Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olakšajte si

Borite se s nesanicom? Ove prirodne napitke liječnici savjetuju prije spavanja

Shutterstock
26.07.2021.
u 07:00

Žižula je već dugo cijenjena zbog sposobnosti da ublaži stres i poboljša kvalitetu sna, a dr. Rountree kaže da vas ta nježna voćka neće 'onesvijestiti', ni uzrokovati mamurluk sutradan

Napitci koji sadrže kofein i velike količine šećera mogu, pogotovo ako se piju netom prije spavanja, uzrokovati nesanicu, a manjak sna usko je povezan s debljanjem i pojačanom žudnjom za hranom, hormonalnim promjenama, lošim raspoloženjem te porastom razine šećera u krvi.

Za razliku od spomenutih napitaka koji se nikako ne preporučuju prije spavanja, postoje i pića koja imaju potpuno suprotan učinak pa osim što mogu poboljšavaju san jačaju i mišiće, reguliraju razinu šećera u krvi, te ubrzavaju sagorijevanje masnoća u tijelu.

1. Zlatno mlijeko

Foto: Shuttershock

Autor i stručnjak za spavanje dr. W. Chris Winter objašnjava da svoju 'zlatnu' boju ovo mlijeko dobiva iz kurkume koju sadrži, a njegove su dobrobiti, kaže, brojne.

- Čim ga okusite, osjetiti ćete kako zlatno mlijeko smiruje um i tijelo i 'poziva' na opuštanje - rekla je neurologinja dr. Kulreet Chaudhary za Mind Body Green.

2. Čaj od kamilice

Foto: Shuttershock

Kamilica je poznata po svojim umirujućim svojstvima, a Winter i Chaudhary ga preporučuju jer sadrži apigenin, kristalni biljni fitonutrijentni spoj koji se veže na receptore mozga i pomaže da se opustimo. Istraživanja su potvrdila da kamilica pomaže u spavanju, a ima i analgetska svojstva. 

3. Čaj od žižule (kineske datulje)

Foto: Shuttershock

Žižula je već dugo cijenjena zbog sposobnosti da ublaži stres, poboljša kvalitetu sna i općenito pomaže zdravlju organizma, a liječnik integrativne medicine dr. Robert Rountree kaže da je kod te voćke izvrsno što je nježna i neće vas onesvijestiti, niti će sutradan uzrokovati jutarnji mamurluk-

- Zbog tih je svojstava žižula glavni sastojak mnogih prirodnih lijekova za spavanje i smirenje - rekao je Rountree.

Na Kurban Bajram udruga Humanity First podijelila 1.170 kg mesa potrebitima

1/6

4. Čaj od ashwagandhe

Ako vam stres remeti spavanje, pokušajte se opustiti s ovom popularnom Indijskom adaptogenom biljkom koja je na Azijskom kontinentu poznata već stoljećima.

- Između ostalog, ashwagandha sadrži acid-stearic-glikozide i druge spojeve koji na organizam djeluju smirujuće - kaže Stephenson, dodajući da je ashwagandha tradicionalni lijek u ayurvedskoj medicini, odličan za mnogo toga, pa i ublažavanje stresa.

5. Čaj od valerijane

Foto: Shuttershock

Čaj od valerijane još je jedan popularan napitak za smirenje, a Stephenson kaže da valepotrijati i seskviterpeni koje sadrži djeluju kao prirodni sedativi.

6. Sok od višnje

Winter prije spavanja preporučuje i sok od višnje koja ima snažna protuupalna svojstva.

- Kad se pije prije spavanja, ovaj sok dokazano poboljšava i trajanje i kvalitetu sna kod muškaraca i kod žena - rekla je.

Prirodni trikovi protiv uboda komaraca: Koristite talog kave, limun, ružmarin...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije