Komentara 1

MU
Mukowsky
16:35 01.04.2017.

A Čovića za ravnatelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije