Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vesna Biga

Goranov vijenac raduje, ali i plaši jer nosi težinu poput lanca koji se stavlja oko vrata

Goran Kovačić/Pixsell
22.03.2022.
u 10:13

59. Goranovo proljeće jedna je od naših najstarijih pjesničkih manifestacija i veliko priznanje za autore. Ovogodišnja laureatkinja nagrade Goranova proljeća je Vesna Biga, dok je Gorana za mlade pjesnike dobio Patrik Gregurec

Nakon kraće koronske stanke, tradicija se vratila pa su na prvi dan proljeća i na rođendan Ivana Gorana Kovačića u Lukovdolu dodijeljene nagrade Goranova proljeća. Goranovim vijencem za cjelokupni pjesnički opus ovjenčana je ugledna pjesnikinja i svestrana književnica Vesna Biga, dok je Gorana za mlade pjesnike dobio Patrik Gregurec, nagrađen za rukopis "Špaga". Goranovo proljeće održava se 59. put, a organizira ga Studentsko kulturno-umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić iz Zagreba.

Vesna Biga, rođena Zagrepčanka koja je u rodnom gradu završila i Filozofski fakultet, prije pjesama pisala je prozu. Pitamo je zašto se tek nakon proznog iskustva odlučila za poeziju?

– Za poeziju gotovo da se nisam odlučila, možda se ona odlučila za mene, no šalu na stranu, do tog prijelaza s proze na poeziju jednim dijelom došlo je i zbog vanjskih okolnosti – "jaka zbilja" – rat, te zbog mojih čestih putovanja u to vrijeme, koja su tražila od mene manje, fragmentiranije forme pisanja i drukčiji način discipline i koncentracije, a drugim dijelom tu je bila, naravno, i unutrašnja potreba da se izrazim baš na način pjesme (moja prva zbirka upravo se tako i zove "Način pjesme"). Osim toga, poeziju sam povremeno pisala od svojih ranih godina, jedino što je nisam objavljivala. A onda se javila i unutrašnja potreba da se sasvim prepustim toj "igrivosti" koju pruža poezija i koja za mene više izmiče logocentričnom pogledu na svijet, a to mi je, kao i danas uostalom, u to vrijeme zaista bilo potrebno – odgovara laureatkinja. A koliko je posljednjih godina, bez obzira na koronsku stanku, prisutna u hrvatskom kulturnom životu?

– Prije svega spomenula bih desetljećima prisutno i stalno objavljivanje pripovijedaka i pjesama u književnim časopisima, kao i objavljivanje knjiga poezije i proze. Da spomenem samo dvije zadnje zbirke pjesama: 2018. godine izišla mi je zbirka "Moram gledati more", a 2019. "Tijelom u riječ – performans stihom". Ova posljednja već je bila pod mjerama korone tako da promocija nije ni održana – kaže Vesna Biga koja je 1983. godine dobila i drugu nagradu na Večernjakovu natječaju za kratku priču. Tada je nagrađena za priču "Besanica gđe KS". Prvu nagradu osvojio je Mirko Kovač, a treću Ljerka Schiffler Premec. U žiriju su bili Milivoj Solar (predsjednik), Pero Kvesić, Zvonimir Majdak, Jozo Puljizević i nezaobilazni Tomislav Sabljak. Dvije priče ušle su joj i u antologiju "Svaka priča na svoj način: hrvatska ženska kratka priča" s izborom priča autorica koje su svoje uratke slale na natječaj Večernjeg lista. Piše li Vesna Biga još priče?

– Da, pišem povremeno. Zbirka pripovijedaka "Deset dolazaka" izišla je u izdanju Hrvatskog društva pisaca, a neke priče su izvedene i na radiju – odgovara nam.

Goranov vijenac (koji se od 2019. godine dodjeljuje bijenalno) najveća je hrvatska pjesnička nagrada. Je li Vesnu Bigu ta nagrada iznenadila i koliko je obavezuje?

– Zaista me iznenadila. Raduje me i čast mi je što sam je dobila. Ona, naravno, obavezuje (ali i autor obavezuje nagradu, podvrgava je valjda nekom preispitivanju kad se o njemu radi). Nadam se da će ono što ću raditi ubuduće opravdati ono što ta nagrada znači, a puno znači, pa čak i pomalo plaši, odnosno nosi težinu poput lanca koji se stavlja oko vrata – kaže Vesna Biga. A priprema li ona neku novu knjigu u stilu odličnih "Autobusnih priča"?

– Hvala za "Autobusne priče". Napisala sam dvije knjige dnevničkih zapisa i izgleda da je "uzbudljivost" ratne zbilje, odnosno poticaj jake stvarnosti za sada iza mene. Završila sam zbirku poezije koja čeka svoje objavljivanje, a usput se pomalo vraćam i prozi. Koliko znam, priprema se i izdanje mojih odabranih pjesama – veli laureatkinja Goranova proljeća.

Goranov vijenac dodijelio joj je žiri u kojem su bili Tomislav Brlek, Ana Brnardić, Nataša Govedić, Ivica Prtenjača i Olja Savičević Ivančević. Brlek je u obrazloženju napisao "u perspektivi modernog hrvatskog pjesništva, Vesna Biga svojim je opusom kroz proteklih četvrt stoljeća ustanovila jedan od ključnih orijentira koji mu omogućuje daljnje kretanje. Zbog toga nagrada Goranov vijenac za 2022. godinu ne samo da odlazi u prave ruke, nego i u pravi čas."

A mladi Patrik Gregurec iz Siska pobijedio je na natječaju na koji je pristiglo šezdesetak rukopisa. Žiri je jednoglasno dodijelio nagradu rukopisu "Špaga", a radio je u sastavu Damir Radić, Davor Ivankovac i Mateja Jurčević. Gregurec je već ranije slao rukopise na natječaj za mlade pjesnike te je bio pohvaljen prije dvije godine, i to za rukopis "Špekec". Za nagrađeni rukopis "Špaga" žiri je istaknuo da je "spoj tradicionalnog i modernog izričaja, suvremene lakoće i arhaično-mistične apokaliptičnosti koja počiva na dvojnosti svega".

U lipnju će se nastaviti pjesnička druženja u okviru Goranova proljeća te će biti organizirana čitanja i laureata, ali i drugih domaćih i stranih pjesnika. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije