Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Višestruka korist

Jedete bananu, a bacate koru? Nakon ovoga vjerojatno više nećete

banana
Foto: Shuttershock
1/4
22.10.2015.
u 07:00

Kora od banane odličan je saveznik u mršavljenju, a u sebi sadrži i triptofan, ključnu supstanciju za proizvodnju hormona sreće koji regulira naše raspoloženje

Drugi put kad odlučite pojesti bananu zasigurno neće tako olako baciti u otpad njezinu koru. Naime, iako mnogi to ne znaju, kora banane korisna je kao i sama voćka.

Bogata je nutrijentima, vitaminima i antioksidansima koji pomažu kod mršavljenja i popravljaju vaše raspoloženje, piše Daily Mail.

Kora koju ste do sada smatrali otpadom pomaže i u reguliranju probave te djeluje na opće poboljšanje cijelog organizma. – Kora banane bogata je vitaminima B6 i B12, vitaminom A, vitaminom C, magnezijem i kalcijem, a u sebi sadrži i vlakna i proteine – kaže nutricionistica Laura Flores.

Vitamin A  pomaže u održavanju zdravih zubiju, kosti i mekih tkiva dok vitamin B povoljno djeluje na imunosustav i sprečava nastanak neuroloških i kardioloških bolesti. Ovaj vitamin također regulira razinu šećera u krvi i na taj način može poboljšati vaše raspoloženje. Nadalje, vitamin B odličan je izvor antioksidansa koji potiču metabolizam i zbog toga može biti koristan kod mršavljenja. Tome pridonosi i činjenica da kora od banane u sebi nema dodatnih kalorija i da je odličan izvor vlakana pa omogućuje da se dulje osjećate sitima.

Osim što je odličan saveznik u borbi protiv viška kilograma, kora banane pomaže i kod podizanja raspoloženja jer sadrži triptofan, ključnu supstancu za proizvodnju serotonina, poznatijeg kao hormona sreće,  koji svojim lučenjem pruža osjećaj zadovoljstva. Razina serotonina u mozgu također može utjecati i na kvalitetu sna, a što ga je više u organizmu, manje je vjerojatno da ćete imati problema sa spavanjem. 

Nutricionisti savjetuju da koru banane stavite u svoj smoothie ili je pak konzumirate kuhanu ili pečenu. Ipak, budite sigurni da su banane organskog uzgoja i da nisu špricane pesticidima jer u tom slučaju kora banane može vam donijeti više štete nego koristi.

>> Jeste li znali da banana spašava vašu kožu? Donosimo recepte za pet maski za lice

>>Što je zdravije? Čokolada ili čips, banana ili jabuka, običan ili voćni jogurt?

Komentara 42

Avatar possibilis
possibilis
08:02 22.10.2015.

Jer u hrvatskoj eko banane rastu na svakom uglu. Bravo Mia, cestitke tebi i uredniku/ci. Prije nekoliko godina jedna je gospodja na Dolcu izazivala podsmjeh: "Ekooo bananeee! Domace, vrgorackeee!" Moram primjetiti jezivu slicnost. Samo sto je gospodja radila manje odgovoran posao. Sukladan svojim kapacitetima.

KE
kermitovo
08:02 22.10.2015.

Dakle banane iz organskog uzgoja ne postoje! Jer da se banane ne prskaji pesticidima i to 27! (Dvadesetsedam) puta godišnje, ne samo da bi se izgubio urod vec bi cijele plantaže banana propale.

Avatar ludi kekec
ludi kekec
09:09 22.10.2015.

dakle ovo je prestrašno - savjetovati ljudima da jedu koru od banane - voća koje je najtretiranije raznim kemikalijama od sveg voća na svijetu!!! što zamišlja ova novinarka - kako banane stižu do kupaca širom svijeta ako nisu dooobro natopljene kemijom da ih održi u dobrom stanju? netretirane banane NE POSTOJE. strava od novinarstva!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije