Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Mladi umjetnici svojim radovima “zauzeli” poslovne prostore diljem Zagreba u okviru programa Takeover 37. salona mladih

Takeover
Foto: Juraj Vuglač
1/11
20.05.2024.
u 12:53

Izložbeni program 37. salona mladih u Zagrebu nastavlja se malim festivalom suvremene umjetnosti u poslovnim prostorima – Takeover kojeg organizira Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, u okviru EU projekta CreART 3.0. Istaknuti umjetnici mlađe generacije: Andrej Beštak i Anja Leko, Teuta Gatolin, Robert Fenrich, Gaia Radić i ROSE kolektiv (Bruna Jakupović, Lana Lehpamer i Ivor Tamarut), prema odabiru kustoskog kolektiva KUĆĆA, ovih dana su zauzeli prostore prepoznatih tvrtki koje djeluju ili se dotiču područja kulturnih i kreativnih industrija: Agenciju 404, Infinum, Leapwise, Studio 3LHD i VMD grupu.

Pri selekciji radova, kustosi KUĆĆE Jurica Mlinarec, Klara Petrović i Luja Šimunović su, uz tipologije prostora s kojima su se susreli u projektu, razmatrali i proizvodnju sadržaja tih prostora s ciljem uspostave sadržajno bliske interakcije između umjetničkih projekata koje predstavljaju i radnika i radnica koji će te projekte svakodnevno susretati. Dio umjetnika svoje je radove predstavio prošlog tjedna: Andrej Beštak i Anja Leko u Studiju 3LHD, Teuta Gatolin u VMD grupi i ROSE kolektiv u Infinumu, dok će Robert Fenrich svoj rad predstaviti u Agenciji 404 u srijedu 22. svibnja u 18 sati, a Gaia Radić u utorak, 28. svibnja u 18:30 sati u Leapwise-u. Svi koji žele prisustvovati predstavljanju radova Roberta Fenricha i Gaje Radić, svoje sudjelovanje trebaju prijaviti na popratniprogram.hdlu@gmail.com. Broj posjetitelja_ica je ograničen.

Program Takeover daje umjetnosti mogućnost da se „saživi“ s užurbanom svakodnevicom radnih prostora pri čemu umjetnički radovi postaju aktivni sudionici izvanumjetničkog svijeta brišući oštre granice korporativnog i umjetničkog sektora, a zadržavajući svoju uvijek prisutnu moć preoblikovanja naše stvarnosti. Cilj Takeovera je potaknuti poduzeća nove generacije na doprinos produkciji suvremene umjetničke prakse, odnosno potpori novom naraštaju umjetnika_ica.

Meditativna svetišta Andreja Beštaka i Anje Leko u Studiju 3LHD

Andrej Beštak i Anja Leko, Obećala si mi vječnost, Studio 3LHD
Foto: Juraj Vuglač

Andrej Beštak i Anja Leko su umjetnički duo koji kombinacijom audiovizualnih tehnika stvaraju emotivne, bizarne i fantastične ambijente koji pričaju uzbudljive priče, jedna od kojih se nalazi u prostoru arhitektonskog ureda 3LHD. Atrij i malene vrtove oko samog studija zauzeo je rad Obećala si mi vječnost sačinjen od meditativnih svetišta posvećenih hibridnim božicama i sastavljenih od skulpturalnih instalacija od keramike, metala i plastike. Kod nas još uvijek neuobičajenu praksu kolaboracija tvrtki i umjetnika pozdravila je Romana Ilić iz 3LHD-a istaknuvši kako je dobar dio suradnika iz studija bio znatiželjan doznati više o samim radovima iz umjetničke perspektive, što se i dogodilo tijekom javnog razgovora s umjetnicima.

Poziv na novo, intuitivno čitanje prirode u radu Teute Gatolin u VMD grupi

Teuta Gatolin, Od Zemlje – III. poglavlje, VMD grupa
Foto: Juraj Vuglač

Teuta Gatolin stvara digitalne kolaže bazirane na arhivskim vizualima u javnoj domeni – mahom preuzetih iz starih časopisa, enciklopedija ili drugih znanstvenih studija. Arhivski materijal za rad Od Zemlje – III. poglavlje izložen u prostorima VMD grupe sakupljen je po ključu traženja onih vizuala koji su korišteni da bi se opisao pojam “prirode”. Rad se sastoji od kolaža rađenih metodom skenografije koji su potom više puta uslojeni. Engleski i hrvatski prijevod knjige spojen je u jednu cjelinu koja nema zadani, linearni redoslijed čitanja, a svi koji su se zatekli u prostoru tvrtke VMD na predstavljanju rada mogli su stranice listati i spajati prema vlastitoj intuiciji.

ROSE kolektiv u Infinumu predstavio digitalnu influencericu Rose Velvet

ROSE kolektiv, OPTIMIZACIJA, Infinum d.o.o.
Foto: Juraj Vuglač

ROSE kolektiv čine Bruna Jakupović, Lana Lehpamer i Ivor Tamarut, a za “zauzimanje” prostora tvrtke Infinum specijalizirane za razvoj aplikacija i mobilnih igara, kreirali su digitalnu influencericu Rose Velvet – računalno generiranu naizgled bezazlenu personu putem koje istražuju autentičnost i stvarnost u digitalnom okruženju kroz novi entitet koji se pojavljuje na društvenim mrežama. Iz tvrtke Infinum su izrazili zadovoljstvo zbog sudjelovanja na Takeoveru, a posebno zanimljivim umjetničkim konceptom ROSE kolektiv. “Svakoga dana kroz svoj posao svjedočimo tomu koliko se umjetna inteligencija integrira u najrazličitija rješenja i mijenja uhodane procese. U svijetu tehnologije inovacije se događaju nevjerojatnom brzinom, no revoluciju poput ove koju je izazvala umjetna inteligencija ne viđamo često. Djelo ovih mladih umjetnika komentar je na promjene kojima svi svjedočimo i čije ćemo krajnje implikacije tek saznati,” istaknuli su.

Misteriozna bića Roberta Fenricha traže pažnju u agenciji 404

Robert Fenrich, DIGITAL PROPHECY, Agencija 404
Foto: Robert Fenrich

Umjetnik Robert Fenrich u svom radu ruši tradicionalne dihotomije fiktivnog i stvarnog, kao i tehnologije i prirode kroz imerzivne prostorne instalacije čija se naglašena narativnost povezuje s neobjašnjivim fenomenima. U prostoru komunikacijske agencije 404 postavio je rad DIGITAL PROPHECY iza kojeg se kriju misteriozna bića, prostori i predmeti neispričanih prošlosti koji potiho traže pažnju onih u njihovoj okolini. Robert Fenrich će predstaviti svoj rad u Agenciji 404 (Radnička cesta 37a) u srijedu 22. svibnja u 18 sati, a za sudjelovanje se potrebno prijaviti na popratniprogram.hdlu@gmail.com.

Podvodni digitalni krajolici Gaje Radić u Leapwiseu

Novomedijska umjetnica Gaia Radić predstavlja u prostoru tvrtke Leapwise projekt The Aqueduct Behind My Eyes Keeps Rebuilding III kojim istražuje odnose virtualnih, mentalnih i fizičkih prostora. Virtualnim modeliranjem i suvremenim tehnologijama tiska istražuje misteriozne krajolike i bića inspirirana tehnološkim razvojem te pratećim fragmentacijama suvremenih subjekata i prostora. Predstavljanje rada za javnost je u utorak 28. svibnja u 18:30 sati u tvrtki Leapwise (Ul. Aleksandra Hondla 2c) a za sudjelovanje se potrebno prijaviti na popratniprogram.hdlu@gmail.com.

Trideset i sedmi salon mladih s višestrukim izložbenim i popratnim programima trajat će do 16. lipnja ove godine, a dobitnici_ice nagrada za najistaknutija ostvarenja ovogodišnje manifestacije proglasit će se 11. lipnja. Cjelokupni program i raspored 37. salona mladih dostupan je na službenim stranicama www.salonmladih.hdlu.hr.

Izložbe 37. salona mladih:

Pao sat u bunar | Dom HDLU / Meštrovićev paviljon
Trajanje: 25.4. – 16.6.2024.
Kustos: Lovro Japundžić
Umjetnici_ce: Alex Brajković, Ana Ratković Sobota, Anđela Zanki i Mia Maraković, Andrej Drožđan, Anja Mergeduš, Astrid Jakšić, David Bakarić Mihaljević, David Wilhelm, Iva Zagoda, Ivana Stećuk, Ivor Tamarut, John Miličić, Katarina Juričić, Lana Lehpamer, Lav Paripović, Lea Anić, Lovro Ivančić, Marko Zbodulja, Mihael Klanjčić, Mihaela Rašica, Tomislav Hršak, Valerija Cerovec | Pozvani umjetnici: Marko Gutić Mižimakov, Nika Pećarina, Branimir Štivić, Jelena Visković, Bruna Jakupović, Matej Jurčević, Paula Tončić, Valentina Butumović

Situacija | Arheološki muzej u Zagrebu, Galerija AMZ, Galerija Art&CeRZe
Trajanje: 22.5. – 16.6.2024.* | Otvorenje: 22.5.: Galerija Art&CeRZe 18h, Galerija AMZ 19h, Arheološki muzej 20h
*Izložba u galeriji Arheološkog muzeja zatvara se 11.6.2024.
Kustosice: Lora Rajčić, Ivana Završki
Umjetnici_ce: Alba Miočev, Anamarija Kvas i Manuela Košević, Antonia Magdić, Gaia Radić, Josip Kresović, Josip Rončević, Josipa Henizelman, Katarina Kožul, Klara Burić Latinčić, Lora Elezović, Lucija Bogunović, Luka Kušević, Luka Tomić, Manuela Pauk, Marina Rajšić, Marko Dajak, Marlen Ban, Marta Katavić, Matej Vuković, Mia Matijević Akrap, Nikola Grabovac, Šimun Bućan, Zdenko Mikša, Nikolas Kušić, Ivan Jakovljević

Venientes | Galerija Putolovac
Trajanje: 17.5. – 29.5.2024. | Otvorenje: 17.5., 20h

Studenti_ice umjetnosti: Antonela Beli, Helena Birin, Matea Despot, Marta Dijak, Ljubica Golubić, Jiao Guo, Astrid Jakšić, Monika Miloševski, Anja Mergeduš, Ada-Nela Peharda, Petra Pavetić Kranjčec, Ružica Popović, Lorena Šimić


► Takeover | 3LHD, Agencija 404, Infinum, Leapwise, VMD
404 Agencija / Radnička cesta 37a, 22.05.2024., u 18h
Infinum d.o.o / Strojarska 22
LEAPWISE d.o.o. / Ul. Aleksandra Hondla 2c / 28.05.2024. u 18:30h
Studio 3LHD / Trg E. Kvaternika 3/3
VMD grupa / Strojarska cesta 20
Kustosi: Kućća: Jurica Mlinarec, Klara Petrović, Luja Šimunović
Umjetnici_ce: Andrej Beštak i Anja Leko, Teuta Gatolin, Gaia Radić, Robert Fenrich, ROSE kolektiv
VAŽNO: Prijave su obavezne na popratniprogram.hdlu@gmail.com.
Broj posjetitelja_ica je ograničen.

Podrška 37. salonu mladih:

Pokrovitelj: Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović
Uz potporu: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagreba, EU program Kreativna Europa, Creart 3.0, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Austrijski kulturni forum, Veleposlanstvo Republike Slovenije, Acción Cultural Española (AC/E)
Partneri: Arheološki muzej u Zagrebu, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Centar za rehabilitaciju Zagreb / Art&CeRZ,Srpsko narodno vijeće, Bijenale mladih iz Beograda
Partneri programa Takeover: 3LHD, Agencija 404, Infinum, Leapwise, VMD
Sponzori i donatori: Erste banka, Adris grupa, Večernji list, Go2Digital, HRT, Zbirka Vujičić, Anonimni filantrop
Glavni medijski partneri: Večernji list i HRT
Medijski partneri: Grazia, VIZKULTURA, Yammat FM, Radio Student, Kulturpunkt, Kulturflux

Sufinancira Europska unija – CREA-CULT-2023-COOP. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih. [Broj projekta: 101128499]. Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost HDLU i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije