Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aktivni odmor

Aranžmani koji uključuju berbu sve popularniji

berba mandarina
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
01.10.2012.
u 18:00

Turisti iz prve ruke doznaju o uzgoju, vrstama, berbi i preradi plodova. Ribarima pomažu izvlačiti mreže, a onda čiste svježu ribu i pripremaju je

– Ovo je izvanredan doživljaj, drago nam je da smo za boravka u Hrvatskoj imali prilike uživo vidjeti maslinike, kušati vaše sjajno ulje, ali i okušati se u berbi maslina koja, moram priznati, nije ni jednostavna ni lagana. Uzme li se u obzir da samo u Istri valja obrati milijun stabala maslina koliko ih ovdje, doznali smo od našeg domaćina, imate, posla je zaista puno – ispričao je svoje dojmove švicarski turist kojeg smo s grupom od pedesetak sunarodnjaka susreli u maslinicima nadomak Taru, gradiću smještenom između Poreča i Novigrada.

Obilazak plantaža

Onamo su stigli organizirano na poludnevni izlet u organizaciji turističke agencije koji je osmišljen tako da ih u masliniku dočekaju lokalni glazbenici koji ih, nakon marende od domaćih specijaliteta, kratkog predstavljanja i edukacije, prate tijekom berbe.

Da su aranžmani koji uz smještaj uključuju i obilazak plantaža sve popularniji, govori i iskustvo Jagode Božić iz novigradskog pansiona i restorana Kolo koja kaže da su vikend-pakete za turiste pripremili prema kalendaru berbe.

– Počinjemo od proljeća sa sezonom šparoga, a završavamo u kasnu jesen s maslinama. U međuvremenu goste vodimo na berbu lavande, grožđa, gljiva... Njima je to poseban doživljaj jer iz prve ruke doznaju o uzgoju, rekreiraju se, a mi se potrudimo da ih dobro ugostimo i nahranimo. Najčešći su nam gosti Talijani i Nijemci, a mnogi od njih se vraćaju i postali su naši stalni gosti u pansionu – kaže domaćica Kola te dodaje kako je cijena aranžmana koji počinje večerom dobrodošlice u petak, a završava ručkom u nedjelju oko 45 eura za osobu po danu.

– Dojmovi su vrlo dobri iako cijeli dan provedu u berbi s grabljicama u ruci, a preporučuju nas prijateljima koji dolaze i žele odmor izvan sezone. Ovakav vid ponude njegujemo već četvrtu godinu zaredom – kaže domaćica Božić.

Pojedu puno voća

Slično kao i Istri, i dolina rijeke Neretve i njeno plodno tlo te nasadi mandarina postali su posebna turistička atrakcija otkad su domaćini turiste angažirali u berbi. Ljubiteljima mandarina, egzotičnih i mediteranskih biljaka, čistoga zraka i blage jesenske klime ovo je doživljaj za pamćenje.

– Neretva očarava, a domaćini su zaista iskreno topli i srdačni. Nemaju od nas neke velike koristi jer dobar dio voća pojedemo, no zabavno je, edukativno i rekreiramo se – rekle su nam beračice iz Čakovca koje će i ove godine u hrvatsku Kaliforniju, a izlet će proširiti i posjetom Međugorju.

Među brojim turistima, posebno strancima, popularno je i ribarenje. Izleti koćom koji počinu u zoru prilično su posjećeni, no više tijekom ljeta doli u jesen. Ovakvi aranžmani uključuju ozbiljan rad jer ribarima treba pomoć pri izvlačenju mreža, ali i jedinstven doživljaj čišćenja i pripreme te kušanja ribe koja je netom ulovljena.

>>Uređeni konjščinski Stari grad bit će pravi raj za turiste

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije