Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 92. GODINI

Umrla dobitnica Nobelove nagrade za književnost Alice Munro

THE CANADIAN PRESS 2013-12-10
Foto: Chad Hipolito
1/2
14.05.2024.
u 18:44

Mediji pišu da je Munro patila od demencije posljednjih desetak godina.Objavila je više od deset zbirki kratkih priča i dobila je Nobelovu nagradu za književnost 2013.

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost, kanadska spisateljica Alice Munro, umrla je u ponedjeljak u dobi od 92 godine, objavili su u utorak mediji. Izvrsno oblikovane priče o ljubavima, ambicijama i mukama žena iz malog grada u njezinoj rodnoj zemlji, učinile su Alice Munro globalno priznatom majstoricom kratke priče.

Mediji pišu da je Munro patila od demencije posljednjih desetak godina.Objavila je više od deset zbirki kratkih priča i dobila je Nobelovu nagradu za književnost 2013.

Njezine priče istražuju seks, čežnju, nezadovoljstvo, starenje, moralne sukobe i druge teme ruralnog okruženja pokrajine Ontario gdje je živjela i s kojima je bila blisko upoznata. Bila je vješta u potpunom razvijanju složenih likova unutar ograničenih struktura kratke priče.

Često ju uspoređuju s Antonom Čehovim, ruskim majstorom kratke priče iz 19. stoljeća, što je istaknula i Švedska akademija dodjeljujući joj Nobelovu nagradu. Munro je dobila i nagradu Booker 2009. i dvaput nagradu Giller, najprestižniju književnu nagradu u Kanadi.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije