Posjet Srbiji

Stožer: Vrijeme je da Pusić podnese ostavku!

Vesna Pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.02.2014.
u 08:25

"Slijedom izjava ministrice Pusić nakon službenog posjeta Beogradu upozoravamo na nastavak strategije kojom se narušava dignitet Domovinskog rata pokušavajući izjednačiti žrtvu i agresora", piše Stožer.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara traži od ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić da podnese neopozivu ostavku zato što je u "već u nekoliko navrata propustila zaštititi interese i ugled Hrvatske i njezinih građana te krivo tumači činjenice vezane za prošlost i nastanak Hrvatske".

Ministrica Pusić, nakon razgovora s prvim potpredsjednikom vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, kazala da unatoč naporima nisu ispunjeni uvjeti za povlačenje tužbe za genocid koju je Hrvatska podnijela protiv Srbije Međunarodnom sudu pravde u Haagu, posebice kada je riječ o pitanju nestalih.

– Postojale su želje i napori da se to pitanje riješi na drukčiji način, nažalost, nije uspjelo. Uvjeti koji su za to bili nužni nisu ispunjeni, još uvijek imamo pitanje nestalih na dnevnom redu – objasnila je Vesna Pusić na tiskovnoj konferenciji u Beogradu. Dodala je kako će se to rješavati u Haagu jer "to je pitanje odnosa između Srbije i Hrvatske u prošlosti", a "posao je političara današnjice  voditi brigu o današnjici i životu ljudi sada, ali i u budućnosti".

Priopćenje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara o izjavama ministrice Pusić prenosimo u cijelosti:  

"Slijedom izjava ministrice Vesne Pusić nakon službenog posjeta Beogradu upozoravamo na nastavak strategije kojom se nedvojbeno narušava dignitet Domovinskog rata pokušavajući izjednačiti žrtvu i agresora te narušava ugled Republike Hrvatske na međunarodnom planu.

Skandalozno  je govoriti o uvjetima koji bi trebali biti ispunjeni kako bi Hrvatska povukla tužbu za genocid protiv Srbije dok sa suprotne strane trpimo stalne provokacije. Skandalozne i licemjerne su izjave kako  prošlost  treba obavezno zaboraviti.

Bez prošlosti ne bi bilo ni sadašnjosti

Ministrica očigledno zaboravlja činjenicu da bez prošlosti ne bi bilo ni sadašnjosti, odnosno u svojoj  strategiji  vanjske politike prema Srbiji iskrivljuje povijest i bezosjećajno zaboravlja na kojim i kakvim temeljima je stvorena država u kojoj živi pa tako i tko je tu državu stvarao. To je nedopustivo.

S obzirom na to da je Srbija potpisala pretpristupni ugovor za ulazak u EU, savjetujemo ministrici Vesni Pusić da svoje obveze moralnog i službenog predstavljanja Republike Hrvatske uzdigne iznad osobnih emocija i želja te da ne zloupotrebljava svoj položaj na štetu građana RH i same RH.

Razgovori s predstavnicima vlasti Srbije, a čija rješenja bi i trebali biti uvjeti za prijam Srbije u EU od jedne susjedne države, ponajprije se trebaju temeljiti na stvaranju bilateralnih sporazuma i ugovora vezanih za reciprocitetni odnos prava hrvatskog naroda u Srbiji i srpske etničke zajednice u Hrvatskoj, rješavanju problema granice između dviju država jer još uvijek postoje hrvatski teritoriji koje susjedna zemlja svojata kao svoje, pronalasku nestalih osoba iz Domovinskog rata čija se tijela nalaze na teritoriju Srbije, a s čime su upoznati uredi za nestale osobe obje države.

Skandalozna je šutnja hrvatskih vlasti

Također se treba inzistirati, a što se naročito spočitava Ministarstvu vanjskih poslova, Vladi RH, kao i predsjedniku RH da nisu učinili ništa, na isprikama, ne samo za počinjene ratne zločine od pripadnika srpskih paravojnih dobrovoljačkih vojnika nad civilima i braniteljima grada Vukovara nego i na sustavnom  i do potpunog uništenja prekomjernom granatiranju Vukovara od JNA. Licemjerno je prešutjeti izjave aktualnog predsjednika Srbije da je Vukovar srpski grad, čime nedvojbeno ukazuje kakvu politiku vodi u uskoj sprezi s gradonačelnikom grada Vukovara. Također se navedenima, prije svega Vesni Pusić kao ministrici vanjskih poslova, spočitava i nereagiranje na izjave srpskog akademika Jovana Deretića da je i Zagreb srpski grad.

Svojom šutnjom svi navedeni dužnosnici RH izrazili su slaganje s predsjednikom susjedne države, kao i navedenog akademika. S obzirom na to da je izjava o srpskom gradu Vukovaru došla od najvišeg dužnosnika jedne države, skandalozna je šutnja hrvatskih vlasti.

Žalosno je da se jednog visoko pozicioniranog dužnosnika Vlade RH mora upozoravati da neprestano radi na štetu ugleda RH kao europske države, kao što se upozorava ministricu Vesnu Pusić. Opravdavanja da nije upućena u određene izjave srpskih dužnosnika, kao i zanemarivanje činjenice da su u Domovinskom ratu postojale žrtve i agresori apsurdne su izjave. S obzirom na to da je navedena već u nekoliko navrata propustila postupiti u zaštiti interesa i ugleda RH,  kao i njenih građana, zbog krivog tumačenja činjenica vezanih za prošlost i nastanak države Hrvatske, vrijeme  je da gospođa Pusić podnese neopozivu ostavku."

>>Pusić: Nisu stvoreni uvjeti za povlačenje tužbe za genocid

>>Pusić u Beogradu preuzela vojne zračne snimke odnesene iz RH 90-tih

Komentara 104

LE
LeonardS
09:18 27.02.2014.

Slijedom izjava gospođe Pusić s nadom da će to i građani nagraditi, poruka ministrici , svaki građanin RH je iznad vlade a vi ste se samo ponudili da služite svakog građanina

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
09:32 27.02.2014.

strašno je da nas ona predstavlja u inozemstvu!

RJ
ribolovac Jura
09:27 27.02.2014.

nju komentirat je ispod svakog dostojanstva. fuuuuujj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije