Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

18. međunarodnim orguljaškim festivalom započela je festivalska sezona udruge Ars Organi Sisciae

Ars Organi Sisciae
Foto: Ars Organi Sisciae
1/8
16.05.2024.
u 10:50

Bogati festivalski program Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae, ove će se godine protegnuti od početka svibnja sve do kraja rujna, a najavljuje četiri festivala koji se održavaju na području sedam županija s ciljem promidžbe vrijedne kulturne i sakralne baštine te prirodnih ljepota i raznolikosti.

Međunarodnim orguljaškim festivalom Ars Organi Sisciae započela je festivalska sezona koja se nastavlja Zrin festivalom za čije otvorenje organizatori najavljuju spektakl: operu Nikola Šubić Zrinski na otvorenom, uz ostatke gotičke crkve Sv. Marije Magdalene na Zrinu u izvedbi Hrvatskog vokalnog ansambla Sv. Blaž, sastavljenog od najistaknutijih hrvatskih opernih pjevača.

U Turopolju i okolici održat će se 6. Festival drvenih kapela Sancta Barbara (30. lipnja – 7.srpnja), a zatim i Like Lika Festival (7.– 27. rujna) koji će zaključiti ovogodišnju festivalsku sezonu u Svetištu Majke Božje od Krasna na Sjevernom Velebitu gdje će francusko-hrvatski ansambl Dialogos izvesti Juditu Marka Marulića povodom 500. obljetnice njegove smrti koju je obilježio i Hrvatski Sabor proglasivši 2024. Marulićevom godinom.

Ars Organi Sisciae – 18 godina umjetnosti orgulja

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae održalo se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH od 5. do 12. svibnja u Zagrebu, Martinskoj Vesi, Voloderu, Hrvatskoj Kostajnici i u Sisku.

Crkva sv. Marka Evanđelista, Zagreb, Pavao Mašić orgulje
Foto: Ars Organi Sisciae

Punoljetni festival prvi put je gostovao u Zagrebu koncertom posvećenom 150. obljetnici skladatelja i orguljaša Franje Dugana st. u Župnoj crkvi sv. Marka Evanđelista uz Oratorijski zbor Cantores sancti Marci pod ravnanjem Jurice Petra Petrača i uz orguljaša Pavla Mašića. Festivalski program održan je i u nedavno obnovljenoj Župnoj crkvi sv. Martina Biskupa u Martinskoj Vesi gdje je nastupio Ulrich Walter, profesor orgulja i improvizacije na Univerzitetu u Grazu i dobitnik značajnih nagrada na međunarodnim natjecanjima.

Ovogodišnja nova festivalska orguljaška imena su Dubravko Ćepulić Polgar i Ursa Ljuban. Nagrađivani mladi orguljaš Dubravko Ćepulić Polgar, nastupio je u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu svirajući povijesne orgulje Antuna Šimenca iz 1863. godine uz nagrađivanog glazbenika Franju Pećarića koji je svirao bisernicu.

Bazilika sv. Antuna Padovanskog
Foto: Ars Organi Sisciae

Orguljašica Ursa Ljuban iz Trogira gostovala je uz trubača Ivana Đuzela u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici. U nastavku programa festival se još jednom vratio u Zagreb, u Baziliku sv. Antuna Padovanskog na sv. Duhu gdje je koncert održao fantastičan trio: sjajna mlada sopranistica Marija Ticl, saksofonist Tomislav Žužak i jedan od naših ponajboljih majstora orgulja Alen Kopunović Legetin. Na programu ovog koncerta, publika je uz mnogobrojna djela hrvatskih skladatelja, publika je po prvi puta imala prilike čuti i praizvedbe skladbi Alana Kljaića te obrade Josipa Prajza i Šime Buhe.

Festival je završio 12. svibnja u Bazilici sv. Kvirina u Sisku gdje su povodom 110. obljetnice rođenja skladatelja i muzikologa, dirigenta i pedagoga, Albe Vidakovića koncert održali profesori i studenti Instituta za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Crkva sv. Marka Evanđelista, Zagreb, Oratorijski zbor Cantores Sancti Marci
Foto: Ars Organi Sisciae

Organizatori pozivaju publiku na otvorenje 10. Zrin festivala u nedjelju, 2. lipnja u 17 sati na Zrinu gdje ćemo slušati polukoncertnu izvedbu opere Nikola Šubić Zrinski. Ulaz je slobodan.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije