PROMO

'260 dana' autora Marijana Gubine

260
VL
PR
Autor
PR članak
21.06.2012.
u 13:17

Potresno svjedočanstvo mladog autora, tada desetogodišnjaka, koji gotovo filmskim jezikom, priča priču ratnoga bezumlja.

U rodnom Dalju 1991. godine Marijan Gubina, tada desetogodišnji dječak, prošao je kalvariju s cijelom svojom obitelji, ocem, majkom i tri sestre. Našao se na krivom mjestu u krivo vrijeme, vrijeme kada je globalna politika, tj. kada su globalni igrači rekli da je vrijeme da se Jugoslavija rascijepi. Kao kolateralna žrtva biva zarobljen 260 dugih dana, proživljava svakodnevne nezamislive patnje, sahranjuje svoje bližnje i naposlijetku nakon 6360 sati ponovo vidi svjetlo dana.

Sada, nakon više od dvadeset godina, smogao je hrabrosti da strašne trenutke koje je proživio pretoči na papir, i stvori izrazito dirljivo, snažno djelo „260 dana“, koje svakako nije samo još jedno prozno djelo s tematikom iz Domovinskoga rata, već potresno svjedočanstvo ovoga mladog autora, tada desetogodišnjaka, koji gotovo filmskim jezikom, priča priču ratnoga bezumlja.

Ono što je specifično za ovaj autorov prvijenac jest njegova namjera da, bez obzira na proživljene strahote, prikaže pozitivno razmišljanje te da pošalje nekoliko poruka čovjeku, sugerirajući pojedincu da svakodnevnim radom na samome sebi može probiti sve barijere, otvoriti oči i realno bez predrasuda i mržnje sagledati stvari iz svih kuteva. Za autora, ključan element u tom procesu, bio je odvojiti srce od mozga, osjećaje od razuma – što je posebno teško, pogotovo s tragedijom na svojim leđima.

Misija Marijana Gubine postala je okupiti ljude u mudrosti, tj. poticanjem javne svijesti o miru i izgradnji suradnje između pojedinaca, država i organizacija, izgraditi mrežu međunarodnog mira i poticati globalni trend – kulturu mira.

„Sve vas pozivam da, prije nego što nekoga osudite, prije nego nekome učinite loše, pročitate moje iskustvo i ne uvedete sebe u napast da činite loše, niti zbog nacionalizma, niti zbog rasizma, vjerskih opredjeljenja, niti čega drugoga. Ja, Marijan Gubina, ne osuđujem, ne mrzim...“
Knjigu „260 dana“ potražite na svim kioscima po cijeni od samo 19,90 kuna!

Knjiga je dostupna i na stranici webshopa Večernjeg lista

Više o autoru i knjizi možete pronaći ovdje

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?