Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vraćen intendandu na doradu

Festivalsko vijeće i ministrica kulture nisu prihvatili program 70. Splitskog ljeta

Split: Vicko Bilandžić, intendant HNK Split
Miroslav Lelas/PIXSELL
15.05.2024.
u 12:14

Jubilarno, 70. izdanje Splitskog ljeta trebalo bi započeti 15. srpnja

Festivalsko vijeće na čelu sa ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek nije prihvatilo program jubilarnog, 70. Splitskog ljeta koje bi trebalo započeti 15. srpnja. Intendantu HNK Split Vicku Bilandžiću dali su još sedam dana za doradu plana koji ih očito nije zadovoljio. Prema riječima gradonačelnika Ivice Puljka program jubilarnog Splitskog ljeta treba unaprijediti pri čemu će intendantu pružiti svekoliku pomoć. Dorada, veli on, nije ništa neuobičajeno pa bi realno za petnaestak dana mogli očekivati definirani program ovogodišnjeg Splitskog ljeta.

Koje bi, budući je riječ o 70. izdanju trebalo, splitski rečeno barem pinku biti bolje, drugačije i kvalitetnije. U što ne bi trebalo sumnjati. Jer, intendant će u idućih sedam dana napraviti takav slalom da će operni, dramski i baletni umjetnici prekinuti sva najmanje godinu dana unaprijed dogovorena gostovanja i pohrliti u Split. Možda i hoće ako im se daju basnoslovni honorari. Što je moguće budući da HNK Split, kako tvrdi poteštat, nikad, otkad postoji nije bio financijski stabilniji! 

Važan je novac, a kvalitet i izbor predstava, umjetnički dosezi, razvoj teatra, ma koga brige. Umjetnici su ionako "čuđenje u svijetu".

A, na "zločesto" novinarsko pitanje zašto imaju dvostruke kriterije glede intendanata jer je Srećko Šestan smijenjen zbog istoga što je utvrđeno i kod Vicka Bilandžića kojeg aktualna splitska vlast podržava, Puljak odgovara da teatar ima više gledatelja! Kaže da je Kazališno vijeće glede rada intendanta donijelo odluku, ali da postoji nešto što se zove programski okvir i što se nikad nije ispunilo do kraja.

-  Treba mijenjati programski okvir, tvrdi Puljak. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije