razvoj marikulture

Gotovina: Još nismo iskoristili sve potencijale, bitna je dobra organizacija i vrijeme je pred nama

Cromaris
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
22.09.2015.
u 13:59

Cromaris, tvrtka u sastavu Adris grupe svečano je u utorak otvorio novoizgrađeno mrijestilište u Ninu, vrijedno 130 milijuna kuna.

Cromaris, tvrtka u sastavu Adris grupe, vodeći  hrvatski i među deset najvećih proizvođača brancina i orade u svijetu svečano je u utorak otvorio novoizgrađeno mrijestilište u Ninu, vrijedno 130 milijuna kuna.

Trenutno najvećom investicijom u hrvatsko ribarstvo Adris je tako u razvoj Cromarisa uložio od 2009. godine više od 560 milijuna kuna, a samo u nekoliko godina proizvodnja je povećana pet puta s planom da za tri godine dosegne proizvodnju od 10.000 tona najkvalitetnije bijele ribe.

Novo Cromarisovo mrijestilište u Ninu otvorio je predsjednik uprave Adris grupe, Ante Vlahović koji je istakao da je ovi riječ o tehnološki superiornom i jednom od najvećih mrijestilišta u Europi.

- Ulažemo u svoju zemlju godišnje više od 500 milijuna kuna i spajanjem tradicije, vlastitih potencijala i suvremenih poslovnih iskustava stvaramo radna mjesta - istakao je Vlahović u Ninu gdje je mrijestilištu otvoreno 35 radnih mjesta, s tendencijom dodatnog zapošljavanja. Vlahović je podsjetio da je Adris 2009. godine ušao u sektor proizvodnje zdrave hrane s objedinjavanjem šest tvrtki. Od tada je proizvodnja upeterostručena i s prosječnim godišnjim rastom proizvodnje od 40 posto i izvozom više od 70 posto svojih proizvoda na tržište EU, Cromaris danas spada među osam najvećih proizvođača oradi i brancina u Europi.

Novo mrijestilište u Ninu posjetio je i još jedan uspješni poslovni čovjek u ribarstvu - general Ante Gotovina

- Ovo je pravi korak za razvoj marikulture, iz Cromarisa prednjače i oni su kvaliteta na europskom i svjetskom tržištu. Riječ je o  izvozu, kao i poslu s tunama i sve je kvalitetno. Još nismo iskoristili sve potencijale, bitna je dobra organizacija i vrijeme je pred nama - rekao je general Ante Gotovina.

Ministar Tihomir Jakovina također je izrazio oduševljenje investicijom u Ninu.-  Pratio sam ovaj projekt i sada kada je gotov mogu reći da je  ovo je vrh tehnologije. Nama je potrebna svaka investicija, a ovi ljudi rade odlično i preko 70 posto izvoze na zahtjevno EU tržište i ostvaruju jako dobru cijenu - rekao je ministar Jakovina.

- Cijelo postrojenje je visoko automatizirano  površine od 9153 četvornih metara, a novo je mrijestilište organizirano na način da su sve jedinice za uzgoj  odvojene, sa zasebnim filtracijskim sustavima, što omogućuje kreiranje uvjeta idealnih za određenu veličinu i vrstu ribe. U 15 novih matičnjaka matice će stalno biti u prilagođenim uvjetima koji omogućuju  povećanje proizvodnje - istakli su iz Cromarisa.

>> Cromaris u top 10 svjetskih proizvođača orade i brancina

 

>> Cromaris u 2014. povećao proizvodnju čak pet puta

 

Komentara 6

Avatar Peterančan
Peterančan
13:24 22.09.2015.

E moj Ante, s kim se ti slikaš !! Iz temelja mijenjam mišljenje o tebi !

ZE
zelina
13:56 22.09.2015.

Gotovina se bavi ribama, a afrikanci i arapi mu preplavljuju zemlju...svašta...daj ante popi s grdovićem par hektolitara vina i dođi k sebi...ponašaš se kao neka baba....

VI
VisAVis2
15:36 22.09.2015.

Gotovina je izdajnik u (generalskoj) mirovini, koji je vrsni poduzetnik! On je primjer Sdp i HDZ pljačkaša, jer svakog mjeseca kada primi mirovinu neka promisli kako su to za njega uplatili mnogi nevrstni piduzetnuci....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije