SUVENIR

Replika ranokršćanske svjetiljke predstavljena u Sisku

suvenir
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/7
11.06.2015.
u 14:53

Ovaj suvenir izrađen je u Tehničkoj školi Sisak CNC tehnikom kao rezultat međunarodnog projekta, vrijednog 180.000 eura

Nakon 18 mjeseci trajanja projekta javnosti je danas u Sisku prezentiran suvenir – replika ranokršćanske svjetiljke pronađene u 4. stoljeću u antičkoj Sisciji čiji se original nalazi u Gradskom muzeju Sisak. Ovaj suvenir izrađen je u Tehničkoj školi Sisak CNC tehnikom kao rezultat međunarodnog projekta, vrijednog 180.000 eura, a u kojem, osim sisačke škole koja je nositelj, sudjeluju i škole te tvrtke iz Slovenije, Poljske, Španjolske i Turske. Svoje replike istog suvenira napravili su i Španjolci i Slovenci.  

"Htjeli smo napraviti nešto što će ostati iza projekta, nešto konkretno. Original je napravljen lijevanjem, a mi smo sada primijenili nove tehnologije. Željeli smo usavršiti i profesore koji se bave CNC tehnikom, ali i  povećati vještine učenika jer su i oni sudjelovali u izradi suvenira. Programi nastali u ovom projektu ostaju i dalje u školi za buduće generacije učenika", rekao je dipl. inž.strojarstva Mario Kus iz TŠ Sisak.  

Iako se razmišlja da se budući suveniri uključe i u serijsku proizvodnju problem bi mogla biti cijena jer bi, procjena je, izrada jednog na postojećim strojevima koje škola posjeduje, koštala oko 500 kuna.

>> Kolačić tiritli – novi brodski jestivi suvenir

>> Pogledajte koji je najnoviji samoborski suvenir

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije