Predsjednik Reformista

Čačić: Ako Vlada ne promjeni odluku o sufinanciranju srednjoškolskog prijevoza, ne može računati na nas

Radimir Čačić
Nikola Čutuk/pixsell
11.03.2016.
u 14:14

- Ova Vlada tu traži rez i udara na najugroženije, a povećava financiranje stranaka i troškove javne uprave, tako ne mogu račnati na našu podršku – tvrdi Čačić.

Predsjednik Reformista Radimir Čačić poručio je danas da Vlada ni na koji način ne može računati na podršku reformista ako ne promjeni odluku da za 94 milijuna kuna smanji subvencioniranje srednjoškolskog prijevoza. Podsjeća da je taj projekt osmislio i pokrenuo kao župan Varaždinske županije 2005. godine te inzistirao da ga uvede i prošla vlada u kojoj je bio dio mandata.

- Tada sam to osmislio zbog podatka da samo 50 posto osnovnoškolaca koji ne žive u gradovima nastavi srednjoškolsko obrazovanje, dok u gradovima taj postotak raste do 90 posto. To nije društvo koje želimo, to nije zemlja šansi – kaže Čačić te dodaje kako to subvencioniranje srednjoškolskog prijevoza direktno utječe na čak 110 tisuća obitelji. Podsjeća da prosječni trošak tog prijevoza iznosi između 300 i 1000 kuna, a kad se uzme u obzir da su u tim sredinama gdje je subvencioniranje najpotrebnije prosječne plaće oko 4000 kuna, jasno je, dodaje, zašto mnogi učenici ne idu u srednju školu.

- Ova Vlada tu traži rez i udara na najugroženije, a povećava financiranje stranaka i troškove javne uprave, tako ne mogu račnati na našu podršku – tvrdi Čačić.

Problematičnim vidi i ukidanje sufinanciranja objekata izgrađenim kroz javno-privatno partnerstvo u Varaždinskoj te Koprivničko-križevačkoj županiji, dok će se plaćanje nastaviti za druge županije. Tu je napravljen rez od 20 milijuna kuna, dodaje Čačić.

- Varaždinsku županiju se kažnjava i uzima 7,5 posto županijskog budžeta. Nadam se da će Vlada razumjeti ove poruke, prihvatiti amandmane i korigirati ovo – zaključio je Radimir Čačić. 

>> Predložit ćemo da svi zastupnici i dužnosnici, kao i premijer, primaju minimalac 

>> Za javni prijevoz građana najviše iz proračuna izdvaja Željko Turk

Komentara 11

KA
KaNiDora
14:24 11.03.2016.

slažem se ... prijevoz je velika stavka za obitelji s više djece

DU
Deleted user
15:10 11.03.2016.

Uzela domoljubna vlada djeci da sebi da više. Eh što ti je domoljublje.

AN
anihani
14:45 11.03.2016.

na djeci i zdravstvu se ne smije sparati ,,,a i sad se pravi javio koji koristi sve moguce i nemoguce ,,koliko samo ti kostas mjesecno,,, moglo bih se tisuce djece svakodnevno voziti ,,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije