Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radovi kreću

Obnova muzeja u Zagrebu mogla bi potrajati sve do 2030.

Jurica Galoić/Pixsell
28.12.2022.
u 10:45

Iako ih većina djeluje van matičnih zgrada, kustosi ne odustaju od publike, a u protekloj smo godini mogli posjetiti niz fantastičnih izložbi

Kulturna se scena počinje oporavljati od udarca koji joj je zadala pandemija, ali proces obnove brojnih zagrebačkih muzeja teško pogođenih potresom, tek započinje. Službene ćemo brojke o posjećenosti saznati početkom nove godine, no s obzirom na niz velikih i važnih događanja, ali i trud trenutačno zatvorenih muzeja da javnosti ostanu dostupni, možemo se oprezno nadati dobrim vijestima.

Muzej Mimara preselio je uoči obnove skoro 3800 umjetnina u privremenu čuvaonicu, a odobrena su mu sredstva od 150 milijuna kuna iz EU fondova. Ako će sve ići po planu, mogao bi se otvoriti već na ljeto 2024. Radovi su u punom jeku od kraja prosinca 2021. i u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, za čiji je projekt obnove osigurano više od 118 milijuna kuna, a završetak je predviđen za kraj iduće godine. Počeli su radovi i na konstrukcijskoj obnovi Palače HAZU u Zagrebu koji bi trebali završiti do lipnja 2024. godine, a za koje je Ministarstvo kulture i medija osiguralo 84.3 milijuna kuna. Za zaštitu umjetnina iz Strossmayerove galerije Ministarstvo je osiguralo 1.9 milijuna kuna, a za umjetnički inventar gotovo 600 tisuća kuna. Obnavljati se počeo i kompleks Gliptoteke HAZU, radovi su ukupne vrijednosti 147 milijuna kuna, a dovršetak se planira do kraja 2026.

Muzej za umjetnost i obrt na kraj obnove koja će koštati 40-ak milijuna eura čekati će nažalost do 2030. godine, ali rad su nastavili gostujućom izložbom u Muzeju antičkog stakla u Zadru te objavom više monografija. Hrvatski povijesni muzej obnovom će riješiti i svoj problem s manjkom prostora, te uz svoju staru gornjogradsku lokaciju djelovati u dosadašnjem prostoru Hidrometeorološkog zavoda. Za obnovu prve palače osigurano je više od 34 milijuna kuna, a za drugu više od 50 milijuna.

Nije u 2022. sve bilo ni tako crno: vidjeli smo niz fantastičnih događanja u MSU, čija je posljednja ovogodišnja izložba retrospektiva jednog od najslavnijih živućih slikara Seana Scullyja, a do kraja veljače otvorena je i velika izložba južnokorejskog pionira videoarta Nama Junea Paika.

Veliku je obljetnicu proslavila i Galerija Klovićevi dvori s dvije spektakularne izložbe: u suradnji s Muzejem grada Rijeke postavili su izložbu “Klimt u Rijeci – ljubav, smrt, ekstaza”, a nastavili su i ciklus Vlaha Bukovca, izložbom “Korijeni i krila”.

Na kraju ove godine posebno nas je razveselila i vijest da su radovi našeg velikog umjetnika Zlatka Kesera uvršteni u zbirku bečke Albertine, čime je i hrvatska umjetnost napokon dobila svoje zasluženo mjesto u kolekciji tog legendarnog muzeja! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije