Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konstituiran Sabor

Leko novom predsjedniku Sabora Reineru predao ključeve sefa s povjerljivim dokumentima

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/23
28.12.2015.
u 14:50

Za Reinera je glasovalo 88 zastupnika, 62 su bila suzdržana, a jedan protiv

Održana je konstituirajuća sjednica osmog saziva Hrvatskoga sabora koju je sazvala predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nakon što je u srijedu mandat za sastavljanje buduće vlade povjerila Tihomiru Oreškoviću, kandidatu Domoljubne koalicije i Mosta nezavisnih lista, koji je donio 78 potpisa potpore izabranih zastupnika. Za predsjednika Sabora izabran je HDZ-ovac Željko Reiner.

Tijek događaja pratite u nastavku:

14.50 satiBivši predsjednik Sabora i formalno je odradio primopredaju ureda sa svojim nasljednikom, HDZ-ovim Željkom Reinerom. Predao mu je ključeve sefa u kojem stoje svi povjerljivi dokumenti Sabora. – Ovo je na neki način simbolično prenošenje dužnosti s jedne osobe na drugu osobu. Želim vam uspjeh u interesu građana i zastupnika, a ja ću pokušati biti konstruktivan – kazao je Leko, a Reiner je odgovorio kako se nada da će surađivati kao i dosad.

– Reiner je legitimni predsjednik Sabora i ja mu još jednom čestitam, to je zahtjevan posao, ne samo u fizičkom smislu nego je vrlo važno i teško proniknuti što je važno – pojasnio je Leko.

14.00 sati – Uz zastupnike Domoljubne koalicije i Mosta, novi predsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) izabran je i glasovima zastupnika nacionalnih manjina, HDSSB-a, zastupnika iz stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, reformista Radimira Čačića, ali i dosadašnjeg predsjednika Josipa Leke (SDP). Reiner je tako na konstituirajućoj sjednici Sabora dobio potporu ukupno 88 zastupnika. Suzdržano je u glasovanju ostalo 62 zastupnika iz koalicije okupljene oko SDP-a, nezavisni Stipe Petrina te troje zastupnika stranke Hrid, dok je protiv glasovao jedino Ivan Vilibor Sinčić, pokazuje saborska statistika.

13.45 satiNovoizabrani saborski zastupnici su svojom čašću prisegnuli da će zastupničku dužnost obnašati savjesno i odgovorno, da će se u radu držati Ustava i zakona, poštivati pravni poredak te se zauzimati za svekoliki napredak države, čime je zaključena konstituirajuća saborska sjednica. Predsjednik Sabora akademik Željko Reiner novo je okupljanje najavio za sredinu siječnja. "Najvjerojatnije će to biti iza 15. siječnja", rekao je Reiner koji je čestitao zastupnicima, poželio im sretan Božić i Novu godinu.

Prije razlaza, Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) izvijestilo je Sabor o provedenim izborima, izabranim zastupnicima te 32 zastupnika koji su zatražili da im mandati miruju jer obnašaju dužnosti koje su nespojive sa zastupničkom. Danom konstituiranja novog saziva, prestao je mandat zastupnicima iz prošlog, 7. saziva. Predsjednica MIP-a Margareta Mađarić izvijestila je da je u Sabor izabran 151 zastupnik, 140 s lista u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri s lista u posebnoj izbornoj jedinici – "dijaspori" te osam zastupnika manjina u posebnoj izbornoj jedinici, u Hrvatskoj.

13.00 sati – Zoran Milanović: Most je izabrao ići u većinu sa kriminalnom, špijunskom i proustaškom koalicijom. Opširnije OVDJE

12.35 satiNakon govora Leko je Reinera pozvao da sjedne na mjesto predsjednika Sabora. Potom je Reiner predložio da se krene s izborom predsjednika, potpredsjednika i članova Mandatno-imunitetnog povjerenstva. O prijedlogu su se stranke ranije dogovorile. Za prijedlog je glasovalo 147, a 2 je bilo suzdržano. Predsjednica Povjerenstva postala je Margareta Mađerić iz HDZ-a. Reiner je pozvao Povjerenstvo da odmah sazove sjednicu i odredio stanku od 30 minuta, u tom će se vremenu održati domjenak u povodu konstituiranja Sabora.

12.30 satiNovi predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner najavio je kako će predložiti da se Hrvatski sabor ponovno preimenuje u Hrvatski državni sabor, pozvao je na zajedništvo, te poručio kako podjele ne smiju biti kočnica daljnjem napretku hrvatskog društva. Na konstituirajućoj sjednici posebno je apostrofirao ulogu Hrvatskog sabora u povijesti, ali i sadašnjosti. Nikada se, naglasio je, ne smije zaboraviti, da je Sabor ne samo čuvar vrijednosti demokracije i najviši izraz demokratske volje naroda, već i ključna institucija za očuvanje identiteta Hrvatskog naroda i hrvatskih nacionalnih interesa. – Sabor jest i mora biti lučonoša domoljublja, ljubavi prema temeljnim vrijednostima hrvatskog naroda, njegovoj povijesti, tradiciji, njegovanju obitelji, vjeri, hrvatskom jeziku, kulturi, prema svemu onome što nas čini takvima kakvi jesmo i po čemu se razlikujemo od drugih, ali istodobno mora biti i čvrsti jamac poštivanja svih prava i vrijednosti onih koji nisu Hrvati, ali su hrvatski građani – naglasio je Reiner.

Važnom zadaćom Sabora označio je "poštivanje drugih i različitih, a osobito onih koji su u manjini pa time osjetljiviji i ranjiviji i jamčenje njihovih prava". Cilj i obveza svih nas je da ovaj Hrvatski Državni Sabor, da dobro ste čuli, namjeravam predložiti, kada se steknu uvjeti, da se on opet tako zove, bude mjesto kulture dijaloga u kojem će se izabrani predstavnici hrvatskih građana duboko svjesni svoje odgovornosti prema građanima koji su ih izabrali trajno zalagati za njihov bolji život, veće slobode i bolju budućnost, za njihovu sreću i sreću njihove djece i unuka, rekao je novi predsjednik Hrvatskog sabora. Zahvalio je svom prethodniku Josipu Leki na dosadašnjem vođenju Sabora. – Znam da mu nije bilo uvijek lako i da je nerijetko imao dvojbe i drugačije mišljenje od onog kojeg je s ovog mjesta morao iznositi i svjestan sam da mu je stoga ta zadaća bila tim teža – rekao je Reiner. Zahvalio je svima koji su glasovali za njegov izbor, ali i onima koji to nisu. To, kaže, pokazuje da je Hrvatska uistinu demokratska zemlja u kojoj svatko može slobodno i bez straha "u kojem smo svi toliko dugo živjeli", iskazati svoje stavove, čak i ako se oni ne slažu s mišljenjem većine. Reiner ističe da zahvalnost za to postignuće dugujemo "utemeljiteljima moderne hrvatske države pod vodstvom dr. Franje Tuđmana", ali i 15.000 hrabrih branitelja koji su dali živote za tu slobodu u Domovinskom ratu. Poručuje kako je duboko uvjeren da se demokracija, između ostalog, treba temeljiti na kulturi dijaloga i diskusije na temelju argumenata, odbacivanju isključivosti te pluralizmu mišljenja i otvorenosti prema različitim stavovima, što ne znači da se sa tim stavovima moramo nužno i složiti.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Uvijek sam vjerovao da treba postupati po onome što je sadržano u izreci koja se pripisuje Voltaireu: "Ja se ne slažem s time što govorite, ali ću do zadnjeg daha braniti Vaše pravo da to govorite – naglasio je Reiner. Poručio je i kako "postizanje ravnoteže između slobode tržišta i socijalnog pristupa te solidarnosti osobito s potrebitima, nemoćnima i bolesnima mora biti temelj hrvatskoga društva ako ono želi biti sretno i uspješno". – Demokratizacija društva i socijalna odgovornost nisu i ne smiju ostati samo puki slogani, već ih mi ovdje, upravo u ovoj dvorani, u ovoj zgradi, moramo graditi upornim dogovorima, uspostavljajući stalno iznova povjerenje među onima koji zastupaju različite strane, uvjerenja i stavove. Naime, razlike u stavovima u civiliziranim sredinama, a usrdno se nadam da je i naša takva, ne smiju značiti neprijateljstvo i destruktivnost, već mogu i moraju biti jednostavno različiti putovi i načini da se dođe do zajedničkog cilja, najbolje za narod kojeg predstavljamo – rekao je novi predsjednik Hrvatskog sabora.

Glavni ciljevi izlazak hrvatsko društva iz duboke gospodarske krize, ali i iz još dublje društvene, moralne i vrijednosne krize. Jedan od tih ciljeva, naglašava, nedvojbeno je da država što prije izađe iz duboke gospodarske krize u kojoj se nalazi, ali također i iz još dublje društvene, moralne i vrijednosne krize u kojoj se naše društvo također nalazi. – Da bismo to postigli, morat ćemo donositi, i to već od prvih dana, teške odluke, no uvjeravam vas da će one moći zaživjeti i biti svima na boljitak samo ako ih donosimo zajedno. Svi smo svjesni nužnosti strukturnih reformi i potrebne hrabrosti da se prihvate rizici njihova provođenja – poručio je Reiner. Apostrofirao je važnost zajedništva: – Stoga je zajedništvo nešto što Hrvatskoj uistinu ovoga trenutka nasušno treba i nadam se da se razlike pa i strasti koji su došle do izražaja tijekom predizborne kampanje mogu i moraju pretvoriti u našu snagu te da je spoznaja o potrebi zajedničke borbe za bolju budućnost ne samo duboko u svijesti svake saborske zastupnice i zastupnika, već i u svijesti svake građanke i građana. Moramo se potruditi da Hrvatska bude ne samo pravna država, što ona već jest, već i pravedna država jer je to još mnogo važnije. Moramo nakon više godina beznađa hrvatskim građanima vratiti nadu i optimizam, moramo im vratiti osmjeh na lica, moramo im vratiti ponos. To je naša obveza koju smo preuzeli sjedajući u stolice u ovoj dvorani i mi te obveze moramo biti svakog trenutka svjesni – naglasio je akademik Reiner.

Poručio je i kako treba stati na kraj podjelama u hrvatskom društvu. – Podjele u hrvatskom društvu, poglavito ideološke prirode (...) ne smiju više biti kočnica daljnjeg razvitka hrvatskog društva – rekao je Reiner, ali i naglasio kako to ne znači da se prošlost smije zaboraviti. – Duboko sam uvjeren da, ako razne političke opcije ulože dovoljno dobre volje i truda, možemo postići konsenzus oko najvažnijih, ključnih pitanja hrvatskoga društva koja imaju svoje reperkusije na godine i generacije koje dolaze i koja ne može riješiti ili ostvariti samo jedna vlada ili samo jedan saziv Sabora. Na svima nama leži odgovornost hoćemo li to učiniti jer mi to možemo ostvariti osobito ako, kao što je rekao George Washington „ustrajemo u dobroj vjeri i pravednosti“ – ističe Reiner. – Naša je odgovornost i obveza da Hrvatskoj ponudimo nove ideale i vrijednosti temeljene na uvjerenju da vjerodostojne političke odluke mogu dovesti do razvitka samo na temelju poštene i jasne vizije, ali i hrabrosti da se ta vizija ostvari provođenjem strukturnih promjena jer je to jedino jamstvo da će se tako osigurati bolji i sretniji život svim građanima Hrvatske – poručio je Reiner "političkoj eliti".

12.23 sata Čestitam predsjedniku Sabora Željku Reineru na izboru – kazao je Leko te dao riječ novom predsjedniku Željku Reineru.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

12.15 sati Da bi Sabor bio konstituiran, uz nazočnost većine zastupnika, potrebno je pristupiti izboru predsjednika Sabora – pročitao je Leko. – Za izbor predsjednika Sabora podnesen je jedan prijedlog od 79 zastupnika, prijedlog je da se izabere Željko Reiner – rekao je Leko. Reinera je za predsjednika Hrvatskog sabora predložilo 79 zastupnika iz Domoljubne koalicije i Mosta, stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te zastupnici nacionalnih manjina Emina Lekaj Prljaskaj, Mirko Rašković (SDSS) i Vladimir Bilek. U glasovanju je dobio potporu 88 zastupnika (Domoljubna koalicija, Most, dva bandićevca i svih zastupnika nacionalnih manjina), 62 ih je ostalo suzdržano, a jedan je glasovao protiv, Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid).

Kandidaturu akademika Reinera za predsjednika Hrvatskog sabora je obrazložio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, naglasivši da je Željko Reiner redoviti profesor na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, član HAZU i Kraljevskog liječničkog društva u Londonu, najcitiraniji hrvatski znanstvenik i da je dragovoljac Domovinskog rata.

12.10 satiJosip Leko je pročitao podatke o održanim parlamentarnim izborima. – Nazočno je 151 zastupnica i zastupnik – kazao je Leko. – Za nas zastupnike hrvatskih građana Hrvatska je ono što nas okuplja i što bi trebalo biti na vrhu naših prioriteta – kazao je Leko u svom završnom govoru te dodao da moli sve zastupnike da poštuju dignitet Sabora.

12.02 sata – Počela je sjednica Sabora. Otvorio ju je Josip Leko. Prvo je pozdravio predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović pa potom Stjepana Mesića, Zorana Milanović i ostale članove Vlade te mandatara Tihomira Oreškovića. Potom pozdravlja i sve druge uzvanike na sjednici.

U sabornici jedan do drugog sjede predsjednica Grabar-Kitarović, Zoran Milanović i Tihomir Orešković.

12.00 sati – Na konstituirajuću sjednicu je stigla i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

11.55 satiNa ulasku u Sabor mandatar Tihomir Orešković je kazao da će u Vladu izabrati najbolje i najkvalitetnije ljude, no nije želio otkriti imena tih ljudi. – Najbolje i kvalitetne ljude ćemo izabrati koji će formirati Vladu. Sada je bitno je da se formira Sabor – kazao je Orešković i naglasio što mu je najvažnije u ovom trenutku. – Meni je bitno da međunarodne agencije i Europa vide da je Vlada stabilna i da će provesti reforme kroz koje ćemo dobiti investicije koje će dići gospodarstvo – kazao je Orešković.

11.50 satiAnte Kotromanović je najpametniji tu – kratko je pri ulasku u Sabor kazao ministar branitelja Predrag Matić.

11.25 sati I dosadašnji predsjednik Leko je bio dobar, a nadam se da će Reiner biti još bolji – kazao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ulazeći u Sabor. Kazao je da on neće ići u Vladu uz opasku da "ima dosta posla u Saboru". HDSSB-ovac Branimir Glavaš kazao je da će na sastanku zastupnika te stranke odlučiti hoće li podržati Reinera za predsjednika Sabora.

11.20 satiBožo Petrov: – Orešković se zalaže za promjene. Lako ćemo naći zajednički jezik. Opširnije OVDJE

10.50 sati Uoči konstituirajuće sjednice Sabora zajednički sastanak održali su predstavnici Domoljubne koalicije i Mosta.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

10.45 satiSDP-ovac Peđa Grbin potvrdio: – Od danas smo i službeno u oporbi. Opširnije OVDJE

10.00 sati To je uistinu jedan važan trenutak, najmanje za mene, a više za hrvatsku javnost – kazao je o konstituiranju Sabora po dolasku u Sabor HDZ-ov kandidat za predsjednika Sabora Željko Reiner. – Mislim da će doći mandatar – dodao je Reiner.

9.55 sati – Predsjednik Sabora i SDP-ovac Josip Leko najavio je da će glasati za HDZ-ova kandidata Željka Reinera kao predsjednika Sabora. Opširnije OVDJE

9.50 sati – Zastupnik Mosta Tomislav Panenić najavio je sjednicu Sabora i prve poteze većine: – Neće ova bitka biti laka. Opširnije OVDJE

9.45 sati – Radimir Čačić za svoju podršku traži Ministarstvo regionalnog razvoja? Opširnije OVDJE

9.40 sati – Sandra Švaljek s Božom Petrovom razgovarala o mjestu premijerke: – Otklonila sam tu mogućnost. Opširnije OVDJE

9.30 sati – Do izbora predsjednika Sabora sjednici privremeno predsjeda predsjednik Sabora iz prethodnog saziva, a u slučaju njegove spriječenosti, najstariji nazočni izabrani zastupnik. Na konstituirajućoj sjednici Sabor bira i Mandatno-imunitetno povjerenstvo, a može birati i potpredsjednike Sabora, tajnika Sabora i tajnika sjednice Sabora te druga radna tijela.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo na konstituirajućoj sjednici podnosi izvješće Saboru o provedenim izborima za zastupnike u Sabor i imenima izabranih zastupnika, o podnesenim ostavkama na zastupničku dužnost i dr. Nakon što Sabor prihvati izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva o provedenim izborima, pred predsjedateljem Sabora zastupnici ili zamjenici zastupnika daju prisegu. Tekst prisege glasi: – Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.

Izabrani zastupnik HDZ-a akademik Željko Reiner potvrdio je da je on kandidat Domoljubne koalicije i Mosta nezavisnih lista za predsjednika Hrvatskoga sabora, a očekuje da će biti "po dobrom običaju" izabran jednoglasno. – Mislim da je općepoznato da sam ja kandidat Domoljubne koalicije i Mosta za predsjednika Sabora. Očekujem, kao i svi hrvatski građani, da se napokon konstituira Hrvatski sabor i cijeli proces započne. Očekujem da se, po dobrom običaju koji već neko vrijeme vlada u Saboru, predsjednik Sabora izglasa jednoglasno – izjavio je u nedjelju za Hrvatsku radioteleviziju Reiner. Podsjetio je da je tako bio izglasan Boris Šprem i Josip Leko i dodao: – Ne vidim razlog zbog kojeg se to isto ne bi dogodilo sada. Takva su glasovanja uvijek bila javna, kazao je i dodao da je "sasvim svejedno" je li tajno ili javno. – Očekujem potporu svih – rekao je Reiner. Na pitanje što će biti s njegovom znanstvenom karijerom, rekao je kako se nada da će se znanošću moći i dalje baviti, naravno manjim intenzitetom te da će barem povremeno moći vidjeti svoje pacijente.

SDP neće imati svog kandidata za predsjednika Sabora

Iako se špekuliralo drugačije, SDP neće imati svoga kandidata za predsjednika Sabora na konstituirajućoj sjednici 8. saziva Hrvatskog sabora, odlučili su izabrani zastupnici SDP-a na sjednici održanoj u nedjelju poslijepodne u središnjici stranke. – SDP neće predložiti nikoga za predsjednika Sabora – rekao je nakon sjednice izabranih zastupnika SDP-a član Glavnog odbora stranke Peđa Grbin novinarima, koji su se pred središnjicom SDP-a na Iblerovu trgu okupili nakon nagađanja medija da će koalicija Hrvatska raste predložiti svoga kandidata, u kom slučaju bi se moglo tajno glasovati. – SDP će se ponašati u skladu s parlamentarnom praksom koja čitav niz godina već postoji u Hrvatskom saboru – rekao je Grbin, a na pitanje hoće li podržati kandidata Domoljubne koalicije Željka Reinera, odgovorio je: – Što se tiče glasovanja, to ćete vidjeti na samoj sjednici.

U medijima se špekuliralo da bi, ako i koalicija Hrvatska raste predloži svog kandidata, glasovanje moglo biti tajno te da bi se dio zastupnika Mosta nezavisnih lista u tom slučaju priklonio kandidatu koji ne dolazi iz Domoljubne koalicije. Također spominjalo se i da bi kandidat za predsjednika Sabora mogao biti čelnik HRID-a Drago Prgomet, no on je to opovrgnuo. Na Facebooku je objavio da izabrani zastupnici Hrvatske inicijative za dijalog (HRID) na konstituirajućoj sjednici "neće podržati kandidate za predsjednika Sabora niti od strane SDP-a, niti koalicije HDZ-MOST".

>>Leko će glasati za Reinera kao predsjednika Sabora: Nije dobro sudjelovati u gubitničkoj poziciji

>>Radimir Čačić za svoju podršku traži Ministarstvo regionalnog razvoja?

Komentara 239

Avatar abakus
abakus
11:04 28.12.2015.

Neka nam svima bude sa srećom. Nadajmo se da je ovo konačan ulazak u zaista demokratsku i gospodarski naprednu Hrvatsku. Konačno, konačno nada!

BI
bigstar
10:34 28.12.2015.

konacno.... najljepsi poklon za Bozic je smjena ove jugonostalgicarske vlasi... sada neka pate sto na vlast dolaze prakticni vjernici! Ovo je zemlja HRVATA !

SA
sanjaaa0801
11:02 28.12.2015.

Jedva cekamo da ova jugokomunisticka garnitura zauvijek ode u povijest!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije