Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simptomi kao poruka

Jeste li znali da se ovi problemi javljaju zbog loše prehrane? Evo koji su i kako ih prepoznati na vrijeme

Probava
Foto: Shutterstock
1/3
17.03.2022.
u 11:45

Ovih 7 simptoma mogu se javiti kao posljedica neuravnotežene prehrane. Prepoznajte ih na vrijeme i saznajte što predstavlja balansiran unos namirnica

Ako se ponekad probudite mrzovoljni, naduti, ili bez energije, moguće da ste u pravu misleći da je riječ o lošem danu, nedovoljnoj količini sna ili jednostavno, okolnostima. No, ako vam se to događa često, postoji mogućnost da problem leži u onome što jedete. Iako nerijetko posežemo za slasticama i grickalicama, naročito u doba rada od kuće – neuravnotežena prehrana svakako ostavlja tragove u organizmu koji se često ignoriraju, a ne bi trebali. Donosimo vam nekoliko poznatih simptoma koje tijelo šalje kao poruku da je vrijeme za „izmjenu na tanjuru“.

1. Kontinuirani osjećaj nadutosti

Nakon obilnog obroka, često se osjećamo nadutima. To je prirodan proces probave teške hrane u želudcu, pa ga ne registriramo kao nešto što bi nas trebalo zabrinjavati. No, koliko ste često naduti? Ako vas gotovo nakon svakog obroka prati ovaj osjećaj, to je jasna poruka da vam trenutni način prehrane ne odgovara Time samo opterećujete želudac i probavni sustav, a hranjenje organizma nutrijentima, što je osnovna zadaća prehrane, otežano je.

2. Često vas muči zatvor

Konstipacija, opstipacija  ili zatvor najčešći je i najrašireniji simptom loše prehrane. Na njega srećom mnogi reagiraju pravovremeno, pa izmijene svoju prehranu, no, nažalost – samo privremeno dok zatvor ne prođe. Ako vam se ovaj simptom stalno vraća po povratku na stare navike, vrijeme je za promjenu. Zatvor stolice vam poručuje da ne unosite dovoljno vlakana u organizam. Vlakna naime omogućavaju protok tvari kroz crijeva, pa je njihov unos nužan. Može ih se pronaći u voću, povrću, mahunarkama i žitaricama.

3. Prati vas loše raspoloženje

Neugodan dan na poslu, hrpa nagomilanih obaveza ili niz loših dana – Kako god da ste do sad pravdali loše raspoloženje, glavni razlog mogao bi se nalaziti upravo na vašem tanjuru. Nagli prestanak unosa ugljikohidrata, ili smanjena razina šećera u krvi uvelike utječu na negativno raspoloženje. Izreka u zdravom tijelu, zdrav duh doista vrijedi, pa se potrudite unositi one namirnice koje sadrže serotonin.

Foto: Shutterstock

4. Kontinuirani osjećaj gladi

Osjećaj kontinuirane gladi može vas pratiti onda kada prestanete unositi dovoljno nutrijenata u organizam. To će se dogoditi ako budete konzumirali hranu koja će vam ispuniti želudac, ali organizmu dati vrlo malo. Ovaj simptom može se javiti posebno ako ste na dijeti, pa ciljano ne unosite hranu tijekom dana. Tada nerijetko prekršite program dijete tijekom noći, kada naglo posegnete za hranom upravo zbog nedostatka važnih hranjivih tvari. Zato je preporuka da dijetu i izgladnjivanje zamijenite balansiranom prehranom.

5. Nedostatak energije

Kompleksni ugljikohidrati, masti, proteini i vitamini – sve to potrebno je organizmu i nalazi se u uravnoteženom načinu prehrane. Izostankom bilo kojeg od navedenih nutrijenata možete se dovesti do nedostatka životne energije, ili osjećaja mrzovoljnosti. U tom slučaju, preporučuje se povećan unos namirnica koje sadrže željezo, budući da je ono nužno za prijenos kisika putem krvi do svih stanica u organizmu. Na raspoloženje može utjecati i manjak vitamina i omega 3-masnih kiselina. Zato je važno u uravnoteženu prehranu uklopiti namirnice bogate folatima i vitaminom B12 koji pozitivno utječu na raspoloženje.

Foto: Shutterstock

6. Stalne, iznenadne prehlade

Ako često patite od iznenadnih prehlada, posebice onda kada to nije uobičajeno, razlog bi se također mogao nalaziti u vašem tanjuru. Manjak vitamina C koji jača imunitet može dovesti do opće slabosti, pa i čestih prehlada. Isto tako razne dijete i prehrambene restrikcije mogu negativno utjecati na rad štitnjače koja regulira tjelesnu temperaturu. Stoga je potrebno unositi pravilne i uravnotežene namirnice, kako bi imunološki sustav funkcionirao neometano.

7. Suha koža

Koža, kao naš najveći organ, najprije će pokazati nedostatke u prehrani. Suha koža možda može biti stvar genetike ili vremenskih uvjeta, no ako je to nešto što vas prati stalno – opravdanje biste trebali potražiti u načinu prehrane. Osim suhe kože, mogu se pojaviti akne i prištići, što uzrokuje uglavnom nedostatak vitamina A. Ovaj vitamin zaslužan je za zdravlje kože, pa osim prištića i akni, njegov nedostatak može prouzrokovati lomljive nokte, ali i suhoću kože.

Što predstavlja zdravu i uravnoteženu prehranu?

Ponekad pojam uravnotežene prehrane zvuči poprilično nepoznato, a samim time i teško održivo. No, postoje osnovna pravila uravnotežene prehrane:

  • Nastojte održati slijed od pet redovitih obroka i to doručka, jutarnjeg međuobroka, ručka, užine i večere. Izbacivanjem bilo kojeg obroka možete postići suprotan efekt od željenog
  • Doručak zaista jest najvažniji obrok u danu, jer vam on daje energiju. Preskakanjem doručka razina šećera u krvi pada, što će vas u jednom trenutku dovesti do toga da se prejedete bilo kakvom hranom kako biste utažili iznenadni osjećaj gladi. Kako biste ovakav scenarij izbjegli, dovoljno je da za doručak pojedete primjerice jaja, ili poneko voće koje će vam dati energiju za ostatak dana.
  • Međuobrok treba biti nešto jednostavno, a opet hranjivo. Preporučuje se konzumacija voća, a idealno rješenje mogu biti i bademi, te drugi orašasti plodovi.
  • U tijeku ručka potrebno je unijeti proteine, ali i vitamine. Raznovrsnost na tanjuru najbolja je opcija. To možete efikasno postići tako da ručak planirate unaprijed, dan ranije. Svjesnim unosom ciljanih nutrijenata održavate zdravu prehranu i balans u organizmu.
  • Kraj dana obično predstavlja odmor. Toga se držite i kada je probavni sustav u pitanju. Zato za večeru umjesto obilnog obroka odaberite neku riblju namirnicu, a ni salata nikad nije pogreška.

 

Za sigurnu, zdravu probavu, uvijek odaberite dobrog saveznika koji će vas pratiti tijekom dana. Tako je tu primjerice Donat. Njegovom redovitom konzumacijom pomažete cijelom probavnom sustavu da funkcionira na optimalan način. Također, odlična je pomoć pri problemima zatvora i žgaravice, a zahvaljujući Donatovim stručnjacima koji su ciljano radili istraživanja i programe, uz uravnoteženu prehranu i zdrav način života, Donat podupire rad imunosnog sustava i čišćenje tijela, na prirodan način.

Sadržaj nastao u suradnji s Donatom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije