sanader

Sanader: Ovo je agresija na mene, kolekcionarstvo i umjetnost

Sanader (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
14.10.2013.
u 13:09

Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje Ivi Sanaderu i ostalima u aferi Fimi media

Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavlja se suđenje Ivi Sanaderu i ostalima u aferi Fimi media.

Bivši premijer i šef HDZ-a i danas iznosi obranu. 

– USKOK je imao dva pomagača, svjedoke pokajnike i medije koji su odigrali najprljaviji posao u novijoj hrvatskoj povijesti – ponovio je na početku današnje rasprave. Smatra da je njemu javnost već presudila po instrukciji USKOK-a koji vodi dva paralelna postupka, putem medija i ovaj na sudu.

Kao dokaz navodi tvrdnju iz optužnice da je koristio avion Vlade RH za privatne poslove. Kaže da to nije istina i plasirano je u javnost kako bi mu se presudilo bez obzira na suđenje. 

– Nikad nisam išao Vladinim avionom u Beč isprobati frak – tvrdi Sanader. 

Terete ga za organiziranje skupine koja je uz pomoć crnih fondova HDZ-a izvlačila novac iz državnih poduzeća. Teret optužnice Sanader kategorički odbija.

Što se tiče kupnje blindiranog BMW-a, Sanader kaže da je kupnju operacionalizirao glavni tajnik Ivan Jarnjak, a njemu je kao premijeru bilo sasvim svejedno u kojem se autu vozi.

– Ja sam kao premijer i štićena osoba morao imati blindirani automobil – kazao je Sanader.  Kaže da je i prvi auto nabavljen stranačkim novcem te ga je nastavio voziti i kad je postao premijer, a i drugi je nabavljen stranačkim novcem da bi se uštedjelo u proračunu. 

Ponovio je još jednom da je USKOK konstruirao optužnicu u suradnji s rizničarom stranke Mladenom Barišićem, a kao dokaz on vidi to što USKOK nije provjeravao njegove navode. Npr. Barišić je kazao da je dao 40.000 eura iz crnog fonda HDZ-a Nini Badrić, a Sanader se pita gdje je logika u tome da USKOK pjevačicu ne pozove na razgovor. 

U nastavku suđenja Sanader je počeo pričati o svojoj imovini. 

Smatra da je vještački nalaz o njegovoj imovini manjkav i sumnjiv te da mu propuštanje evidentnih činjenica ide na štetu.  

Kolekciju slika stvaram 45 godina, možda i 50 jer sam prvu sliku kupio sa 20 godina. Zato se branim protiv apsolutnih nelogičnosti i laži, kazao je . Ostavlja se dojam da je to novac iz zadnjih šest godina, dok se Austrija zanemaruje i sve što je tamo stvorio i zaradio. 

Tijek suđenja pratite u nastavku!

9.30 sati

– Proteklih dana bilo je u nekoliko navrata riječi o tome da sam ja na Maltu išao službenim avionom, najprije u London po svoje kćeri, a potom po Žužula. To se uzima kao istina – počeo je Sanader. 

– No, to nije istina. Ja sam to čuo kod Stankovića u Nedjeljom u 2 i kasnije u Dnevniku 3, ali to se jednostavno nije dogodilo. To je zapravo još jedan način da se vidi kako USKOK radi proces protiv mene, politikom svršenog čina – smatra Sanader. 

– Nikad nisam išao Vladinim avionom u Beč isprobati frak – tvrdi Sanader objašnjavajući da nikada nije koristio Vladin avion za privatne poslove. 

– USKOK je imao dva pomagača, svjedoke pokajnike i medije koji su odigrali najprljaviji posao u novijoj hrvatskoj povijesti – zaključio je. 

9.42 sata

Ovdje se vode dva procesa koja je inicirao USKOK, jedan na sudu, a drugi u javnosti, a taj je već završen. To je kršenje zakona i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava. Presuda je donesena, a poruka je USKOK-a – što uopće sudsko vijeće ima raspravljati. 

Druga inkriminacija u optužnici odnosi se na naknade tajnicama i drugim službenicima HDZ-a. Navedena je 31 osoba, ako sam dobro zbrojio, od toga znam samo za slučaj mojih tajnica u Vladi i samo o tome mogu govoriti. Nije mi poznato ni na koji su način moje tajnice dobivale naknade, ali trebale su zbog činjenice jer su radile prekovremeni posao. Često se moralo odlaziti u stranku – objašnjava Sanader. 

Pripremale su stolce i stolove, slale pozivnice i slično za razne sjednice, opće sabore i slično.

Pitanje je bilo može li Vlada platiti taj rad za stranku pa je Sanader rekao glavnom tajniku da to riješi. 

– One su plaću zaslužile, imaju moju zahvalnost – kazao je Sanader. Napominje da nije bilo razloga da se to naplaćuje nelegalno i neredovito. 

Zašto to kažem? Zato što stranka ima novca – objasnio je.

9.47 sati

Za Darka Milinovića kaže: 

– Istina je da sam ja bio u Gospiću gdje su me pitali bi li stranka mogla pomoći obnovi crkve u Bilaju. Rekao sam da ćemo vidjeti s glavnim tajnikom što se može napraviti. Što se tiče Biance Matković, nije bilo u redu da sama snosi troškove prijevoza jer je bila aktivna i u stranci i u Zajednici žena Katarina Zrinjska pri čemu je puno putovala. 

9.55 sati

Oko BMW-a:

– Blindirani BMW ili drugi blindirani auto pripada svakoj osobi koja je štićena. To je od mene tražilo osiguranje, a meni je potpuno svejedno bilo koji će to auto biti, BMW, Audi, Mercedes.. Kako je došlo do kupnje tih auta, ja ne znam. Meni je došao Marijan Primorac koji je rekao da bi stranci donirao neki novac. Poslao sam ga Barišiću. Što je bilo dalje, ne znam jer se nisam miješao. A Barišić je iskazivao da je Primorac donio novac meni i slično. Gdje je tu logika? Zašto bih ga slao k Barišiću da mu preda donaciju, a onda Barišić davao meni pa nosio dalje... Nisam ja s tim imao ništa – kazao je Sanader o prvom BMW-u. 

Što se tiče nabave drugog BMW-a, Sanader kaže kako su ga osiguranje i glavni tajnik upozoravali da iz sigurnosnih razloga mora zamijeniti taj auto. Ja sam im rekao: "Pa, ljudi, ako ga treba zamijeniti, idemo ga onda zamijeniti".

– Glavni tajnik mi je govorio: "Ti se igraš sa svojom sigurnošću" – napominje Sanader. 

Kaže da je i prvi auto nabavljen stranačkim novcem te ga je nastavio voziti i kad je postao premijer, a i drugi je nabavljen stranačkim novcem da bi se uštedjelo u proračunu. 

– Meni je kao premijeru bilo sasvim svejedno u kojem se autu vozim – ponavlja Sanader priznajući da je ipak nekad zanemarivao standarde osiguranja iako ih je nastojao poštovati. 

– Za operacionalizaciju posla oko BMW-a bio je zadužen glavni tajnik. 

Što se tiče Osječke televizije, o kojoj optužnica kaže da su Maček i Barišić platili 300.000 eura za njezino financiranje, Sanader tvrdi: 

– To nije istina! Pa nije HDZ medijska kuća da kupuje televiziju. 

10.15 sati

– U spisu postoji i navodna odluka Predsjedništva HDZ-a s Jarnjakovim potpisom oko kupnje BMW-a. Ja znam da smo o tome raspravljali, ali ne mogu se sjetiti jesmo li o tome glasovali. Je li on taj dokument napravio sam ili ne, ja se ne mogu sjetiti, ali to postoji u spisu i ja sam to vidio. I, još nešto, predsjednik stranke nema što držati novac – nastavio je Sanader.

10.20 sati

Optužnica tvrdi, kaže Sanader, da je od Barišićeva novca dano 415.000 eura za kupnju Hrvatskog lista iz Zadra, a Sanader je navodno nakon izbora 2007. godine tražio da se taj list kupi jer je pisao protiv stranke. 

– Nakon izbora navodno smo ga kupili preko odvjetnika Pere Lozice, a ja o tome nemam saznanja. Poslije toga taj ključni razlog postaje istina, Hrvatski list nastavlja napadati mene i HDZ, Ivica Marijačić ostaje glavni urednik i pred sudskim vijećem iskazuje da ga nikad nitko nije zvao da intervenira u uređivačku politiku. Zato ostaje pitanje zašto bi HDZ onda uopće kupio HL? Tu nema ni logike ni dokaza – brani se Sanader. 

– Optužnica kaže da sam ja osobno i putem R. Mačeka nalagao Branki Pavošević da se donacije ne evidentiraju. To nije točno! Za to nema nikakvih razloga. Zašto HDZ ne bi imao redovite donacije. Da sam bio takav, ne bih forsirao Zakon o financiranju političkih stranaka te oko donacija! Vidi se da s jedne strane činim sve da HDZ bude stranka koja je odgovorna, koja će naučiti iz pogrešaka 90-ih i davati primjer, a onda sve to podrivam... Vi ćete, sudsko vijeće, odlučiti kome ćete povjeriti svoju vjeru. 

10.31 sati

USKOK je iskonstruirao proces s Mladenom Barišićem, ponavlja Sanader. 

– Dosta toga dogovarano je kako će što ući u spis, pa 19 iskaza je dao, a nema CD-a. No, bitno je i to da nakon iskaza M. Barišića da je davao novac određenim ljudima USKOK te ljude nije pozivao na razgovor – smatra Sanader dodajući: 

– U USKOK nisu bili pozvani Nina Badrić, Jordan, Božo Ljubić, Mišo Kovač. A oni se nalaze u optužnici na temelju izjava M. Barišića. Zar nije logično da ako ovaj kaže da je dao Nini Badrić 40.000 eura, da se ona pozove u USKOK? 

12.00 sati

- Kad strani državnici dolaze u New York, onda dobivaju američko osiguranje i ono uzima primat, navodi Sanader, a vezano za navode u jednom dnevnom listu koji je pisao o nalazima FBI-jeve istrage o "ekskluzivnim" saznanjima o njegovu odsjedanju u luksuznom hotelu u New Yorku. 

- To su bedastoće što je pisalo, navodi Sanader dodajući:

- Nema šanse da napustite hotel i odete preko noći. 

Dodao je i kako se u blindiranom BMW-u nije vozio samo on. 

- Marko Perković nikad nije trebao pjevati za HDZ i nikakve logike nije bilo da ga plaćamo da ne pjeva za druge. To je suprotno bilo kakvoj logici. A, za koga to drugoga bi Thompson trebao pjevati pa oduzeti HDZ-u birače. Za SDP? Sumnjam. Možda za HSP? Sve i da je pjevao za HSP, HDZ je bio toliko jak da nam njihovi zastupnici nisu mogli ništa. 

12.14 sati

Hrvatska stranka umirovljenika nije trgovala i nije se prodavala. Imala je jedan cilj, a to je zaštita umirovljenika, kaže Sanader kojeg optužnica tereti da je tadašnjem predsjedniku stranke Vladimiru Jordanu dao pola milijuna kuna. On to opovrgava. Nigdje nikoga, kaže, nije trebalo potplatiti da uđe u koaliciju s HDZ-om.

Spomenuo sam N. Badrić i Mišu Kovača. Ja o tome ne znam ništa, osim da su pjevali jer nam je bilo stalo da nam vodeći estradanjaci nastupaju u kampanji. A između njih i Barišića, ja vjerujem njima, kazao je Sanader. 

12.28 sati

S indignacijom odbacujem tvrdnje M. Barišića da bi on plaćao hotele mojoj braći kad su dolazili u Zagreb, kaže Sanader. 

Oni su dolazili, kaže, na koordinacije i sastanke kao članovi i dužnosnici stranke u inozemstvu. 

- Nikad im stranka nije platila račun, oni su sami to plaćali, tvrdi Sanader. 
Jedino, plaćeno je Franku Bilaveru jer su mu troškovi bili nesuporedivi. On je dolazio iz Amerike. 

- Ja sam ih pitao, kad sam bio na slobodi, i rekli su da nije točno da su im plaćali hotelske sobe, navodi Sanader. 

Kaže i da nije istina da je njegov brat Vinko tražio od direktora Zračne luke Zagreb da unaprijedi "stanovitu gospođu Akmadžić". 

12.36 sati

Sanader o imovini. 

- Prema nalazu vještaka vidi se nerazmjer u mojoj imovini i primanjima, ali vještak računa moja primanja od 92. kad sam ja postao ministar znanosti sa 39. godina. No, čak i kad se ne bi znalo da sam ja 13 godina bio u inozemstvu, čovjek bi se trebao pitati kako je moguće da je netko počeo raditi tek sa 39. godina. Toga u nalazu vještaka nema, započeo je Sanader. 

Što se tiče Austrije, javnosti je poznato pa tako i vještaku da sam tamo dugo živio i da sam bio poduzetnik. Ovdje smo imali svjedoke optužbe, primjerice svjedok Glavica koji je ovdje iskazivao da je bio moj predradnik, a dodao je da ja nisam bio imućan. No, to što je on dobivao plaću svakog mjeseca, to ne znači da sam ja bio imućan, je li? No, vještak je svoj nalaz dao četiri mjeseca kasnije i mogao se zapitati o tim mojim poslovima iz Austrije. 

Nadalje, iz nalaza vještačkog želi se stvoriti, a ne želim ništa insinuirati, nego se želim obraniti, pred vama i pred javnosti, moja imovina koja se sastoji i od nekretnina i kolekcije slika, sve što sam ja cijeli život stvarao, uzima s jedne strane, a optužba vidi razdoblje u 2000-tima. Inkriminacija se odnosi na razdoblje od 2003 do 2009. godine. 

- Iz nalaza se ne vidi kako sam ja 1992. kupio stan, kako sam kasnije kupio kuću iz Zagreba, navodi Sanader kazujući kako prema tome ispada da je on s novcem od Barišića  trebao kupiti stan 1992. godine.. 

U obzir je trebalo uzeti i iskaze svjedoka o suradnji s Meier Pressom, što vještak nije napravio, smeta Sanaderu. 

Uglavnom, Sanader smatra da je vještački nalaz o njegovoj imovini manjkav i sumnjiv te da mu propuštanje evidentnih činjenica ide na štetu. 

12.48 sati

Što se tiče dnevnica i ručkova, a očemu su pisali mediji s tvrdnjama da "nikad nije platio ni jedan ručak", Sanader pojašnjava da nije bio u prilici platiti ručak.

Što sam ja da ne platim ručak? Škot?

Dnevnice nisu uvrštene u nalaz vještaka, a Sanader tvrdi da ih nije potrošio jer nije bio u prilici, a što se može provjeriti u Vladi. 

Dalje, prigovara vještaku da nije uvrstio u svoj nalaz ni 105.000 eura koje je naslijedio.

Kompletnu zbirku umjetnina stavio je vještak u razdoblje do 1992. do 2009. a s naglaskom od 2004. do 2009. prema njemu. Naravno da nisam.

Kolekciju sam skupljao 45 godina, ili 50 jer sam prvu sliku kupio sa 20 godina. 

- Ovdje je bio i Igor Zidić koji kaže da je procjena koju donosi procjena sadašnjeg trenutka i naglašava da to ne znači da je ta procjena i vrijednost slike ista kao i u vrijeme nabave, naglašava Sanader. 

Ako si kupio jednu sliku, pa ako si bio to Bukovac, nije vrijedila prije kao i danas.  Ako se radi procjena za sliku 2011, a ja sam je nabavio 2005. godine, to nije isto i ne ide mi u prilog. 
Nije uzeo u obzir da su mnoge slike poklonjene, što od autora... 

Je li me mogao pitati oko slika? Je. Je li me pitao? Nije. 

Vještak kaže da nema podataka od 1984. do 1990. godine, ali to u zaključku ne navodi. 

Želim reći javnosti, a i vama ovdje, u svih tih šest postupaka, sve ove nekretnine i stan u Splitu i kuća u Zagrebu kupljeni su prije prve inkriminacije, a to je vidljivo iz kupoprodajnih ugovora koji su dio spisa, napominje. 

- Cirkus oko kolekcije i iznošenja slika iz kuće, kaže, među njima ima i skulptura koje su bile nagrade. Odnesen je i keramički sat koji je stajao

- Tijela represivnog aparata to nije zanimalo. Trebalo je napraviti šou, smatra Sanader, a što se tiče iznošenja umjetničke kolekcje iz njegove kuće u Kozarčevoj. 

- To je bio napad na mene i moju obitelj te na kolekcionarstvo i na umjetnost, smatra Sanader. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije