nije plagiranje

Sud časti HUOJ-a prihvatio Skokino obrazloženje o 'forvarduši'

Božo Skoko
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
30.05.2014.
u 19:31

Božo Skoko je svojom odmjerenom reakcijom pokazao da uvažava i mišljenje druge strane, smatra Sud časti HUOJ-a

Sud časti Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) u srijedu se očitovao o ''takozvanom slučaju plagiranja teksta Borisa Dežulovića u kolumni Bože Skoke'' te prihvatio Skokino obrazloženje kao vjerodostojno. Odluku tijela koju potpisuju predsjednica Suda časti Dijana Kobasić Dešković te dopredsjednica Vlatka Škorić prenosimo u cijelosti:

1. Sud časti prihvatio je obrazloženje Bože Skoke u kojem kaže da je riječ o novinskom komentaru, a ne znanstvenom djelu i da je u tom kontekstu naveo niz životnih primjera, a ne znanstvenih citata, te doslovce u tri poduže rečenice prepričao sadržaj koji mu je svojedobno kao sličicu poslao kolega iz Beograda. Bila je to riječ o zanimljivoj ''forvarduši'' kakve svakodnevno primamo elektroničkom poštom od prijatelja i kolega, a koja je govorila o tome što sve Hrvati imaju, a Srbi nemaju pa se unatoč tome svemu tome nesretni. Autor nije bio potpisan, pa je tu sličicu objavio u kontekstu tog razgovora. Ujedno, kolega Skoko se javno ispričao Borisu Dežuloviću, ukoliko je on zaista izvorni autor teksta koji kruži internetom.

2. Sud časti, kao tijekom HUOJ-a zaduženo za praćenje etičkog ponašanja članova, nema ovlasti, niti mogućnosti provođenja istrage s kojom bi se mogao utvrditi kronološki tijek prijenosa teksta ili ideje kako bi se utvrdilo tko je, i u kojoj mjeri, koga parafrazirao. Stoga, uzimajući u obzir dostupne podatke prihvaćamo objašnjenje kolege Skoke kao vjerodostojno.

3. Sud časti ujedno koristi ovu priliku i podsjeća da svaki profesionalac u odnosima s javnošću, treba poštovati temeljna načela stručnosti, integriteta i osobne odgovornosti što podrazumijeva i odgovoran odnos prema autorskim i srodnim pravima u svim sferama rada odnosa s javnošću.

4. Ujedno ističemo i važnost vrijednosti Etičkog kodeksa HUOJ-a uvažavanja različitosti što podrazumijeva i poštovanje mišljenja druge strane uz primjerenu komunikaciju. Božo Skoko je svojom odmjerenom reakcijom pokazao da uvažava i mišljenje druge strane.

Komentara 7

ĆA
ćaćaća
19:45 30.05.2014.

dežulović jugoslavensko pisakaralo(čit.piskaralo za srpske interese)..

DU
Deleted user
20:39 30.05.2014.

Koja gungula radi laži u kojoj Dežulović tvrdi da je baš upravo on taj Beogradski autor tog teksta. Istina je samo to, da je Dežulović Beogradski novinarćić 16 kategorije, koji svaku prigodu koristi da pljuje po Hrvatskoj.Na sramotu onih u Hrvatskoj koji mu daju prostor.

ME
Meter
21:51 30.05.2014.

Još jedna sudska blamaža...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije