Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.01.2010. u 19:00

Kampanja je dijaspori lažna nada da će Zagreb riješiti njihove probleme, a izbori otriježnjenje

Kada je biran predsjednik Mesić, u dva mandata dijaspora je glasovala jednom za Matu Granića, odnosno Dražena Budišu, a drugi put za Jadranku Kosor. I ovoga puta, gotovo plebiscitarno, glasovali su suprotno od matične domovine. Njihov izbor bio je Milan Bandić. Ako je Mesić svoje izbore dobio na antihercegovačkoj kampanji, i Josipović može biti njima zahvalan. Naprosto, izlaznost u Hrvatskoj se povećala zbog straha od hercegovačkih glasova. Dakako da oni nisu zaokruživali Bandića.

Tuđmanova zamisao da i glasovanjem spoji iseljenu i domovinsku Hrvatsku, pretvorila se u proteklom desetljeću u instrument pomoću kojega dio hrvatske političke javnosti vodi hajku na Hrvate u BiH, napose Hercegovce. RH naprosto želi sama izabrati svoje predstavnike. Hrvati iz BiH, pak, pravo na glasovanje obrazlažu svojim ratnim zaslugama, ali i zakonskim pravom. Kako vrijeme prolazi, njihovi pogledi sve su udaljeniji. Razlog za to ponajviše leži u činjenici što Hrvati iz BiH, za razliku od matične domovine, nisu riješili svoje nacionalno pitanje. Percepcija prema kojoj lijeva opcija nema osjećaj za taj problem, homogenizirala ih je u strah zbog kojega glasuju isključivo za desnicu. HDZ je to svih ovih godina iskorištavao. Slamka spasa postao je Bandić od onog trenutka kada je napustio partiju. Na praznom hrvatskom prostoru u BiH, u kojemu uopće ne postoji SDP, glasovanje se, po automatizmu, pretvorilo u referendum. Samo je bilo pitanje koliko je tehnički bilo moguće ubaciti listića u kutiju.

Gubitak prava glasovanja Hrvati u BiH doživljavaju više nego dramatično. No, kada bismo racionalno analizirali što ono donosi, teško bismo, osim osjećaja nacionalnoj pripadnosti, našli bilo kakvu drugu korist. Ali, zato je dug popis nevolja. Primjerice, da je čak i izabran Bandić za predsjednika, Hercegovci bi (p)ostali dežurni krivci za sve nevolje u Hrvatskoj. Sadašnji animozitet prema njima bio bi pojačan. Pa čak i onda kada bi on odobravao pomoć koja im ionako pripada.

Predsjednička kampanja dijaspori je uvijek lažna nada da će Zagreb riješiti njihove probleme, a izbori otrježnjenje jer su po pravilu na gubitničkoj strani. A onda stižu osvete. Tako se tumači i jučerašnja najava HDZ-ove Vlade kako će ukinuti dvojno prebivalište Hrvatima u BiH. Cijena nepodržavanja Hebranga, mogla bi biti težak udar na njihovu konstitutivnost. Usvoji li se ta odluka, deseci tisuća njih odlučit će se za prebivalište u Hrvatskoj. U BiH će ostati još malobrojniji, i još oslabljeniji. HDZ se ne boji da bi protiv toga glas moglo dići pet zastupnika iz dijaspore. Oni služe - jučer Sanaderu, danas Jadranki Kosor samo za očuvanje krhke većine. Gotovo nikada nisu raspravljali o njihovu položaju.

U općem kaosu potrošenih političara i ideja veliku priliku ima novi predsjednik Ivo Josipović. Uspostavljanje mosta s Hrvatima u BiH svakako mu može biti i veliki izazov i veliki uspjeh. Prvi korak je da posjeti Hercegovinu. Mesić tamo nije htio doći. Možda i tu leži odgovor zašto s kamena temeljca nije nastavljena gradnja mosta Zagreb-Mostar.

Ključne riječi

Komentara 72

IN
insekticid
19:47 13.01.2010.

hrvatska je hercegovcima dejtonskim sporazumom navukla luđačku košulju. hercegovci treba da zamole dodika da im skine tu odvratnu košuljicu. hercegovci treba da potraže pouzdanijeg partnera od hrvata. uostalom, tko su i što su ti hrvati?!

SO
soko1
20:19 13.01.2010.

NARAVNO KADA SU HERCEGOVCI PRODALI POSAVINU SADA NEK I ONI PLATE CEH. NISU ZNALI ŠTA DAJU SRBIMA. A ŠTA ZNA HERCEGOVAC BOLJE OD KAMENA

FA
faboo
19:53 14.01.2010.

Kao Bosanski Hrvat,100% ratni invalid sa 2 m rezova po sebi slušam revanšizam i bolesne komentare o dijaspori ; \"PITAM SE\"? Ako nas muslimani ne vole što smo Hrvati,srbi ne vole što smo Hrvati,hrvati ne vole što smo Hrvati,\"hercegovci\" nee vole što smo Hrvati,ZAŠTO bi se trebao još uvijek izjašnjavati kao Hrvat? Pored činjenice da se jedini pravi, istinski Hrvati nalaze u BiH, jer da su u Hrvatskoj hrvati bili od Turaka tlaćeni kao Hrvati u BiH,od Hrvatske prije 400 godina ne bi bilo ništa,tj. ne bi postojala. Dakle tko priča o hrvatstvu i li tko to ima pravo pričati,pisati, komentirati? Gospodo dijaspora nije ničija, dijaspora glasovima zahvaljuje onima koji i najmanje misle na dijasporu.Osobno nemam informaciju da je g. Hebrang i posjetio Hrvate u BiH u svojoj kampanji i tko je tu kriv HDZ-u?NARAVNO Hrvati u BiH . Pa hajdemo im se revanširati. Kažu za rat: \"Država daje topove ,bogati volove a siromašni sinove.\"Mi Hrvati u Bosni nismo dobili ni prvo ni drugo a dali smo sinove.Za informaciju onima koji ne znaju, vrijeđaju i ismijavaju samo u Vitezu je poginulo min. 650 Hrvata i najmanje toliko ostalo invalida. Zašto? U ime Hrvatske! Koja nam sada kad im ne trebamo zahvaljuje. HVALA gđi. Jadranki Kosor na revanšizmu.HVALA vama \"hrvatima \"koji nas mrzite. Pored tog što više nemam zdravlja nakon ranjavanja nije nam potrebna vaša pomoč mi ćemo se snači jer smo borci a Hrvatska je bila slobodna i neovisna samo za vrijeme Tuđmana i nikada to više neće biti ako tako nastavite sa razmišljanjem. Ovolika mržnja prema Hrvatima u BiH samo može izazvati još veću propast Hrvatske države. Ašto se tiče civilizacije u BiH kako navodi jedan od komentatora trebate nas posjetiti jer vjerojatno nemate uvida,a možete jako puno naučiti ako vaš mozak može primiti toliko civiliziranih informacija. PS.odnos slova je namjeran, a ovo zadnje se odnosi samo na neke komentare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?