Ogorčeni stanari

'S dvoje djece ću na ulicu jer niti imam novac, niti smatram da trebam dvaput platiti isti stan'

prosvjed stanara, osijek
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/9
02.04.2015.
u 13:14

Tvrtka KT Tehnogradnja ostala je dužna Erste banci 900.000 eura pa sad deložacija prijeti 21 stanaru zgrade

Marko Filaković kupio je i uredno platio 54.000 eura za stan u Divaltovoj ulici u Osijeku. Zgradu je sagradila KT Tehnogradnja, a bilo je to prije pet godina. Sa strahom danas očekuje deložaciju jer je ta građevinska tvrtka završila u stečaju i ostala dužna 900.000 eura Erste banci. Agonija je počela još prije tri godine, banka im je hipotekom "sjela" na stanove.

– Svi stanari su platili stanove, a onda je banka dan prije proglašenja stečaja nad KT Tehnogradnjom s pola stanova skinula teret, a na pola ostavila. Skinula je teret imućnijim vlasnicima, a nama skromnijeg imovinskog stanja ga je ostavila – očajan je Filaković. Ne podmire li stanari dug, ostat će, nastavlja, bez krova nad glavom. Filaković, njegova supruga, šestogodišnja kćer i dvogodišnji sin trebali su u srijedu biti deložirani. No, uspjeli su to odgoditi jer su napisali žalbu i tražili novu procjenu stana.

– Pisao sam predsjednici države pa je ona tražila od njih da se očituju, a danas sam dobio odgovor da ostaju pri svome zahtjevu, odnosno da im platim 17.000 eura odmah i još toliko kroz deset godina. Ne mogu pristati na to jer taj novac niti imam, niti smatram da trebam dva puta platiti isti stan – govori on. Plaća mu je tri tisuće kuna.

U istoj je gabuli još 21 vlasnik. Ogorčeni, mirno su prosvjedovali pred poslovnicom Erste banke u središtu Osijeka, a imaju i potporu Živog zida koji su deložaciju, kažu, spremni spriječiti svojim tijelima.

– Tražilo se od nas dodatnih 600 eura po kvadratu. Cijena od 1600-1700 eura po kvadratu u Divaltovoj ulici je strašno velika. Pokušavamo skupiti neki novac, ali to je gotovo nemoguće. Nemoćni smo. Imamo sustav koji nas gazi, imaju definitivno super tim odvjetnika i sastavili su genijalne ugovore da banka bude zaštićena. Ja to ne osporavam, ali ne može netko reći da naši prvotni novci nisu ništa vrijedili – priča Anamarija Babić, koja je trebala biti deložirana još 31. siječnja. Sve su prijavili USKOK-u prije dvije godine.

– Država je ta koja bi trebala reagirati i pomoći, no čini se da joj nije stalo do građana. Nismo nikome ništa dužni, svoje smo platili i imamo to crno na bijelom. Nismo bili jamci KT-u da sada plaćamo njihov dug – rekao je Filaković koji je "sve sudove izgubio". Osporavaju tvrdnju banke kako je sa 40 posto vlasnika postignut dogovor: "Postignut je samo sa šest osoba koje nisu bile u cijelosti isplatile stanove i KT-u su ostale dužne 180 do 200 tisuća kuna."

Erste banka nedavno je priopćila kako nije odgovorna "ni za kakve radnje ili propuste graditelja prema kupcima", no bez obzira na to "s kupcima stanova nastoji pronaći optimalno rješenje".

>> 'Tragedija u Osijeku trebala bi biti upozorenje akterima koji pokušavaju provesti deložaciju'

Komentara 42

MA
Machak
15:05 02.04.2015.

Za one koji kukaju u odnosu na banku: Naravno da je za sve odgovoran onaj tko je gradio stanove - a to vam ide ovako: Građevinski poduzetnik sa nešto svojih para krene u realizaciju nekakvog projekta. Krene skupljati lovu od naivnih kupaca koji plaćaju po situacijama itd itd. Kupci vjerojatno i sami dignu kredite. Poduzetnik krene u gradnju sa lovom od kupaca, nešto izgradi i onda mu nedostaje para pa digne kredit od banke i on, a kao zalog da hipoteku na zgradu koju gradi a koja je još uvijek njegovo vlasništvo. Kupci o svemu tome nemaju pojma. Poduzetnik propadne, kupci preuzmu ključeve i krenu se upisivati i vidi vraga, vlasnik je banka. Eto, tako rade pošteni hrvatski katolički poduzetnici. Promijene kaput, registriraju novu firmu na baku, djeda, ženu, kuma itd...i opet ispočetka. Umjesto da ih se strpa u zatvor na 40 godina.

FA
farukbob
13:39 02.04.2015.

imamo hrvatsku

DU
Deleted user
14:46 02.04.2015.

Problem je višedesetljetni i mudre države su to ovako riješile - nema kupoprodaje mimo ovlaštene drž. agencije za nekretnine, a funkcionira to ovako (pojednostavljeno): Kupac i prodavač se dogovore oko cijene, prijave agenciji i kupac plati unaprijed, na prolazni račun drž. agencije, cifru koju prodavač zatražio. Ta suma miruje tamo na računu dok osoblje drž. agencije ne uknjiži nekretninu na račun kupca i tek potom, novac "sjeda" na račun prodavača. Kupac dobije izvod iz z.k. koji potvrđuje vlasništvo i useljava, a prodavač novčanu sumu - od koje država uzme porez na prijenos nekretnine i proviziju za drž. agenciju. I svi zadovoljni, posljedično kupci se ne boje podvala! Ako uknjiženje nije uspjelo, vrate sumu kupcu i nitko nije ostao praznih ruku. Ali mi više volimo: Pošteno, ako ne može drugačije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije