10 mjeseci prosvjeda

Šator braniteljima donio pozornost, SDP-u birače, HDZ-u najviše štete

branitelji
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
21.08.2015.
u 13:18

Branitelji prosvjednici najavili prekid bunta zbog izbora

Da prosvjed branitelja u Savskoj 66 već predugo traje (10 mjeseci), da se zbog toga i razvodnio i počeo dobivati sve manje medijske i svake druge pažnje (osim prosvjeda na Markovu trgu i plinskih boca u Savskoj), već je jasno mjesecima.

Zbog desnice ulijevo

Da je prosvjed branitelja sve više počeo pogodovati ljevici, a štetiti desnici – premda se neprestano optuživalo HDZ da je idejni kreator prosvjeda i njegov politički pokrovitelj – i to se vidjelo iz aviona već mjesecima. Da braniteljima nedostaje sadržaja kojim bi održavali zainteresiranost javnosti, kojoj otpočetka nije bilo sasvim jasno zašto se prosvjeduje u Savskoj, i to je očito već dugo vremena.

Zato ne iznenađuje da su vođe prosvjeda – Josip Klemm i Đuro Glogoški – najavili mogućnost prekida bunta i micanje šatora iz Savske kada se raspišu izbori za Sabor. Iako Klemm i Glogoški kažu da branitelji ne žele biti dio predizborne kampanje i da bi iz tog razloga maknuli šator, donesu li takvu odluku, teško se oteti dojmu da su svi nabrojeni motivi kumovali takvoj odluci.

Politički analitičar Žarko Puhovski podsjeća da je prvi rekao kako šator u Savskoj odgovara SDP-u iako, nastavlja, to nikako nije bila nakana branitelja koji su pokrenuli prosvjed. Nije siguran ni koliko im je bila namjera pomagati HDZ-u, ali objašnjava da svaka manifestacija postojanja tzv. razularene desnice motivira birače da se okrenu ljevici koja će ih od te desnice “obraniti”. Puhovski domeće da su branitelji to sada shvatili i da im je najčasniji izlazak prekid prosvjeda kad se raspišu izbori.– Šator u Savskoj vratio je SDP iz rupe u koju je upao, a pokazao je plafon HDZ-a – rekao je Puhovski.Je li pak desetomjesečni prosvjed branitelja u Savskoj polučio ikakav ili nikakav rezultat, odgovor će ovisiti o tome koga pitate. Josip Klemm kaže da je šator postao simbol i da je zaustavio mnoge “nevidljive” stvari jer zbog šatora nisu nikada ostvarene.

– Puno toga Vlada nije napravila zato što smo pokrenuli prosvjed, a namjeravala je, i to na našu štetu. Branitelji nikada nisu imali veću pažnju nego otkad smo podignuli šator – smatra Klemm.

Branitelji su, podsjetimo, zaustavili donošenje zakona o braniteljima, ali i odgodili izmjene zakona o mirovinskom osiguranje kojim bi se braniteljske mirovine razdvojile u dva dijela.

Najviše stradao Matić

Prosvjed na Markovu trgu, nastavio je, pokazao je odnos vlasti prema braniteljima, iako se i Klemm tada ispričao zbog kršenja zakona.Drži da prosvjed u Savskoj nije ni na koji način pomogao premijeru Milanoviću, nego da je samo riječ o PR mašineriji vladajućih koja je to interpretirala na taj način. Tijekom braniteljskog prosvjeda najviše je “stradao” ministar branitelja Predrag Matić koji je više puta javno rekao da nikada više ne želi biti ministar branitelja niti vidjeti ekipu koja prosvjeduje u Savskoj. Jučer je pak citirao najpoznatiju filmsku rečenicu iz “Prohujalo s vihorom”, pa je najavu prekida bunta komentirao citatom “Frankly, my dear, I don’t give a damn”. Matić je dodao da je otpočetka govorio kako branitelji nemaju razloga za prosvjed, a da su sad očito dobili nalog od šefova da se povuku jer ne ispunjavaju ciljeve zbog kojih su došli pred Ministarstvo branitelja u Savskoj.

– Na njih više ne želim gubiti vrijeme, pomalo će mi biti žao ako odu, a volio bih da ostanu – rekao je Matić nakon sjednice Vlade. Klemm je poručio kako Matiću ne može zamjeriti ništa što kaže jer je on – bolestan, misleći na posljedice rata...

>> Matić braniteljima iz Savske 66: Frankly my Dear, I don't give a damn

>> Josip Klemm: Razmišljamo o micanju šatora iz Savske

Komentara 126

ST
stefj
13:34 21.08.2015.

U ovakvim situacijama gdje su mediji bili izrazito na strani vlasti, ne čudi da se Matić sa svojim izjavama i dosjetkama i dalje uredno šepuri po ministrastvu zajedno s Tešelićkom i Glavašem, da se i dalje radi na izjednačavanju agresoraa i žrtve, da se i dalje radi na podijeli krivnje za ovaj rat. Ovo je bila bitka koju branitelji, radi kontroliranih medija, nikako nisu mogli dobiti... A sad, koliko je to štetilo HDZ-u ili dobro došlo SDP-u, tak nije bitno. No, SDP je jako spretno zaoštravao situaciju i prizivao krvoproliće, te na taj način skupljao političke poene... Bitno je to da je Glavašević bez problema izjednačio Četnike s braniteljima i to su Matić i vlada podržali, isto tako je Tešelićka uredno agresora proglasila žrtvom, uz punu pomoć ove vlade. I to je to, sad ćemo svi mi plaćati agresoru što je imao žrtve kada su nas napadali. to je rezime kompletne situacije i vladavine ove vlade...

DU
Deleted user
13:32 21.08.2015.

Da ne bi bilo, nismo znali... Evo što je napisao Josip Jović 1.6. o braniteljskoj pobuni: quote/Čini se da prave razloge nezadovoljstva nitko nije ni pokušao shvatiti niti su ih sami prosvjednici znali dovoljno dobro objasniti. Ono nije samo rezultat tek eventualno uskraćenih socijalnih prava, nego prvenstveno općeg stanja u društvu i specijalno odnosa prema državi i Domovinskom ratu vodećih medija, nevladinih udruga i političara. Zapravo cjelokupna politika sadašnje koalicije i bivšeg predsjednika vodila je prema ovome što sada gledamo. Počelo je odustajanjem od pokroviteljstva nad komemoracijama u Bleiburgu, nastavilo se nametanjem ćirilice u Vukovaru, registrom (lažnih) branitelja, širenjem teza o lažiranom ratu, teorijom kako je ZAVNOH pravi izvor suvremene države, veličanjem Tita i titoizma, nerijetkim izjednačavanjem žrtve i agresora, suđenjima vodećim osobama obrane, odustajanjem od progona silovatelja i ubojica, stambenim i mirovinskim zbrinjavanjem pripadnika agresorske (para)vojske nerijetko nauštrb samih branitelja, zaštitom Udbinih egzekutora, pa sve do pokušaja da se obilježavanje Oluje izmjesti iz Knina. Žalim branitelje koji bezuspješno pokušavaju skrenuti pozornost vlasti na ono što ih boli, žalim i vlast koja nije u stanju to razumjeti i koja ih dodatno iritira nastojeći ih prikazati kao skupinu koja nema vlastitu pamet i volju, žalim i policiju koja je gurnuta na svoje suborce ili suborce svojih očeva, a žalim i Hrvatsku, zemlju koja je unatoč svih svojih sjajnih mogućnosti i nakon teško prijeđenog puta zapala u podjele i besperspektivnost s Vladom koja nema rješenja ni vizije i koja se hvali napretkom od 0,01 posto/q

DU
Deleted user
13:25 21.08.2015.

U članku nema bitne stvari - braniteljima su doista smanjena materijalna prava, a da se o tzv. zavnoh-izaciji i ostalim političkim devijacijama, gdje se uspostavlja ravnoteža braniteljskih i agresorskih žrtava i dr. - ni ne raspravlja jer je to evidentno napravljeno. Da me ne bi krivo razumjeli, izigravanje branitelja je počelo još u Tuđmanovoj epohi s tzv. zelenim gardijskim ugovorima i činjenicom da država nije ispoštovala slovo ugovora aktivnih vojnika i da je kasnije bilo cijeli niz sudskih sporova na tu temu, gdje su naravno izgubili branitelji na sudu. A to nisu bili veliki novci tada, ali eto - ukazivalo na smjer kojim će kasnije krenuti i druge Vlade. I još nešto - da je braniteljima doista tako lijepo u životu, ne bi preko njih 2 tisuće napravilo samoubojstvo. Sve to govori da se radi o kompleksnoj problematici i da je šator samo vršak ledene sante, što materijalnog kresanja njihovih prava, što ideološke reinterpretacije rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije