Nekad prvi suradnici

Rat Vesne Pusić i Radimira Čačića za ime 'Hrvatska narodna stranka'

čačić, pusić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
12.03.2014.
u 10:11

Iz HNS-a su odgovorili da su njihovi članovi podnijeli zahtjeve za registraciju dviju stranaka kako bi stranku zaštitili od mogućih zloporaba.

Vesna Pusić grozničavo pokušava spriječiti Radimiru Čačiću lojalne članove da osnuju stranku koja bi u imenu imala bilo kakvu varijaciju imena Hrvatska narodna stranka i na sljedećim im izborima napravila pomutnju. Kako doznaje Večernji list, Ministarstvu uprave su 21. veljače predani zahtjevi za upis dviju stranaka u Registar političkih stranaka RH.

Ista adresa

Prva se zove Hrvatski narodnjački savez (skraćeni je naziv Hrvatski narodnjaci), a druga Hrvatska narodna stranka (skraćeni je naziv HNS). U oba slučaja sjedište stranke je zagrebačka Ulica kneza Mislava 8, što je i adresa “matične” Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati. Upravo osnivanje HNS-a otkriva da su se u središnjici pobojali kako će ostati bez imena koje su, u praksi, napustili dodavši mu nastavak “liberalni demokrati”, što bi im mogao biti golem problem. Iz glavnog tajništva HNS-a rekli su nam da ne mijenjaju službeno ime stranke Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati, stoga je jasno da je u pozadini inicijative dvoje HNS-ovaca preventivna mjera usmjerena protiv njihova bivšeg predsjednika Radimira Čačića i njemu lojalnih ljudi koji jedan po jedan napuštaju HNS i pripremaju osnivanje nove stranke.

– Prijedloge za osnivanje stranaka podnijeli su simpatizeri i članovi HNS-a s ciljem zaštite i očuvanja povijesnog imena HNS-a i asocijacija na Hrvatsku narodnu stranku, a sve kako bi stranku i njezinih više od 43.000 članova diljem Hrvatske zaštitili od mogućih zloporaba – odgovorili su nam u HNS-u.

Time je HNS de facto priznao da su pokrenuli proceduru osnivanja dviju novih stranaka vrlo sličnog imena samo zato da Čačiću suze manevarski prostor jer se očito boje da će novu stranku nazvati vrlo sličnim imenom.

Zakon o političkim strankama, naime, ne dopušta upis nove stranke u Registar političkih stranaka ako se njeno ime “jasno ne razlikuje” od naziva već registriranih stranaka. Iako je prijašnja praksa bila nekonzistentna, pogotovo kad se radilo o upisu novih pravaških stranaka u Registar iako su njihova imena bila vrlo slična već postojećima, vrlo je izgledno da će upis u Registar biti dopušten za “Hrvatski narodnjački savez”, dok “Hrvatska narodna stranka” najvjerojatnije neće moći biti registrirana.

Izbačen dvojac

Zahtjev za registraciju Hrvatskog narodnjačkog saveza podnijela je Barbara Zvonar, stručna suradnica u Središnjem uredu HNS-a, a zahtjev za registraciju Hrvatske narodne stranke podnio je Žarko Stilin, predstojnik Središnjeg ureda HNS-a. U HNS-u su otklonili svaku mogućnost da su Stilin i Zvonar “Čačićevi spavači”, koji su zahtjev za registraciju novih stranaka podnijeli iza leđa predsjednice stranke Vesne Pusić, a za Čačićev račun. Inače, sud časti HNS-a u utorak je iz stranke definitivno izbacio Nataliju Martinčević i Zlatka Koračevića, a vjerojatno će im se pridružiti i Darko Hrenić, gradonačelnik Novog Marofa, koji je za Večernji list izjavio da je “bilo dosta” i da izlazi iz stranke zbog Čačićeva izbacivanja.

Komentara 30

ST
stefj
10:23 12.03.2014.

Eh, jedino što bi ta stranka morala, jest izbaciti "Hrvatska" i "narodna" iz svog imena...

NA
navijeke
10:40 12.03.2014.

Ti vrapca, osjećam se kao da gledam "The Walking Dead", dva politička zombija/mrtvaca kolju se oko strvine.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
10:39 12.03.2014.

Pusićka i njezin prethodnik su završili svoje političke putove. Ovo im je bio zadnji mandat jer se iskreno nadam da sa svojom pimpek strančicom neće imati ni jedno mjesto u Saboru a pogotovo ne u Vladi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije