Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Incijativa ide u proceduru

Sabor neće dopustiti referendum o ćirilici

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
14.02.2014.
u 14:30

Nakon Sabora izvjesno je da će se o referendumu izjasniti Ustavni sud

Takozvani referendum o ćirilici neće se održati, ali to ne znači da će vlast ignorirati činjenicu da je za njegovo raspisivanje prikupljeno 650 tisuća potpisa. U vrhu vladajuće stranke doznajemo da nije do kraja točna informacija objavljena prije nekoliko dana prema kojoj bi se zbog nepovjerenja u Ustavni sud zanemarili potpisi što ih je sredinom prosinca Stožer za obranu hrvatskog Vukovara donio u Sabor.

Argument – neustavnost

Sabor, naime, neće iskoristiti odredbu Ustavnog zakona o Ustavnom sudu prema kojoj bi Ustavni sud na zahtjev Sabora mogao utvrditi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom. Zahtjev Stožera za raspisivanje referenduma stavit će se u proceduru, ali će ga Sabor zbog neustavnosti odbiti raspisati. Četiri su razloga zbog kojih vladajuća većina neće dopustiti da se građani izjašnjavaju o sužavanju manjinskih prava, odnosno propisivanju da pravo na svoj jezik i pismo ostvaruju samo one manjine koje u određenoj lokalnoj sredini čine više od pedeset posto stanovništva.

Prema saborskom Poslovniku zbog referendumske inicijative Stožera za obranu Vukovara predsjednik Sabora Josip Leko trebao bi se obratiti Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Odbor za Ustav nadležan je da “u postupku i donošenja odluke o raspisivanju referenduma, ako to zatraži Ustavom propisan broj birača, priprema prijedloge odgovarajućih akata”. No u ovom slučaju, ako bi predsjednik Sabora tražio sazivanje sjednice u povodu referendumske inicijative, mogao bi na dnevni red staviti i prijedlog zaključka zbog čega ne treba raspisati referendum. Prvi razlog, kako smo doznali, bio bi da se referendum o ćirilici izravno protivi članku 3. Ustava.

Taj članak kaže da su najviše vrednote ustavnog poretka i temelj za tumačenje Ustava sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav. Drugi razlog zbog kojega bi se odbilo raspisivanje referenduma o ćirilici temelji se na činjenici da je Hrvatska u sklopu mirne reintegracije Podunavlja potpisala sporazum kojim jamči prava nacionalnih manjina. Treći razlog odnosio bi se na to što je bivša država, kojoj je Hrvatska sljednik, potpisala međunarodne ugovore po kojima nacionalne manjine također uživaju određena prava, uključujući i pravo na korištenje svog jezika i pisma na koje je upereno referendumsko pitanje.

Takav ugovor, primjerice, štiti prava Talijana u Istri. Četvrti razlog zbog kojega bi predsjednik Sabora Leko mogao zatražiti da se ne raspiše referendum ugovorne su obveze koje Hrvatska ima prema Europskoj uniji, a prema kojima se Hrvatska također obvezala štititi dostignutu razinu prava nacionalnih manjina.U redovima vladajuće koalicije smatraju da će Ustavni sud najvjerojatnije ionako biti u prilici odlučivati o (ne)ustavnosti referenduma o ćirilici jer je izvjesno da bi im se zbog neraspisivanja referenduma obratio Stožer za obranu Vukovara.

Na kraju bi svoje rekli – svi

U takvom scenariju o referendumu, kojim se ne bi samo Srbima u Vukovaru reduciralo pravo na korištenje ćirilice nego bi se istim potezom pera i Talijanima u Istri ukinulo desetljetno pravo na talijanske natpise, sigurno bi imao što reći i Ustavni sud.Na koncu bi inicijativa Stožera za obranu Vukovara usmjerena na manjinska prava završila tako da bi se o njoj u konačnici ipak očitovale sve institucije, uključujući i Ustavni sud. U vladajućoj stranci ne vjeruju da bi ustavni suci dopustili udar na prava manjina.

>> Stožer: Očekujemo uskoro odgovor oko raspisivanje referenduma

Komentara 127

MA
matildica
14:36 14.02.2014.

dobro nečete raspisati onda čemo vas po hitnom postupku smjeniti i izabrati sabor koji štiti interese hrvata

MO
morituriite
14:49 14.02.2014.

Ivanka sva u điru nastavlja po uzoru na onaj svoj nedavni članak pred referendum o braku "EKSKLUZIVNO:Ustavni sud ruši referendum o braku" ahahaha i znamo kako je to završilo :)))

DU
Deleted user
14:41 14.02.2014.

Znači Hr sabor ispunjava želje majora Šljivančanina i Vojvode Nikolića , Beograd opet izdaje naređenja Hrvatskim političarima ,unatoč demokraciji i željama Hrvatskog naroda .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije