Građanski bunt

Pravo na grad i Zelena akcija poduprli prosvjede

prosvjedi (1)
Nino Strmotić/PIxsell
08.03.2011.
u 15:31

Prosvjedi pokazuju kulminaciju nezadovoljstva dosadašnjom nemoći da se utječe na društvene procese poput kriminalno provedene privatizacije i sveopće korupcije, poručuju iz Prava na grad i Zelene akcije

Pravo na grad i Zelena akcija podupiru aktualne prosvjede građana širom Hrvatske, pod uvjetom da su nenasilni i bez govora mržnje – kaže se u priopćenju kojim su dvije nevladine udruge danas i službeno poduprle aktualne "Facebook-prosvjede".

Uoči večerašnjega osmog zagrebačkog prosvjeda (koji, kao i obično, počinje u 18 sati na Cvjetnom trgu) Pravo na grad i Zelena akcija ocjenjuju da izražavanje nezadovoljstva na ulici u posljednjih tjedan dana prerasta u autentični nenasilni građanski bunt koji je sve manje ovisan o pojedincima i marginalnim političkim interesima te dodaju kako se zbog takva razvoja događaja niti jedna stranka ili udruga ne bi trebala uključivati u organizaciju prosvjeda.

– Nakon što smo u mirnim prosvjedima sudjelovali kao građani, želimo ovim priopćenjem za javnost dati svoj doprinos artikulaciji građanskog nezadovoljstva koje se širi zemljom. Prosvjedi pokazuju kulminaciju nezadovoljstva dosadašnjom nemoći da se utječe na društvene procese poput kriminalno provedene privatizacije i sveopće korupcije koji su rezultirali socijalnom nepravdom i neimaštinom građana. Nažalost, političko-poslovne elite već bezobzirno djeluju na otimanju preostalih zajedničkih resursa koji će dovesti do još većeg osiromašenja građana i isključenja iz postupaka donošenja odluka (to se jasno može vidjeti u nedavnom manifestu premijerkina savjetnika Borislava Škegre). Nadamo se da će ovi prosvjedi prerasti u novu društvenu snagu koja će se tome odupirati vodeći se ovim ciljevima: zaustavljanje druge privatizacijske pljačke (Hrvatske šume, HEP, JANAF, a umalo i Hrvatskih voda), zaustavljanje devastacije zajedničkih prirodnih i urbanih resursa (zbog terena za golf počelo se s apartmanizacijom cijele obale, predstoje nam izmjene dvaju zakona – o šumama i poljoprivrednom zemljištu) te uvažavanje mišljenja građana koje se izražava peticijama, prosvjedima, referendumima i drugim oblicima direktne komunikacije – poručuju Teodor Celakoski iz Prava na grad i Tomislav Tomašević iz Zelene akcije.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
16:34 08.03.2011.

pa nije to nikakav govor mržnje ako ovim HDZ-ovim razbojnicima hebeš i majku i oca

KR
Kronika
17:10 08.03.2011.

Pa ako su oni podržali onda je to ozbiljna stvar. To je na znanstveno-naučnoj osnovi donešen takav zaključak.

KU
kukuriku
18:08 08.03.2011.

eko,..i SDP sateliti su se \"marljivo-aktivirali\".., a sigurno su u blizini i Kontra i Pride..., iako je prehladno za skidanje-hlacá...!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije