Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Falsificira se sve

Inspektori zaplijenili krivotvorine vrijedne 1,7 milijuna kuna

Louis
Foto: Arhiva
1/3
27.08.2010.
u 12:31

Na golemoj tržnici u Kini prodaju se dugmad, patentni zatvarači, etikete s logom pojedinih modnih brendova koje samo treba zašiti na odjeću. Kupuje se na veliko.

Dugmad, patentni zatvarači, etikete s logom pojedinih modnih brendova koje samo treba zašiti na odjeću... Asortiman je to koji se na golemoj zatvorenoj tržnici u Guandongu najnormalnije, legalno prodaje.

Iz cijelog svijeta dolaze ljudi i kupuju na veliko – o iskustvu svoga posjeta Kini govori Erika Popović, predsjednica Plavog vala, udruge za zaštitu potrošača Šibensko-kninske županije. Ti se detalji ušiju na robu koju prodaju na tržnicama, gdje kupci uglavnom i ne očekuju da je riječ o originalima nego, kaže Popović, zavaravaju sami sebe.

Zakon o žigu

No riječ je o krivotvorinama, proizvodima koji su neovlašteno označeni tuđim zaštićenim žigom, pa se njihovim stavljanjem u promet krši Zakon o žigu u prometu robom. Osim na štandovima, krivotvorine se mogu naći i u prodavaonicama, a osim savjesnih pojedinaca, takvo što prijavljuju i ekskluzivni zastupnici pojedinih brendova.

– Prijavljujemo sve “lažnjake” koje uočimo, naše su prodavačice educirane i znaju objasniti kupcima razliku između originala i lažnjaka, a to se vidi po skrivenim oznakama, kvaliteti materijala i izdržljivosti proizvoda – kažu u jednom od zastupništava poznate modne marke.

– Kupila sam djetetu Benetton majicu za koju sam odmah i mislila da nije original, zbog cijene i mjesta prodaje. Naravno da se nakon dva pranja to i pokazalo, majica se odmah rastegnula i ofucala – iskustvo je majke jedne desetogodišnjakinje.

Nike, Lacoste, Boss, Dolce&Gabanna, Puma, Hello Kitty, Luis Vutton, Rayban, Winx, Fifi i cvjetno društvo, UGG, Gucci, nogometni dresovi HNS-a... među zaplijenjenim su “lažnjacima”. Ekskluzivni zastupnici i vlasnici licence takve “lažnjake” odmah prijavljuju policiji i Državnom inspektoratu.

Međutim, ne krivotvori se samo tekstil nego i obuća, kožna galanterija, parfemi, satovi, remeni, sunčane naočale, kava, alkoholna i bezalkoholna pića, lijekovi, prehrambeni proizvodi, dječje igračke, autodijelovi, sredstva za čišćenje, toaletni papir, upaljači, alkoholna pića, sokovi, napici, olovke...

Krivotvori se apsolutno sve, a zemlje podrijetla krivotvorenih proizvoda najčešće su Kina, Turska, Tajland ili posredno Italija, Njemačka, Francuska i V. Britanija.

Alergije, kancerogeno...

Dok od nekih krivotvorina ne prijeti opasnost za zdravlje, mnoge su rizične.

– Kupnjom krivotvorina, prehrambenih proizvoda, lijekova, dječjih igračaka, autodijelova, pa i parfema, za koje stručnjaci upozoravaju da nemaju jamstvo na testiranje od mogućih alergijskih reakcija, kupci riskiraju opekline i druge štetne posljedice od neprovjerenih sastojaka. Opasne za zdravlje su i krivotvorene sunčane naočale s obzirom na to da ne odgovaraju zahtjevima za osobnu zaštitnu opremu – upozoravaju iz DIRH-a. Nisu, međutim, ni odjeća ni obuća bezazleni, pa ni namještaj ako se pri njihovoj izradi koriste sastojci koji mogu izazvati neželjene posljedice. Primjerice, to su kancerogena azo bojila ili dimethyl fumarate (DMF), vrlo opasan alergen u obući i namještaju.

Inspekcijski nadzor

Tijekom 2009. i prve polovice 2010. godine gospodarski su inspektori Državnog inspektorata kontrolirali primjenu Zakona o žigu u 3724 slučaja. Iz tih je kontrola proizašlo 366 optužnih prijedloga i zaplijenjenih krivotvorina vrijednih 1,7 milijuna kuna.

Komentara 3

Avatar guten_tag
guten_tag
17:04 27.08.2010.

ma kakav original , to je prijevara samo da se pokupi novac od malograđana i primitivaca . kako se može prodavati npr. polo majica po cijeni od osamsto kn kad ne vrijedi više od pedeset . isto tako ne treba zanemariti robovski rad u mnogoljudnim zemljama , čak i djece, na proizvodnji tih poznatih marki. plaća im je niti stotinjak dolara mjesečno (100 $ )

Avatar Časna seka
Časna seka
14:08 28.08.2010.

Pa što onda, i Mirjana Sanader ima lažnu Hermesicu.

FE
Felicijen
17:10 28.08.2010.

Najbolje je kad ženska na Hreliću od ciganke kupi torbu \"Luis Vutton\" za pedeset kuna i onda se žali kako je prevarena i da to uopće nije original?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije