Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kreativnost kod djece

Donosimo pet razloga zašto je dobro da se djeca poistovjećuju s omiljenim likovima

UHU
Foto: Shutterstock
1/3
19.09.2023.
u 14:19

Popularni likovi iz crtića, igrica i bajki neizostavan su dio dječje svakodnevice, mnogi se klinci bude s njima, odmaraju se tijekom dana, ali i prije spavanja imaju želju i potrebu pogledati avanture svojih omiljenih junaka. Evo načina kako uz omiljene junake potaknuti kreativnost kod djece

Iako biste možda pomislili na prvu da gledanje crtića i poistovjećivanje s raznim omiljenim dječjim likovima nije najbolji način kako djetetu ispuniti vrijeme, kroz ovu aktivnost klinci zapravo mogu učiti o svijetu oko sebe, o vlastitim emocijama, o problemima i preprekama, koje se mogu pojaviti u različitim situacijama, razvija im se mašta i kreativnost, ali se uče i odgovornosti. Psiholozi i pedagozi ističu da okolina, primjeri koje djeca vide i stvari koje promatraju, konstantno utječu na njihovo kasnije ponašanje, a crtići se mogu koristiti u različitim kontekstima, kod kuće ili u školi, i djeci približiti razne životne situacije i olakšati im razumijevanje svijeta koji ih okružuje. Također, kroz igru i likove, koji predstavljaju određene etičke vrijednosti, djeca se uče i komunikaciji, ali im se razvija i empatija dok promatraju situacije kroz koje prolaze njihovi omiljeni junaci.

Likovi iz crtića govore pozitivne životne poruke

Djeca uče od prvoga dana svog života, a već u dobi od godinu dana u stanju su učiti iz crtanih filmova i priča. Kroz igru likova i izmjenjivanje raznih situacija ulaze u svijet apstraktnih ideja, razvija im se pamćenje, motiviraju se na pozitivno ponašanje i navikavaju se na vizualni način učenja. Disneyjevi filmovi, na primjer, kombiniraju zabavu sa životnim lekcijama o ljubavi, prijateljstvu, borbi dobra i zla, govore o smrti i gubitku te o važnosti obitelji i odnosa.

Moderni Disneyjevi filmovi prikazuju obitelj kao skup raznolikih pojedinaca, što dijete uvodi u svijet prihvaćanja različitosti i poštovanja nekih drugih kultura. Kontekst ljubavi izlazi iz područja romantičnih odnosa, a primjer je crtić “Snježno kraljevstvo” koji veliča snagu ljubavi između obitelji, braće i sestara.

Dok su u početku Disneyjeve princeze bile ograničene na brigu o fizičkom izgledu, obavljanje kućanskih poslova i pronalaženje idealne ljubavi, sada su one znanstvenice, heroine, borci za pravdu i avanturistice.

Pet razloga zašto je dobro da se djeca poistovjećuju s omiljenim likovima

1. Poistovjećivanje s omiljenim likovima pozitivno utječe na razvoj jezičnih, kognitivnih, socijalnih vještina, ali jednako tako djeca razvijaju svoju osjetilnu percepciju, bolje razumiju emocije, otkrivaju nove vrijednosti i otkrivaju svoje talente imitirajući likove.

2. Uživljavanjem u svijet likova, djeca se oslanjaju na različite osjetilne organe, a mozak uči samostalno povezivati pojmove sa stvarnošću, što dovodi do boljeg prepoznavanja i fokusirane pažnje.

3. Promatrajući likove i njihove interakcije, djeca sagledavaju odluke, koje likovi donose, ali i posljedice tih odluka. Na taj način i sami počinju prihvaćati odgovornost za vlastito ponašanje.

4. Kroz poistovjećivanje s popularnim likovima djeca mogu otkriti nove strasti i talente te ih kasnije koristiti u drugim kontekstima.

5. Razvija im se kritičko i analitičko razmišljanje.

Foto: Shutterstock

Igra s omiljenim likovima

Poistovjećivanje s popularnim likovima iz crtića i igrica vrlo je često kod djece i gotovo da nema djevojčice koja “nije bila” Snjeguljica, Barbie ili Elsa ili dječaka koji nije bio Spiderman, Batman ili Super Mario. Stručnjaci kažu kako se poistovjećivanjem s popularnim likovima djeca mogu osloboditi mnogih napetosti, strahova, neugodnih emocija, mogu doživjeti emocionalno rasterećenje i olakšanje. Bez obzira jeste li roditelj, djed ili baka, odvojite trenutak, odaberite crtić s najmlađima, uđite u svijet priča, zanimljivih likova i fantazije te se družite sa svojim djetetom. Teme i likovi mogu biti odličan temelj za razgovor o važnim životnim pitanjima, ali i način da dijete proživi emocije i razvija kreativnost i maštu. Igra uloga s omiljenim likovima iz crtića može biti zabava za cijelu obitelj, a dijete može samo stvoriti svoju priču.

Uživajte u zajedničkim kreativnim trenutcima

Foto: UHU

Poistovjećivanje s likovima iz crtića i igrica možete iskoristiti i za poticanje i razvoj kreativnosti kod djece. UHU slagalice od papira sa likom omiljenog Mario Karta oduševit će djecu, a izrađujući ih zajedno, uživat ćete u kreativnim i zabavnim trenutcima. Zajedno s vašim mališanima izraditi možete Mario Kart označivač stranica, stazu za pikule, igru pamćenja, držač za olovke. Sve što trebate napraviti je preuzeti željeni PDF, isprintati ga na običnom papiru, izrezati dijelove i uz UHU ljepilo složiti i zalijepiti prema uputama. Dobra zabava, uzbudljiv kreativni proces tijekom kojeg se razvijaju mašta, motorika, ali i emotivna inteligencija su zajamčeni, a dijete će biti oduševljeno vremenom koji ćete provesti zajedno u stvaranju korisnih kreacija.

Sadržaj donosimo u suradnji s brendom UHU

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije