Kalmetini megaprojekti

Ukupna vrijednost luke 
Gaženice i Kalmetine 
2,4 milijarde kuna 


kalmeta
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/2
23.11.2013.
u 19:00

Brzu cestu gradio je Viadukt koji je taj posao dobio na dogovorenom javnom nadmetanju

Luka Gaženica i brza cesta od nje do autoceste, popularno zvana Kalmetina, dva su megalomanska projekta pokrenuta za mandata tadašnjeg ministara mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete koji je na tu funkciju došao s mjesta zadarskog gradonačelnika.Ukupna vrijednost tih dvaju projekata gotovo je 2,4 milijarde kuna. USKOK sad sumnja da se dio novca iz afere Remorker izvlačio upravo preko ta dva projekta. Kad je Kalmeta preuzeo ministarstvo prometa, krajem 2003. godine, najprije se počelo graditi Kalmetinu, koja je puštena u promet 2007. godine, a već tada digla se velika prašina oko cijene gradnje te prometnice duge 17,6 kilometra.

“Kalmetina salveta”

Iako je raskošno građena kao četverotračna cesta, ukupno su Hrvatske ceste u nju investirale 600 milijuna kuna. Sporna je bila sama cijena gradnje koja je bila procijenjena na 283 milijuna kuna, no ona je u međuvremenu narasla na 446 milijuna kuna. Već se tada sumnjalo da su radovi na Kalmetini precijenjeni i da se novac izvlačio preko izvantroškovničkih radova. S otkupom zemljišta ukupna je cijena Kalmetine bila 600 milijuna kuna.Brzu cestu Gaženica – Zadar 2 gradio je Viadukt koji je 2005. godine taj posao dobio na javnom nadmetanju. Od pet pristiglih ponuda Viaduktova je bila najpovoljnija – 446,3 milijuna kuna.Na natječaj su se javili još i Konstruktor koji je ponudio 467,2 milijuna, udruga Hidroelektre, Osijek-Koteksa i Ingre sa 480,4 milijuna kuna, Strabag je ponudio 465,9 milijuna, a udruga Cesta Varaždin i Zagorje Tehnobetona 475,3 milijuna.

To je bio jedan od brojnih natječaja u cestogradnji na kojem su sudjelovale te tvrtke za koje se sumnjalo da u dogovoru s čelnicima HAC-a, HC-a i ARZ-a, tvrtki koje su bile investitor radova, te po naputku političkih dužnosnika šalju ponude i unaprijed se dogovaraju tko će koji posao dobiti. U doba građenja Kalmetine u javnosti se pojavila i takozvana Kalmetina salveta – list papira na kojem je ispisano koliko kome ide provizije od kojeg podizvođača radova na Kalmetini. Neka od imena s te salvete sada su u pritvoru. Kalmeta je svečano pustio u promet tu cestu uoči parlamentarnih izbora 2007.On i njegov državni tajnik Zdravko Livaković pravdali su gradnju četverotračne Kalmetine potrebama buduće luke Gaženice koja je zamišljena kao velika robno-putnička luka. Njena gradnja počela je 2009. godine, točno uoči lokalnih izbora. Gradnja te luke zamišljena je u tri faze, a na natječaju za izvođača radova 1. faze u proljeće 2009. godine pobijedio je austrijski Strabag u udruzi s tvrtkom Josef Möbius. Vrijednost tog ugovora bila je 43,41 milijun eura.

Hajdaš Dončić stopirao

Natječaj za drugu fazu proveden je 2010. godine, a i taj posao vrijedan 92,72 milijuna eura dobio je Strabag.Investitor je radova na luci Gaženici Lučka uprava Zadar, odnosno država. Za taj projekt je dignut kredit kod Europske investicijske banke i njemačke razvojne banke KfW od 235 milijuna eura. Taj se kredit otplaćuje iz državnog proračuna. No treća faza još nije realizirana jer je sadašnji ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić to stopirao procijenivši da bi terminal luke trebao graditi budući koncesionar.Tako je od 235 milijuna eura kredita za Gaženicu dosad povučeno oko 150 milijuna eura. Kalmeta je pak bio nezadovoljan zaustavljanjem treće faze pa je kao sadašnji gradonačelnik Zadra od Hajdaša Dončića tražio da država nastavi financirati nastavak gradnje luke, ali nije uspio u tome.

>> Strabag za ulazak u posao dao mito od 500.000 eura

Komentara 7

BU
Bubalamala
21:45 23.11.2013.

Kalmetu stiti predsjednik HDZ-a Karamarko kao i njegov policijski strucnjak Brkic.Vjerujem da su oni dok su bili na funkciji ministra unutrasnjih poslova i ravnatelja u policiji imali dovoljno mogucnusti da pospreme zloceste papire koji bi njegovim ljudima u HDZ-u mogli naskoditi a za uzvrat je bilo postati prvi covjek HDZ-a.Zato Bajicu do Kalmete mozes samo uz pomoc Karamarka i njegovo diplomiranog policajca.

MI
miso
08:17 24.11.2013.

Ima li cesta 'Kalmetina' priključak za Remetinačku cestu u Zagrebu?

HD
hr.desnica= terminator.srbaiko
10:19 24.11.2013.

"USKOK sad sumnja da se dio novca iz afere Remorker izvlačio upravo preko ta dva projekta." ====================================================== PAzi recnicu i medijski linc , ne da branim Kalmetu , ako je krv i pljackao onda u "buksu " s njim.... No No nije li na USKOKU da pronadje dokaze , pokrene tuzbu , a da ga sud osudi , nego novinarska piskarala stvaraju afere i prije nego uopce imam kakvih konkretnih dokaza... S druge strane Kalmeta je gradio , dakle nesto radio i nesto napravio za Zadar i Hrvatsku , a kaj rade Pusicka , Milanovic , Linic i prije Mesic , osim kaj se lizu sa Srbima i obilaze njihove "derneke"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije