Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sedamnaesta dodjela uz TV prijenos u zagrebačkom HNK

Zagrebačkim kazalištima opet većina nagrada

HNK
Marko Lukunić/Pixsell
25.11.2009.
u 00:21

Na sceni HNK bilo je i živih pitona i zečeva, a publiku je oduševila pjevačka i glumačka energija Renate Sabljak.

Zagrebačka kazališta ponovno su osvojila većinu nagrada hrvatskoga glumišta koje su dodjeljivane sedamnaesti put. Dobro je prošao “Zagrebački pentagram” ZeKaeMa koji je proglašen najboljom dramskom predstavom, a za njezinu režiju nagrađen je Paolo Magelli.

Komedija se potvrdila i kao dramsko kazalište jer je Vid Balog nagrađen za glavnu mušku ulogu u “Dobrom vojaku Švejku”, a Damir Lončar za sporednu ulogu u istoj predstavi.

I intendantica HNK Ana Lederer trlja ruke jer je “harala” u baletu i operi. Njezin “Orfej” najbolja je operna, a “Pepeljuga” najbolja baletna predstava.

Najbolja glavna ženska uloga je Judite Franković u “Judith French”, najbolja lutkarska ili dječja predstava je “Ne, prijatelj” kazališta Trešnja, najbolji scenografi su (redatelj) Ozren Prohić i Marta Crnobrnja u “Orfeju”, a kostimografkinja Doris Kristić u HNK-ovoj predstavi “I konje ubijaju, zar ne?”.

Naj dirigent je veteran Nikša Bareza, najbolji koreograf Staša Zurovac za riječki “Proces”, najbolja je operna pjevačica Martina Zadro za “Crux dissimulatu”, a pjevač Tomislav Mužek za splitskog “Fausta”. Najbolja baletna ženska uloga je ona Pavke Mikolavčić za zagrebačku “Pepeljugu” i “Vragolastu djevojku”, a muška Aydara Valeeva za splitske balete.

Kod mladih opernih umjetnika nagrađen je Domagoj Dorotić za bijenalsku “Crux dissimulatu”, a kod baletnih Petra Vargović za “Pepeljugu”.

Ivana Soldo nosi nagradu za mladu umjetnicu u drami za osječko-sisačku predstavu “Završnica”, a Amar Bukvić za histrionsku predstavu “Djeca sa CNN-a” koju je posvetio srebreničkim žrtvama.

U Osijek ide i nagrada za glumu u lutkarskim i dječjim predstavama, i to Mariji Kolb za “Pippi Dugučarapu”, a Saša Anočić najbolji je glumac, i to u predstavi “Ne, prijatelj”. Veteranka Marija Kohn primila je nagradu za radiodramu “Gospođa Kuni i gospodin Bućko”, a Davor Žmegač nagrađen je za režiju TV serije “Tužni bogataš”.

Dubrovačka glumačka legenda Miše Martinović primio je nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti za ulogu Nike u predstavi “Na taraci” s Ljetnih igara i rekao da dolazi iz grada u kojem nema ni ansambla ni repertoara...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije