Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izjegnite česte pogreške

Logopedica objavila savjete za roditelje male djece: 'Pomozite im da što bolje nauče govoriti'

Obitelj
Thinkstock
15.09.2023.
u 14:30

Nemojte utišavati dijete i zaustavljati ga dok priča. Vjerojatno nema roditelja koji to nije nekad napravio, no djetetu ne čini ništa dobro, kaže logopedica.

Učenje govora je dugotrajan proces, a djetetove prve riječi zapamte svi koji ga okružuju; zato je logopedica i majka dvoje djece online podijelila najbolje načine komunikacije s malim djetetom i otkrila neke uobičajene pogreške koje mnogi roditelji rade. Moira iz američke škole Rooted in Learning na TikToku je objavila video u kojem nudi tri savjeta za roditelje djece stare između jedne i dvije godine, a do danas je njen isječak sakupio više od tri milijuna pregleda. Prvi je savjet roditeljima da svom malom djetetu izbjegavaju govoriti "Reci ovo, reci ono..."', jer što ga više nagovaraju da izgovori neku riječ, pritisak na dijete je veći i manje je vjerojatno da će je i izgovoriti. "Štoviše, kada djetetu kažete 'izgovori ovu riječ', ona je izvan konteksta i bez značenja", kaže Moira i napominje da djeca riječi bolje uče kada su kontekstualizirane i kada im imaju smisla. Zato, savjetuje, radije sami više puta u danu u govoru upotrijebite riječ koju želite da nauči; i koristite je u kontekstu.

Druga je pogreška, kaže, utišavanje djeteta i zaustavljanje njegova govora. Vjerojatno nema roditelja koji to nije nekad napravio, no djeci ne čini dobro.  "Time sprječavate djetetovu sposobnost da nauči riječi i zvukove primjerene njegovoj dobi", kaže Moira. I na kraju, roditelji trebaju prestati stalno ponavljati onu jednu riječ koju je mališan izgovorio.

@rooted.in.language Toddler not saying many words?? This may be why❗️🤔 #rootedinlanguage #talkingtips #toddlertalkingtips #speechtherapy #speechdelay #speechdelaytoddler #parenting #parentingtips #gentleparenting #raisingtoddlers #toddlertalking #slptips #languagedevelopment #languagedevelopmentinyoungchildren #languagedevelopmentbabies #babytalk #babytalking #firstwords #speechpathology ♬ original sound - RootedinLanguage

"Ako mu roditelj odgovori s istom riječi, to prekida 'razgovor' između njega i djeteta pa umjesto toga, kada vam dijete izgovori prvu riječ, odmah počnite širiti njegovu verbalizaciju u frazu s više smislenih riječi", savjetuje. "Dosljedno primjenjujte ova tri savjeta i gledajte kako govor vašeg djeteta 'eksplodira", dodala je u svom TikTok videu koji je brzo bio preplavljen komentarima.

"Potpuno ste u pravu! piše  tako jedna mama i kaže da joj tek treće dijete, koje sada ima dvije godine, jako puno priča, a razlog je vjerojatno taj što ona sada ima više vremena nego što je imala sa starijima, pa stalno s njim razgovara . "Svaki dan se čudim koliko brblja!", dodala je.

"Sa svojim djetetom razgovaram isto kao sa svima ostalima, a trenutno ima vokabular od preko 50 riječi i pokušava slagati rečenice!" dodala je druga. "Supruga i ja smo uvijek s našim djetetom razgovarali kao s odraslom osobom i danas ima bogatiji rječnik od većine svojih vršnjaka", pohvalio se jedan tata.

Žena se požalila na Redditu: 'Sestra mi je čuvala dijete, a zatekla sam je kako ga doji!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije