Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Novo ruho Zlatarova zlata kao autentičan kulturni suvenir

zlatarovo zlato
Foto: Mondo.hr
PR
Autor
PR članak
02.06.2016.
u 11:44

Licitarsko srce, Šestinski kišobran, Lenuzzijeva potkova, Zagrebačka katedrala, Crkva sv. Marka i uspinjača samo su neki od simbola Grada. Zlatarovo zlato! Saznajte zašto.

„Iznosim pred tebe, prijatelju hrvatske knjige, malenu sliku burne naše davnine“. Tako se najhrvatskiji, najzagrebačkiji i najplodniji pisac 19. stoljeća odlučio obratiti svojem čitatelju u prvoj rečenici predgovora Zlatarova zlata, nadajući se da će povećati čitateljsku naklonost i približiti hrvatsku književnost puku.

Jedan jedini, August Šenoa

Pišemo o čovjeku kojega se smatra istinskim tvorcem moderne hrvatske književnosti, autoru prvog pravog hrvatskog povijesnoga romana, uzoru čiji se model pisanja proučava i oponaša i danas te osobi koja je dobila i svoje razdoblje u hrvatskoj književnosti. 

Uz šaroliko stvaralaštvo inspirirano uglavnom nacionalnim temama i suvremenim događajima, središnje mjesto njegova stvaralaštva zauzimaju ipak povijesni romani. Njegov vjerojatno najpoznatiji roman je Zlatarovo zlato, djelo temeljeno na povijesnim činjenicama koje prati ljubavna priča dviju neprijateljskih strana.

Zagreb kroz Šenoino oko

Radnja je smještena na poznate zagrebačke lokalitete te vas tako poziva da obiđete sve te ulice i trgove, zamislite prizore pod Kamenitim vratima, kušate pikantne paprenjake, a tko zna, možda se i zaljubite.

Na taj način najbolje možete upoznati grad u kojem boravite, njegove skrivene kutke i znamenitosti. Kula Lotrščak, najkraća funkcionalna svjetska uspinjača, Manduševac, Maksimir, Grički top ili Mirogoj, čemu god da date priliku, neće vas razočarati.

Kamenita vrata, jedna od lokacija koja se spominje i u Zlatarovom zlatu, danas su jedini ostatak utvrde kojom je bio opasan Gradec. U velikom požaru koji je izbio 31. svibnja 1731. godine, slika Majke Božje od Kamenitih vrata nađena je neoštećena usred vatre i pepela te je proglašena zaštitnicom Grada, a danas se taj dan slavi kao Dan grada Zagreba.

 

Želite li posjedovati jedinstven suvenir, Mondo.hr vam donosi svojevrstan simbol grada Zagreba u novom, zlatnom ruhu - knjigu Zlatarovo zlato.

Igra simbola skrivenih u početnim slovima imena (Au)gusta Šenoe, „uklesanih u zlatnu polugu“ na naslovnici knjige, diskretno nam otkriva svijet Šenoine „zlatne groznice“ i potiče na traganje za drugim zlatom u romanu. Želite li pokloniti vrijedan dar nekome tko ne govori hrvatski, knjiga je dostupna i na engleskom jeziku.

Želite prijaviti greške?