Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Dobrodošli Kući: Kuća Klajn otvara sva svoja vrata!

Kuća Klajn
14.05.2024.
u 10:14

Trodnevnim programom “Dobrodošli Kući” od 16. do 18. svibnja udruga Kućni Kolektiv slavi vrijednost Kuće Klajn koja počiva u njenoj ulozi kao utočišta za kreativne umove i inspirativnog prostora za boravak, kreaciju i izvedbe koje ova Kuća donosi u život Klanjca, ali i svih onih koji su prepoznali značaj ovog prostora.

Program započinje otvaranjem obnovljene dvorane Kina Martin, što ujedno simbolizira daljnje ukorjenjivanje u tkivo klanječke i regionalne kulture, te stvaranje mjesta u kojem umjetnici mogu stvarati u mirnom ambijentu Zagorja, dok se publika susreće s vrhunskim suvremenim izvedbama iz Europe i Hrvatske. Sama dvorana Kina obnovljena je sredstvima donacije privatnih i fizičkih osoba iz hrvatske i inozemstva.

Osim toga, Kuća stavlja u funkciju sve prostore u i oko kuće. Gledati će se filmovi, plesne i cirkuske predstave za djecu i odrasle, izložbe i radionice, a umjetnici i susjedi će se družiti uz kulturu te finu hranu i piće. U subotu će posjetitelji moći nabaviti posebne proizvode - majice, torbe i kuhinske krpe. Cijeli postupak i nastanak sitotiska moći će se pratiti uživo u nekoliko etapa, a kroz sam proces će nas voditi naš stručni suradnik za merch i grafiku Marko Dajak.

Prvi dan Kuća otvara izložbu u Kućnoj knjižnici na prvom katu naziva “Dobrodošli kući” na kojoj će se svakog dana za vrijeme trajanja programa moći razgledati umjetnički i povijesni značaj kuće, ali i plakati i fotografije s programa koje je Kućni Kolektiv već organizirao u posljednje tri godine djelovanja. U 19 sati svečano će se otvoriti dvorana kina Martin, a kasnije će se svi uzvanici družiti na koncertu u parku klanječke grupe “Vrijeme Vinila”.

Drugog dana, 17. svibnja, ljubitelji kazališta i filma dolaze na svoje. Izložba u knjižnici bit će otvorena tijekom poslijepodneva, a koncert Orkestra Poco Loca obećava razigran spektakl koji je otvoren. Filmofili će uživati u dva različita iskustva - kultni film Branka Bauera "Martin u oblacima" iz 1961. prikazuje se za ljubitelje klasika i u spomen na kultnog klanječkog projekcionista Martina Someka, po kojem je kino dobilo ime. U suradnji s Animafestom, svjetskim festivalom animiranog filma, za djecu je u istom terminu osmišljen poseban program pod nazivom "Filmska Martineja." Večer će završiti sa filmskom glazbom parku uz koncert Zagorje Brass Kvinteta.

Finalnog dana programa, 18. svibnja ujutro se održava predstava "Priča o vodi" Marka Makovičića, posebno prilagođena najmlađoj djeci. Tijekom dana. Popodne je rezervirano za cirkuske predstave i radionice slovenske cirkuske trupe MismoNismo, gdje će park postati pozornica za akrobatski talent i interaktivne igre. Večernji program zaključuje plesna predstava Plesnog kolektiva Škvadra "Preživjeli," u garaži Kuće Klajn, a nakon toga slijedi koncert Antun IDEM, koji u Klanjec dolazi u sklopu Rock&Off turneje.

Kuća Klajn je sinergija povijesti, umjetnosti i modernosti koja odražava duh svih onih koji su s ljubavlju i trudom uložili u njezin razvoj. Novi sadržaji pružaju platformu koja će ugostiti domaće i strane umjetnike, poticati kreativno izražavanje i prenositi znanje generacijama koje dolaze. Ovim trodnevnim programom želimo ukazati na sve što Kuća Klajn predstavlja lokalnoj i regionalnoj kulturnoj zajednici, ističući njezinu posvećenost unapređenju i održavanju umjetničke baštine grada Klanjca ali i šire.

Program Kuće Klajn i Kućnog kolektiva sufinancira se sredstvima Zaklade Kulture nove, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca.

Kuća Klajn vas dočekuje raširenih ruku i otvorenih vrata. Dobrodošli Kući!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije