Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ginekologinja upozorava na rastući zdravstveni problem u Hrvatskoj – neplodnost kod parova

dr. med . spec. Lovorka Vidović Gajger
Foto: Croatia Poliklinika
1/3
07.05.2024.
u 15:47

Žene često osjećaju određenu nelagodu i stres prije odlaska na ginekološke preglede, što je posebno izraženo kod adolescenata i mladih žena koje se prvi put susreću s tim iskustvom. Međutim, važno je shvatiti da su upravo redoviti ginekološki pregledi ključni za očuvanje i unaprjeđenje ženskog reproduktivnog zdravlja te da se mnogi problemi mogu uspješno liječiti ako se otkriju na vrijeme. Upravo zbog toga, važno je da pacijentice i ginekolozi uspostave međusobni odnos pun povjerenja, osjećaja sigurnosti i razumijevanja.

„Pristup ginekologa prema pacijentici, razgovor zbog uspostavljanja kontakta i povjerenja smanjuje strah od pregleda, a tome uvelike pridonose i suvremena medicinska oprema, što potvrđuje tisuće naših zadovoljnih pacijentica. Na ovaj se način žene pri pregledu relaksiraju, mišići se opuštaju te se smanjuje osjećaj boli i napetosti. Vrlo je važno žene prilikom pregleda savjetovati i educirati o reproduktivnom zdravlju. Nakon takvog pristupa brojne žene shvate da ginekološki pregled 'nije ništa strašno' te dobiju volju doći i slijedeći puta. Takvo ponašanje prihvate kao rutinu, obavezu da se pregledaju jedanput godišnje, a to je ujedno i najbolja preventiva“, objašnjava Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije, subspec. fetalne medicine i opstetricije iz Croatia Poliklinike u Zagrebu.

Dr. med. Vidović Gajger ističe da je sve veći zdravstveni problem neplodnost kod parova koji žele osnovati obitelj, posebno u razvijenim zemljama, gdje statistički gledano svaki šesti par ima takvih problema. Stoga je, osim redovitih preventivnih ginekoloških pregleda, za reproduktivno zdravlje važno smanjiti unos rafinirane hrane bogate masnoćama i ugljikohidratima, kao i gaziranih napitaka. Prekomjerna konzumacija crvenog mesa također bi trebala biti smanjenja.

Uvođenje prehrane bogate vlaknima, redovito konzumiranje svježeg voća i povrća te unos esencijalnih masnih kiselina, poput onih koje se nalaze u ribi i orašastim plodovima, ključni su za unos vitamina i minerala potrebnih za optimalno reproduktivno zdravlje. Također, vrlo je važno redovito se baviti tjelesnom aktivnošću i boraviti na svježem zraku kako bi se poboljšalo opće zdravlje, a ne smije se zanemariti ni pronalazak metoda za smanjenje svakodnevnog stresa.

Foto: Croatia Poliklinika

Siguran odabir za žensko zdravlje

Croatia Poliklinika je gotovo dva desetljeća prepoznata kao vrhunska zdravstvena ustanova koja kroz svoju stručnost i širok spektar usluga ostaje prva opcija za mnoge koji traže najkvalitetniju medicinsku skrb u Hrvatskoj. Danas Croatia Poliklinika djeluje u osam regionalnih centara – u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Koprivnici, Osijeku, Varaždinu i Zadru, a njezin tim uključuje vodeće stručnjake iz 22 različita medicinska područja.

Osim toga, Poliklinika je među liderima i po korištenju najsuvremenijih tehnologija za dijagnostiku i liječenje, što potvrđuje i značajan godišnji rast broja obavljenih pregleda i zadovoljnih korisnika Također, na preglede se čeka minimalno, a pacijenti se mogu naručiti telefonski, mail-om ili osobnim dolaskom u jednu od Poliklinika.

Više informacija o Croatia Poliklinici i uslugama možete pronaći ovdje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije