Scott Nash osnivač je i vlasnik tvrtke ''Mom's Organic Market'', lanca hranom koji ima 19 trgovina diljem Sjeverne Amerike. Odlučio se jesti "pokvarenu" hranu godinu dana kako bi dokazao da rokovi trajanja apsolutno ništa ne znače.
– Pojeo sam jogurt kojem je istekao rok trajanja. Izgledao mi je i mirisao dobro. Rok mu je prošao prije čak 6 mjeseci, pa sam pomislio da nešto ovdje nije u redu. Onda sam to počeo raditi s mesom, jajima, mlijekom – kazao je Nash.
Nakon toga odlučio se za jednogodišnji eksperiment jer smatra da dosta hrane propada upravo zbog rokova trajanja. Istraživanje iz 2016. godine otkrilo je kako 84% potrošača baca hranu nakon što prođe rok trajanje označen na ambalaži.
– Ako želite smanjiti problem bacanja hrane, najlakši je način da pametno kupujete hranu. Rokovi trajanja ne garantiraju sigurnost hrane te su zbunjujući. Ima ih toliko mnogo da mislim da su u najmanju ruku kaotični.
Nash smatra da je sistem rokova trajanja zastario.
– Mišljenja sam kako proizvođači stavljaju te datume tek tako, a oni obično nemaju nikakve veze sa stvarnošću, kvalitetom ili sigurnošću. Nakon što bacimo proizvod, kupit ćemo novi, što pridonosi profitu njihove korporacije. Mislim da bi se problem bacanja hrane mogao jednostavno riješiti novim sustavom označavanje isteka toka trajanja – zaključio je Nash.
Covijek je u pravu. Rokovi trajanja su napisani iz dva glavna razloga. Prvi je da se proizvodjac osigura od event. moguce tuzbe potosaca. Drugi je da potrosac koji je kupio robu baci "pokvarenu" kojoj je istekao datum vaznosti i kupi ponovo to isto u ducanu. Zamislie cak i sol ima rok trajnosti, a naslage kamene soli su stare nek. mil. godina. Priroda nas je obdarila njuhom, vidom i okusom. Ako je nesto ukusno, dobro izgleda i ne smrdi - vjerojatno je i jestivo (pazite na izuzetke).