Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napokon uživo

Knjigama protiv tenkova: Tema Noći knjige je sloboda

Željko Hladika/Pixsell
14.04.2022.
u 09:00

Prvi put u tri godine Noć knjige održava se uživo, najavljeno 1200 programa u 250 mjesta.

Popularna Noć knjige ove će godine iznimno trajati 96 sati, i to od 22. pa sve do 25. travnja, kako bi se premostilo vrijeme do povratka djece u škole nakon uskrsnih blagdana. Nakon dva koronska izdanja manifestacije vraćaju se događaji uživo koji će publiku okupiti u 250 mjesta i gradova, 150 narodnih knjižnica, stotinjak knjižara i antikvarijata, u tri stotine škola, u vrtićima, zatvorima, parkovima, brodovima Jadrolinije, vlakovima Hrvatskih željeznica, pa čak i u jednoj pivovari.

Riječ je o 1200 programa s više od šest stotina sudionika, pravoj fešti knjige, književnosti i čitanja. Maskota ovogodišnje Noći knjige je Perica, dvorska luda ili moderni lakrdijaš u izvedbi glumca Igora Bakse, koji će na otvorenju manifestacije 22. travnja na Dan hrvatske knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u podne izvesti i mali performans kojim će, kako najavljuje, iznenaditi i organizatore i publiku. A javnost će ekskluzivno čuti i rezultate jubilarnog desetog istraživanja o prodaji i čitanosti knjiga u Hrvatskoj pa ćemo saznati dosta o interesu za knjigu u vremenima kada se nadamo da je glavnina paralizirajuće pandemije iza nas.

Noć knjige imat će i humanitarnu notu, pa je Mićo Nejašmić najavio da je zbog rata u Ukrajini Ministarstvo kulture i medija odlučilo otkupiti veći broj knjiga na ukrajinskom jeziku kako bi ih izbjegli Ukrajinci mogli čitati i u hrvatskim knjižnicama. Ministrica kulture o tom je planu obavijestila i kolege iz EU, pa će tim hrvatskim putem krenuti i druge zemlje. U planu je i objavljivanje ukrajinsko-hrvatske početnice, a hrvatski nakladnici pozivaju se da ove godine jednu knjigu tiskaju na ukrajinskom jeziku.

I glavna tema maratonske Noći knjige izabrana je pod utjecajem aktualne ratne situacije u Ukrajini, a to je sloboda. "Pod dojmom tenkova na ulici izabrali smo temu slobode jer je knjiga prostor slobode, a povijest knjige je povijest borbe za slobodu", rekla je Dobrila Zvonarek iz NSK na susretu s novinarima u galeriji Kupola zagrebačke Gradske knjižnice.

No brojni organizatori Noći knjige ovu su godinu posvetili i jubilejima francuskog komediografa Moliérea (četiri stoljeća od njegova rođenja) i hrvatske pjesnikinje Vesne Parun (sto godina rođenja). Vesni će veliku pozornost posvetiti upravo brojne školske knjižnice kojih ima 1200 i koje zdušno sudjeluju u ovoj najvećoj knjiškoj manifestaciji u državi. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije